Hlavní obsah

Záplavy? Nikoli na mém pozemku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od roku 2016, kdy si manželé koupili ve Worcesteru dům ze 17. století, byli zaplaveni už jedenáctkrát řekou Severn, na jejímž břehu pozemek stojí. Není divu, že jim došla trpělivost a loni jej celý obehnali přes dva metry vysokou zdí. V minulém týdnu se ukázalo, jak skvělou ochranu proti povodním si pořídili. Záběry stavení srdnatě čelícího okolní vodě obletěly svět.

Britský inženýr si postavil kolem svého domu protipovodňovou zeď.Video: AP

 
Článek

Nick a Anne Luptonovi z anglického Worcesteru věděli, že když si kupují starobylý dům na břehu řeky, musí počítat s tím, že se její vody sem tam vylijí z břehů a zasáhnou i jejich nemovitost. Jenomže čeho je moc, toho je příliš.

A když se od roku 2016 dopočítali už jedenáctého vyplavení, došla jim definitivně trpělivost. Ale neodstěhovali se, jak by dost možná učinila spousta jiných. Naopak. Šedesátiletý Nick se zatvrdil a rozhodl se živlům postavit.

V minulém roce si proto vzal znovu hypotéku a získané peníze použil na stavbu zdi vysoké mírně přes dva metry, jíž obehnal celý pozemek. Bytelná zeď z cihel rostla celé čtyři měsíce a hotová byla definitivně loni v říjnu.

Malebný venkovský dům Anne Hathawayové blízko Stratfordu nad Avonou je k mání za 76 milionů

Jak bydlí VIP

Příroda s jejím otestováním příliš neotálela, a když v minulém týdnu Británie na mnoha místech čelila záplavám způsobeným bouří Henk, na internetu se objevily záběru z dronu jasně dokazující, jak dobře je zeď postavená. Zatímco je za ní všude voda, na pozemku, jenž chrabře chrání, je sucho.

Foto: AP

Záběry stavení srdnatě čelícího okolní vodě obletěly svět.

„Tohle je docela velká povodeň. Hladina vody se blíží rekordu z roku 2020, takže je to opravdu dobrý test a zeď zatím obstála,“ pochvaluje si v rozhovoru pro web Birmingham Online Nick Lupton.

Jeho počin vysoce oceňují lidé v sousedství. „Nick je báječný chlap a my mu všichni tleskáme za to, co udělal,“ prozrazuje jeden z místních a zároveň dodává: „Povodně tu jsou vážný problém. Nejsou to jen pole, co zaplavují. Jsou to i silnice a domy. Vyšší místa musí rychle něco udělat, aby se ta hrůza znovu a znovu neopakovala. Jinak se lidé prostě odstěhují jinam.“

Dům manželů Luptonových má zajímavou historii. V místě, kde stojí, býval přívoz a v domě byla hospoda. I ta často čelila záplavám. Její majitelé poznali, že hladina řeky stoupá, podle po čase již nezaměnitelného zvuku. Byly to do sebe narážející prázdné sudy od piva plovoucí ve vodě, která natekla do sklepa.

Prodali dům a koupili místo něj vesničku. Teď si žijí jako milionáři

Tipy a trendy

Související články

Výběr článků

Načítám