Hlavní obsah

Bob Dylan prodal své panství na Skotské vysočině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historické sídlo uprostřed Skotské vysočiny známé jako Aultmore House patřilo dlouhá léta americkému písničkáři Bobu Dylanovi. To je však už minulostí, hudebník dům i s pozemky v minulých dnech prodal v přepočtu za 121 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Bob Dylan prodal své panství na Skotské vysočině.

Článek

Venkovské panství nedaleko vesničky Nethy Bridge bylo postaveno v eduardovském období, konkrétně v roce 1914, a od té doby bylo velmi pečlivě udržováno. V roce 2006 jej pak koupil písničkář a držitel Nobelovy ceny za literaturu Bob Dylan společně se svým bratrem.

Na přelomu let 2007/8 nechali sídlo renovovat, a jak uvádí web Top Ten Real Estate Deals, zejména modernizovat veškeré jeho rozvody i otopný systém tak, aby odpovídal moderním standardům.

Podsklepený patrový dům s obytným podkrovím má užitnou plochu 1705 m2. Na ní je uspořádáno mj. 16 ložnic, z nichž každá svému obyvateli nabízí nádherný výhled do zahrad. (K panství náleží 10 hektarů pozemků.) Ložnice doplňuje pak 11 koupelen.

Nádherný dům s tajnými chodbami a místnostmi, v němž bydlíval Robin Williams, je na prodej

Jak bydlí VIP

Hosté se po vstupu do sídla ocitnou ve velké vstupní hale, do níž sestupuje kamenné schodiště s tepanými kovovým zábradlím. V domě jsou čtyři obývací pokoje včetně jednoho hudebního salonku, dále je doplňuje jídelna, několik salonků a kulečníková místnost.

Zajímavostí je, že v domě jsou hned tři kuchyně, pro něž jsou zásoby uložené ve skladu ve sklepě. Pod zemí je rovněž ukryta dílna a sklep na uhlí.

V zahradách lze objevit nejenom nádherné okrasné části s fontánami, sochami a kamennými altánky, ale také užitkové části pro pěstování bylinek a zeleniny, k čemuž slouží i rozlehlý skleník.

Na pozemku jsou pak tři další samostatné domy určené pro hosty nebo k eventuálnímu pronájmu. Ostatně sídlo bývalo možné si pronajmout a uspořádat na něm svatbu. Jak uvádí web Mansion Global, sám zpěvák a jeho bratr své skotské panství využívali vždy jen pár týdnů v roce, přičemž hudebník si Skotskou vysočinu vysloveně zamiloval. Inspirovala jej i k písni Highlands…

Nedávno na ně ale oba přestali jezdit, a proto se rozhodli pro jeho prodej. Novým majitelem nádherného panství se stal výrobce whisky, společnost Angus Dundee Distillers, jak píše web deníku The Times. Dům byl nabídnut k prodeji v červnu letošního roku s požadavkem, aby nabídka byla vyšší než 3 miliony liber (85 milionů korun). Prodejní cena nakonec činila 4,257 milionu liber, tedy zhruba 121 milionů korun.

Ranč, jenž patřil Patricku Swayzemu, je k mání. I s dvojicí kachen jménem Baby a Johnny

Jak bydlí VIP

Reklama

Související témata:
Skotská Vysočina
Aultmore House

Výběr článků

Načítám