Hlavní obsah

Chystáte svatbu na zahradě? Výzdobu možná zvládnete i svépomocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvažujete o tom, kde nejlépe uspořádat svatbu? Kdo má větší zahradu, nemusí si zamlouvat prostory na radnicích, zámečcích a jiných veřejných místech a může využít svůj vlastní pozemek. Samozřejmě, nejjednodušší je všechny přípravy svěřit specializované společnosti, s trochou nápaditosti a s důkladným plánováním si ale zvládnete poradit i sami.

Foto: WestwingNow

K uložení prstenů během obřadu lze využít i běžný podnos a talířek. Stačí vše dozdobit a přidat třeba džbán s dekorační kyticí.

Článek

„Při plánování zahradní svatby by mělo být prvním krokem právě prostudování zahrady – jak je veliká, co se v ní nachází, jaké stromy a rostliny, či nějaký zajímavý prvek, který by šlo využít jako dekoraci, i jestli bude v zahradě možné vytvořit nějaké přístřešky,“ doporučuje interiérová designérka Kamila Jarkovská s tím, že zahradu je určitě vhodné rozčlenit na různé zóny: obřad, stolování, bar, taneční parket, odpočinek, hrací koutek pro děti, ale i pro dospělé.

Je důležité také myslet na různé varianty počasí a tomu přizpůsobit dostupné vybavení pro hosty, jako například slunečníkyopalovací krémy pro horké slunečné počasí, nebo naopak deštníky, gumáky a deky pro počasí chladné a deštivé.

Téma výzdoby

„Téma svatby může být osobní, ale také nám může pomoct načerpat inspiraci samotné místo, kde se svatba bude odehrávat. Podle prostředí se mohou lišit použité dekorace – je rozdíl mít svatbu na louce či u lesa, na chatě v horách, nebo v nějaké zahradě s romantickými prvky. Poblíž lesního prostředí můžeme pro dekorování zvolit šišky, vřes, cestičku k oltáři vysypat kamínky, při obřadu na louce pak využít luční kvítí a hodně lucerniček,“ radí Jarkovská.

Na svatbu bez faux pas: Návod pro svatebčany

Styl

Zapojit lze přitom i nejrůznější aromatické prvky, které atmosféru provoní a zároveň poslouží i dobrému účelu - hmyz se dá odlákat levandulí, citronovou trávou, hřebíčkem či rozmarýnem. Z těchto rostlin lze vytvořit nejrůznější repelenty, ale je možné je uplatnit i přímo při výzdobě ve formě květin ve váze či při zdobení svícnů.

Vyzkoušejte svatbu v boho stylu, do zahrady skvěle zapadne

„Současným trendem interiérů je boho styl, který se perfektně hodí i pro zahradní svatbu, jelikož využívá přírodní materiály, svícny a květiny. Pro svíčky lze přitom využít staré zavařovací sklenice či nějaké domácí sklenky na víno. Nebojte se kombinovat různé tvary a velikosti. Buďte kreativní a využijte i to, co máte doma, nebo budete moci později využít – jednoduché bílé vázy, květiny a sochy,“ navrhuje Kristýna Jandíková, interiérová designérka z ateliéru xtina design.

Ke vstupu můžete umístit konstrukci na popínavé růže a na ni květinovou či jinou jednoduchou girlandu. Hosty pak může uvítat také velké zrcadlo s nápisem: „Děkujeme, že jste součástí našeho velkého dne“, které si jako upomínku později zavěsíte do chodby.

Nezapomeňte na květiny a osvětlení!

Jaká by to byla svatba bez květin! Při svatbě na zahradě se doslova obklopte zelení. Obzvláště pokud máte terasu s dlažbou, můžete v tomto prostoru využít větší i menší květináče, které se nebojte rozmístit v hojném počtu okolo všech posezení. „Já mám vždy velmi ráda živé květiny i na stole. Nesmějé chybět ani textilní dekorace, které posezení příjemně osvěží,“ říká designérka Andrea Čučka, která spolupracuje se společností Asko – Nábytek.

Vhodné jsou především květy, které máme běžně v zahradě, volme jemné květiny v kombinaci s travami, listy, větévkami, ať již holými, nebo olistěnými, například z keříků. Kromě klasických váz z čirého skla můžete květiny vkládat také do džbánů.

Jak si vybrat svatebního fotografa

Styl

Pokud do prostoru ještě strategicky rozmístíte nejrůznější lucerny a navečer na stoly rozdáte malé lampičky, případně mezi girlandami rozvěsíte lampičky či lampionky nad hlavami hostů, vytvoříte tu pravou romantickou atmosféru. Posloužit ale mohou i vhodně zvolené světelné řetězy. Volíme samozřejmě především svítidla v bílé či zlatavé barvě, anebo z přírodních materiálů. U elektrických pak samozřejmě dbáme na vhodnou bezpečnostní třídu, umožňující jejich použití venku.

