Hlavní obsah

Jak zajistit, aby plot dobře a dlouho chránil náš pozemek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drátěný, dřevěný, kovaný, dřevoplastový, z kamene i cihly. Ploty jsou zkrátka z rozmanitých materiálů, ale v oblíbenosti vede dřevoplast. Má v sobě praktičnost plastu a vzhledem připomíná dřevo. Mnozí nedají dopustit na klasické dřevo, i když je náročné na údržbu. Své skalní příznivce má i živý plot, jenž je ale na péči nejnáročnější ze všech.

Foto: Hornbach

Kovová brána a styl domu k sobě musí ladit. Kov je stabilní, bytelný materiál, který je rovněž třeba po čase vhodně ošetřit.

Článek

Vzhled oplocení by měl ladit s okolím domu i krajinou. Má především ryze praktickou funkci: pohledovou ochranu, ochranu proti větru. S tím souvisí i výběr materiálu a konkrétní klimatické podmínky, předpokládaný čas na případnou údržbu a samozřejmě i finanční náklady spojené s výstavbou.

S čím začít?

Projděte pozemek a ohraničte linii budoucího oplocení. Sledujte, kde jsou kameny, velké nerovnosti terénu, kořeny stromů a jiné překážky. Zvolte místa, kde budou sloupky, a určete vzdálenost mezi nimi. Až si budete jisti, že jste vše správně zaměřili, vypravte se nakoupit materiál. Vždy s jistou rezervou. Určitě je dobré využít geodeta, s ním máte stoprocentní jistotu.

Další postup se odvíjí podle zvoleného typu oplocení. Díru na sloupky vyvrtáte pomocí vrtáku do země. Sloupky pak ukotvěte pomocí zatloukacích nebo šroubovacích kotvicích patek. Tento snadný způsob se používá u plotů, které mají převážně ohraničující funkci anebo jsou dočasné, nebudou příliš namáhané.

Připravte půdu, trávník i sudy

Zahrada

V případě budování pevného plotu se sloupky musí ukotvit do hlubokého základu. Pro zabetonování plotových sloupků vyvrtejte zemním vrtákem otvory do hloubky rovnající se 1/4 délky sloupku s přídavkem cca 20 cm na potřebnou štěrkovou drenáž. K upevnění použijte H sloupkové nosníky, které zajistí stabilitu.

Je třeba povolení?

Výška plotu je rozhodující pro potřebu stavebního povolení. Od 1. ledna 2018 je stavba plotu, tedy získání povolení k ní, jednodušší. Pokud plánovaný plot nehraničí s veřejným prostranstvím a není vyšší než 2 m, odpadá povinnost hlásit jeho stavbu úřadům. A nepotřebujete ani souhlas souseda.

Údržba kovu a dřeva

Kovový plot vyžaduje občasný nátěr. Než se do toho pustíme, zajistíme, aby povrch byl suchý, čistý, zbavený všech nečistot a rzi. Ten je obvykle nutné zbrousit. Využít lze i chemické přípravky: odstraňovače starých nátěrů a odrezovače. Po odmaštění celého povrchu natřete plot základním antikorozním nátěrem, a to ve dvou vrstvách. Při natírání se vyvarujte příliš silných vrstev, aby mohl povrch proschnout a nedocházelo ke zvrásnění.

Dřevěný plot musí být logicky též před nátěrem zbavený všech starých a nesoudržných nátěrů, nečistot, odmaštěný (používá se ředidlo nebo líh). Mezi jednotlivými vrstvami nátěru je nutné dodržovat časové rozestupy, aby zaschly. Má to velký vliv na životnost nátěru.

Jestliže je dřevo starší, budete ho spíše natírat krycími barvami.

Máte-li nové a chcete, aby vynikla kresba dřeva, zvolte pro finální úpravu lazuru. V obou případech dřevo ošetřete napouštědlem proti hnilobě, houbám a dřevokaznému hmyzu.

Branka k plotu

Může být jednoduchá i dvojitá, tedy určená i pro vjezd autem. Branku také určuje zvolený materiál, protože vyžaduje pravidelnou péči a údržbu. Praktické jsou kovové brány, ale i ty potřebují ošetření proti vzdušné vlhkosti. Dřevoplast je nejméně náročný, navíc má nejširší nabídku odstínů.

Rady & tipy

  • Sloupky k plotu se používají ze stejného materiálu jako plot samotný. Obvykle je to dřevo, plast a kov.
  • Klasické pletivo je vhodnou variantou oplocení ve svažitém terénu, protože ho dokáže přesně kopírovat. PVC pletivo je výhodné, nemusí se udržovat.
  • Kdy žádat o povolení k výstavbě plotu: je-li plot vyšší než 2 m, když se pozemek nachází v ochranném pásmu, v památkové zóně, na nezastavěném území, když jsou na výstavbu potřebné zemní práce nebo úprava terénu.

Dejte živému plotu dokonalou fazonu!

Zahrada

Reklama

Související témata:

Související články

Pergola či altán poskytnou vlídné zázemí

Užít si teplé měsíce na terase u domu a na zahradě můžeme navzdory dešti i horkému slunci. Stačí si pořídit pergolu nebo altán. Při jejich výběru zohledníme...

Proměňte terasu v příjemnou oázu

Moderní terasa, to má být pohodlný a funkční prostor. Jen tak si můžeme rodinné večery, párty s přáteli či oddych s knížkou užít naplno, bez kompromisů....

Výběr článků

Načítám