Hlavní obsah

Potřebujete oživit zahradu? Vsaďte na rozmanité stavební prvky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevíte si rady s členěním zeleného prostranství či s oživením bezprostředního okolí domu? Pomohou vám zahradní stavební prvky. Mezi materiály vítězí díky své houževnatosti, dlouhé životnosti a přirozenosti rozmanité formy přírodního kamene i jeho imitace z betonu.

Foto: Hornbach

Červená tvárnice Ještědský kámen (33 x 31 x 19 cm) zpevní svahy. Zazáří na ní zelené rostliny i různobarevné květy. Cena 129 Kč/kus

Článek

Při správné péči se nemusíme vyhýbat ani dřevu, ať už použijeme lokální druhy, nebo ty exotické.

Zahradu ozdobí ryze dekorativní prvky jako fontány či sochy, které spolu s vhodnými rostlinami vdechnou vymezenému místu požadovanou atmosféru.

Vertikální členění prostoru

Klidovou a koupací oblast, grilovací niku i venkovní kuchyň oddělí od příjezdové cesty a zbytku zahrady s užitkovými záhony tzv. plotové stěny. Jsou obdobou interiérového paravánu. V blízkosti moderních a rustikálních staveb se vyjímají ploty z vrbového proutí, z bambusu i z dřevěných prken v přírodních odstínech.

Minimalistické bílé a šedé stavby vkusně doplníme lazurovanou stěnou z borovicových či smrkových prken. Dobře funguje gabionová stěna, jejíž kovové koše naplníme kameny různých barev (žula, břidlice, rula). Můžeme ji osázet popínavými rostlinami. Podle typu plotové stěny na ni instalujeme venkovní květináče.

Kamenné zídky a chodníky doladí přirozenost domu i zahrady

Tipy a trendy

V zahradách nacházejí uplatnění nejčastěji suché zídky, na venkově často sestavené z materiálu nalezeného v dané lokalitě. Kamenné zídky bez použití pojiva jsou domovem pro rostliny, drobné živočichy a hmyz.

Formují pohledovou bariéru, u mírnějších svahů pak brání sesuvu půdy a jejímu vyplavování během deště.

Foto: Diton

Z betonových tvárnic Gabon postavíme rovné či stupňovité zdi, které mohou stát samostatně i jako součást jiné stavby. Základní kámen (25 x 25 x 7 cm) stojí 57 Kč

Suchá zídka má mít sklon 10 až 15°. Je samonosná, když její šířka odpovídá rozměru kamene, ideálně 40 cm.

Provlhnutí zídky odspodu minimalizuje kačírek či kamenná drť v základu, štěrkový zásyp opatřený drenážními perforovanými trubkami. Mezi zdí a svahem má být drenážní vrstva zahrnující štěrk, půdní zásyp, netkanou textilii.

Kámen vnáší do zahrady zemitost i krásu

Zahrada

Palisády z betonových tvárnic, z dřevěných, kamenných a jiných kůlů zaražených do půdy jsou oporou mírnějších svahů, často oddělují svah od pěšin a chodníků. Můžeme jimi rozparcelovat dlouhý mírný kopec na stupňovité úrovně s bylinami, jahodníky, borůvkovými keři, trvalkami, se skalničkami i zakrslými dřevinami.

Vizuální rozlišení míst umocní pokrývka z barevných kamínků a lávových kamenů, které v půdě udržují vlhkost déle, než kdyby byla obnažená.

Dekorace
Figurální zahradní prvky mohou vtipně doplnit přírodní jezírko, jde-li třeba o sošku žáby, čápa, kachen. Klidové nice dopřejeme abstraktní výjev, případně postavu zachycenou při činnosti, která se v konkrétním místě doporučuje.
Vodním kamenným fontánám to sluší v blízkosti vyšších travin, květin, u rákosí i keřů. Podle typu je umístíme do vyšších poloh.
Oblíbené jsou amfory, vázy a venkovní květináče pojaté ve středomořském stylu posazené v říčních kamíncích, na štěrku nebo v mulči.

Vymezujeme pestré plochy

Dlažba zpevňuje pochozí i příjezdové cesty a chodníky. Lehkost opticky hutnému, dlážděnému terénu dodávají kameninové, kamenné a betonové desky mnoha barev, dezénů i rozměrů.

Jednotvárné větší roviny aspoň hrají odlišnou intenzitou přirozených odstínů a mramorováním.

Foto: Rako

Díky 2cm tloušťce je dlaždice Piazzetta Outdoor (60 x 60 x 2 cm) vhodná i do exteriéru (protiskluznost R11/B). Cena 826 Kč/m²

Na menších zahradách jsou oblíbené mozaiky i rovné a klikaté linie z nášlapných kamenů/desek pravidelného či nepravidelného tvaru. Obvykle se zasazují do trávníku a štěrku.

Oceníme také kamennou drť k vysypání pěšin a lemů kolem záhonů, solitérních keřů, fontán apod.

Záhonky olemujeme zahradní obrubou, kterou zakoupíme v hobby marketech. Může být z plastu, hliníku, umělého kamene a betonových imitací. Existují také skryté lemy instalované do výšky povrchu prostředí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada, na které hrají prim kámen a voda

Už dvacet dva let se o svou zahradu stará náš čtenář Martin se svou manželkou Věrou z Chuderova. Mají hezkou, členitou parcelu, přes kterou protéká potok. Pro...

Výběr článků

Načítám