Hlavní obsah

Jak si vybrat svatebního fotografa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatba je jedním z nejdůležitějších dnů ve vašem životě, a není proto divu, že na ni chcete mít nezapomenutelné vzpomínky. Podle čeho vybírat fotografa a jaké jsou nejčastější prohřešky při svatebním focení?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Začněte včas

Jedním z nejdůležitějších bodů je začít hledat svatebního fotografa s dostatečným předstihem. Kvalitní fotografové mají často plný kalendář a jejich rezervace se rychle plní. Pokud máte vyhlédnutého konkrétního fotografa, měli byste se s ním spojit co nejdříve, abyste si zajistili jeho dostupnost na váš svatební den.

Prozkoumejte portfolio

Každý svatební fotograf má svůj vlastní styl, vnímání a estetiku. Prozkoumejte jejich portfolio a podívejte se, zda jejich práce odpovídá vašemu vkusu a představám o svatebních fotografiích.

Dívejte se na celkový dojem, kompozici, použití světla a jak dokážou zachytit emoce. Pokud se vám jejich práce líbí, znamená to, že jejich styl odpovídá tomu, co hledáte.

Plánování svatby: Jak na pozvánky

Styl

Hledejte reference

Pokud máte pochyby, zda jste vybrali dobře, je v pořádku požádat fotografa o reference od jeho předchozích klientů. Oslovte páry, které již s tímto fotografem spolupracovaly, a zeptejte se na jejich zkušenosti. Zeptejte se na to, jaký byl fotograf při práci, zda byli s výslednými fotografiemi všichni spokojeni a zda by ho doporučili.

Setkání s fotografem

Ideální je uspořádat osobní setkání s fotografem ještě před svatbou. Během schůzky si můžete navzájem položit otázky a lépe se poznat. Diskutujte o vašich představách, očekáváních a sdílejte svá přání ohledně svatebních fotografií.

Je důležité mít dobrý komunikační tok s fotografem a cítit se s ním pohodlně, protože s vámi bude trávit celý den. Zajímejte se o přístup k práci, zda preferuje spontánní snímky nebo regulované kompozice. Zeptejte se také na technické znalosti a vybavení, abyste měli jistotu, že je dostatečně vybaven pro zachycení kvalitních fotografií za různých podmínek.

Cena

Nezapomeňte také vyřešit finanční záležitosti. Někteří fotografové nabízejí různé druhy balíčků, které zahrnují rozdílnou pracovní dobu i konečný počet fotografií. Zjistěte proto, co je zahrnuto v ceně, kolik hodin fotograf stráví na svatbě, kolik fotografií obdržíte a v jakém formátu budou dodány.

Dejte si pozor na skryté poplatky nebo dodatečné náklady. Důležité je také zjistit, jak dlouho potrvá, než obdržíte hotové fotografie po svatbě.

Na co si dát pozor při svatebním focení

Ve svůj den by novomanželé neměli nic řešit a práci přenechat svědkům. Ujistěte se proto, že jim přenecháte všechny důležité kontakty včetně toho na fotografa.

Spolu se svědky byste měli sestavit také tabulku se skupinkami, které budou vyvolávat na focení, nejčastěji ihned po obřadu. Díky dopředu rozvrženým skupinkám bude focení o to rychlejší a předejde se zbytečným zmatkům.

Co se týče svatebního make-upu, už dávno neplatí, že fotoaparát líčení zjemní, proto je potřeba jej udělat výraznější. Toto pravidlo funguje v praxi jedině při použití blesku, který během dne není potřeba. Zbytečně proto nevěsty nesahejte po výrazném líčení, když se běžně nemalujete nebo jen málo a vsaďte na přirozenost.

V případě, že se před fotoaparátem cítíte nesví a máte strach z pózování, domluvte se na předsvatebním (tzv. zásnubním) focení, kde se lépe poznáte a fotograf vás jemně zasvětí do přirozeného pózování a nejlepších úhlů. I zde platí pravidlo – těžko na cvičišti, lehko na bojišti.

Nejkrásnější svatební šaty celebrit

Styl

Svatební veselí. Dcera Lionela Richieho Sofia oblékla troje šaty od Chanelu

Styl

Může se vám hodit na Firmy.cz: Svatební fotografové

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám