Hlavní obsah

Na svatbu bez faux pas: Návod pro svatebčany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto klepe na dveře a s ním i svatební sezona. Co svatba, to originál, jaká jsou ale základní pravidla pro dress code, aby nedošlo k žádnému faux pas?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dress code

To, co stojí na pozvánce, by pro hosty mělo být svaté. To platí obecně pro všechny společenské události, u svateb dvojnásob. Dodržením pravidel a požadavků vyjadřujete úctu k hostiteli, a na to je u svateb třeba myslet o to víc. Pokud si tedy budoucí novomanželé přejí, aby se svatebčané oblékli do určitých barev nebo stylu, tak jim to splňte. Připravují tento významný den řadu měsíců a toto je to nejmenší, co pro ně můžete udělat.

Žádné džíny, trička nebo krátké sukně

Bez ohledu na dress code je důležité nosit vhodné oblečení. To znamená žádné džíny, trička, žabky nebo kraťasy, pánové. Pro dámy to ale platí také. Příliš krátké sukně nebo hluboké dekolty se zcela jistě také nehodí.

Vyvarujte se příliš výrazných a odvážných modelů nebo odhalujících šatů. Příliš krátké sukně nebo hluboké dekolty se nehodí a nejsou ani v módě. Nezapomeňte, že svatební den je především o nevěstě a ženichovi, takže se snažte neupoutávat přílišnou pozornost na sebe. Zvolte elegantní a decentní styl, který vám padne, a respektuje důstojnost události.

Svatební veselí. Dcera Lionela Richieho Sofia oblékla troje šaty od Chanelu

Styl

Šaty, které sednou

„Základem dobrého vkusu je znát svou velikost. Pak už jen stačí najít střih, který lichotí vaší postavě. V tomto ohledu vám nejlépe poradí stylistka nebo zkušená prodavačka,“ říká stylistka Julia Silajdzic. Styl uzpůsobte prostředí. Stodola snese méně formální oděv než zámek.

Pozor byste měli dávat i na správnou volbu spodního prádla. Ideální je bezešvé, které není vidět ani pod tím nejjemnějším hedvábím.

„Ramínka od podprsenky nesmí koukat za žádnou cenu a určitě nevolte jejich gelovou variantu. Pokud se necítíte na to, jít bez podprsenky, a zároveň vám vaše šaty nedovolují, abyste si podprsenku vzala, sáhněte po nalepovací gelové podprsence, nebo po podprsence bez ramínek, která se dá překřížit a zapnout v pase,“ dodává.

Pozor na barvy

Nikdo by neměl být oblečený výrazněji než budoucí novomanželé. Pro dámy jsou proto zcela zakázané bílé šaty i krémové barvy, které na společných fotografiích mohou působit příliš světle. Vhodné nejsou ani křiklavé barvy, jako je rudě červená nebo příliš výrazné vzory. Těm se také raději vyhněte, protože odtrhávají pozornost od novomanželů. Nejlepší volbou jsou pastelové barvy a decentní střihy.

Jak si vybrat svatebního fotografa

Styl

Nezapomeňte na doplňky

„Nevyplácí se podcenit výběr kabelky a bot. Volte raději menší, ideální je společenské psaníčko. Velké kabelky nechte doma. Boty by měly být na podpatku, vhodné jsou také elegantní baleríny, pokud nemůžete nosit podpatky,“ radí stylistka nákupního centra Metropole Zličín Barbora Havlíková. „Pánové, laďte vždy barvu bot s barvou opasku. Ponožky vybíráte ve stejné barvě, jako je barva kalhot,“ dodává stylistka.

Dbejte na celkový vzhled

Pro upravený vzhled je třeba myslet i na účes, make-up a nehty. Pokud vás čeká honosnější svatba, nebojte se zavolat si na pomoc profesionála, který se vám postará o make-up i účes. Pro manikúru volte jemné, nepříliš výrazné barvy. Dlouhé barevné „drápy“ dokážou zkazit fotku. Pánové, ani vy se nezapomeňte ráno oholit nebo upravit plnovous. To samé platí pro vlasy a upravené nehty.

Prokleté silonky

Silonky nejsou v dnešní době příliš populární. Pokud se jich ale nechcete vzdát, nebo bude chladno, musíte se v každém případě vzdát otevřených bot.

„Vyhněte se tomu, aby jejich přední část vykukovala z otevřených bot. Počkejte s otevřenými botami na to, až bude počasí přívětivější a vyměňte je za boty, které jsou zavřené a mají mírně špičatou špičku. Díky tomu budete působit elegantněji,“ vysvětluje Julia Silajdzic.

„Co se týče tělových silonek – já zastávám názor, že na slavnostní události nepatří. Pokud přeci jen chcete zvolit silonky tělové barvy, zkuste síťované. Díky nim nebudou vaše nohy na fotkách působit uměle,“ dodává.

Šest tipů na to, jak sestavit svatební raut

Recepty

Nejkrásnější svatební šaty celebrit

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám