Hlavní obsah

Šikovné nářadí přijde při práci na záhoncích vhod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drobné ruční nářadí je dobrým pomocníkem při péči o stromky, keře a rostliny na menších záhoncích, v truhlících a květináčích. Které druhy by neměly chybět v zahrádkářské výbavě?

Foto: Westwing

Sada Klara a nůžky na bonsaje ošetří bylinky a květiny v truhlících, květináčích i na malých záhoncích

Článek

Trh nabízí cenově výhodné ruční kombi systémy, kdy na jednu teleskopickou násadu upevňujeme různé nástavce, které mohou plnit hned několik funkcí. Prstové hrabičky, lopatky, motyčky a další kousky pocházející z jedné kolekce bývají stohovatelné, což usnadňuje jejich skladování.

Materiály

Hlava nářadí je kvůli větší odolnosti často z nerezové tvrzené či z indukčně kalené bórové ocele. Čepele nůžek na keře a rostliny jsou z jakostní uhlíkové ocele. Mohou být potaženy speciální kluznou vrstvou pro snížení tření.

Hlava rýčů, lopat a vidlí je naostřená a vyztužená lisováním. Lehkost ručním lopatkám a hrabičkám dodává hliník.

Z hlediska ergonomie je komfortní spojení kovového nářadí s tvarovanou plastovou rukojetí. Ta může mít i měkké pogumování. Bytelnější jsou rukojeti z polyamidu vyztuženého skelným vláknem. Dřevěnou rukojeť tvoří houževnaté, a přitom pružné dřevo, např. jasan.

Péče o záhonky

Vypichováky plevele vytáhnou celou rostlinu i s kořeny, jejich úzké ostré tělo zajede snadno do půdy v truhlíku i ve vyvýšeném záhonu.

K okopávání a kypření se hodí motyčka na jedné straně hranatá nebo tvarovaná do špičky, na druhé straně opatřená hroty. K provzdušnění zeminy použijeme i tzv. drápek či ruční kultivátor až s pěti prohnutými prsty/prodlouženými hroty. Je šetrný ke kořenům rostlin. Malými hrabičkami vějířovitého tvaru zeminu rychle urovnáme a shrabeme vykopaný plevel.

Při sázení a přesazování využijeme květinové vidle s několika delšími lehce prohnutými prsty. Na sklonku září k sázení jarních cibulovin poslouží lopatka s ostřejší hlavou a sázecí kolík. Některé lopatky a kolíky mají na sobě vyznačené míry, abychom věděli, zda rostlinu sázíme do správné hloubky.

Keře a stromky

Pro stříhání suchého tvrdého dřeva keřů a dřevitých bylin jsou vhodné jednobřité kovadlinkové zahradní nůžky v tradičním provedení.

Dvoubřitými typy zastřihujeme živé, čerstvé dřevo, byliny a květiny. Menší větve u kmene odstraní ruční sklápěcí pilka, kterou je dále rozřežeme na kousky. K odřezávání větví a odsekávání třeba kůry napadené škůdcem se hodí ruční mačeta. Větší prořezávací pilku obvykle nasadíme na teleskopickou tyč a likvidujeme s ní suché větve i během léta.

Dřevorubecké štípací kladivo (tzv. kalač) je určeno pro náročné zpracování dřeva. Široká ostrá čepel slouží ke štípání špalků, z nichž připravujeme otop na zimu, a k odsekávání větví od kmene. Zaoblená strana kalače usnadňuje zatloukání klínů i do kmínku stromu, který potřebujeme odstranit. Eliminuje riziko odštípnutí materiálu.

Anketa

Je pro vás práce na zahradě odpočinkem, nebo nenáviděnou prací?
Pro mě je to příjemný odpočinek.
51,2 %
Jak kdy.
44,5 %
Práce na zahradě nesnáším.
4,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 283 čtenářů.

Doktor si na zahradě za domem vytvořil tropickou džungli

Zahrada

Reklama

Související články

Rododendrony nabízejí královskou podívanou

Díky stálezeleným rododendronům se i nezajímavá místa v zahradě stanou celoročně atraktivními. Na jaře, v době jejich největší slávy, hýří zámeckou pompou...

Mezi bylinkami najdeme klid a energii

Na bylinkové zahrádce je cosi zvláštního, co dráždí fantazii a prospívá tělu i duši. Jako by tam spojily své síly všecky povzbuzující energie. Nechme je...

Výběr článků

Načítám