Večerní atmosféru můžete doladit proutěnými koši s dekami s vaším monogramem. Prodloužíte tak komfort svatebních hostů.

Na svatbu připravte nejen příbuzné, ale i trávník

Jen v lehké nadsázce platí, že stejně jako je třeba na blížící se svatbu připravit příbuzenstvo, je nutné na tuto událost připravit také trávník. Ten totiž dostane během vašeho velkého dne dost zabrat. Nebývale velký počet lidí po něm nebude jen šlapat, ale třeba na něm bude i tančit, dorazí dámy s úzkými podpatky, které se do něj budou zarývat, stejně jako nožičky nábytku…

„Pár měsíců před svatbou mu proto dopřejte pořádnou dávku hnojiva, pravidelnou zálivku a sekání, aby se dostatečně zpevnil. Odstraňte plevel, zaměřte se na nedokonalosti a dopřejte mu dokonalý sestřih. V časové tísni, kterou vám organizace svatby přinese, se můžete spolehnout na robotickou sekačku, která bude sekat váš trávník sama podle toho, jak si ji nastavíte,“ radí Aleš Chrobok, odborník na zahradní techniku společnosti ama Czech.

Nábytek vybírejte s rozvahou, budete jej mít na dlouho

Ačkoli svatba může svádět k výběru nejrůznějších romantických kusů zahradního nábytku, mějte na paměti, že právě tyto doplňky na zahradě budete využívat i poměrně dlouho do budoucna. V případě nábytku tak raději zohledněte jeho trvanlivost, účelnost a praktičnost. Romantický lesk můžete doladit dekoracemi.

Co se týče materiálu, trendům vévodí především kovový nábytek a umělý ratan či plast. „Do popředí se dostávají nyní hlavně zemité, přírodní tóny zahradního nábytku, které pěkně splynou s okolní zelení a působí velmi přirozeně,“ vysvětluje Andrea Čučka. Tyto materiály jsou navíc prakticky bezúdržbové. Během sezóny stačí nábytek občas otřít a na zimu se vyplatí uskladnit ho do zahradního přístřešku nebo ukrýt pod plachtu.

Dřevěný teakový nábytek je také velice líbivý, avšak jeho údržba nemusí být pro každého. Aby si udržel svou krásnou medovou barvu a nerozklížila se konstrukce, je potřeba jej pravidelně napouštět speciálními přípravky proti vlhkosti. Za jeho půvab to ale stojí. Dřevěný nábytek dodá zahradě kouzlo, které každého zláká k příjemnému odpočinku.

Stolování

Při výběru dekorací na stoly vsaďte na přírodní motivy. „Zahradní stůl z masivního dřeva nepřekrývejte ubrusem, ale nechte vyniknout krásu dřeva a použijte například jenom běhoun či menší prostírání v jemných přírodních odstínech,“ radí Zuzana Rafajlovič ze společnosti Jysk.

Kromě klasického posezení u svatební tabule můžete mít připravené piknikové deky, plédy i malé odkládací stolky. Totéž platí pro nejrůznější lavice, židle anebo lehátka, které můžete rozmístit po zahradě, ideálně pod slunečník nebo pod stromy, a vytvořit tak zákoutí pro povídání v menších skupinách. Tato odloučenější posezení či lehátka ocení nepochybně i rodiče s malými dětmi, které si během náročného dne rády na chvíli zdřímnou.

Pitný režim je základem

Při pořádání svatby v teplých letních dnech rozhodně nezapomeňte na pitný režim hostů. Po zahradě rozmístěte samoobslužné džbány a karafy s kohoutky, aby si každý mohl kdykoli dopřát něco k pití. Domácí limonády takto nabídnuté navíc působí i velmi dekorativně.

Aby bylo na co vzpomínat

„A perlička na závěr – připravte velké plátno a barvy a nechte hosty, aby dle libosti plátno pokreslili, nebo jim nechte volně k dispozici fotoaparáty na stolech, aby zachytili okamžiky vašeho stavebního dne netradičně, ze svého pohledu,“ přidává další nápady Kristýna Jandíková.

Fotografie lze pak využít k výzdobě zahrady ještě dlouho po svatbě. „Připravte si fotografie ze svých společných zážitků, vezměte obyčejné kolíčky a kus špagátu a máte nástěnku mapující váš velký den – instalujte ji na stěnu zahradního domku anebo altánu,“ dodává Zuzana Rafajlovič.

Anketa

Líbila by se vám svatba na zahradě?
Ano, moc.
76,9 %
Mohlo by to být hezké...
7,7 %
Asi raději ne...
4,3 %
Ne. To by se mi nelíbilo.
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 117 čtenářů.

Chystáte oslavy venku? Kupte party stan

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám