Hlavní obsah

Základní zařizovací linkou domu byla láska k umění

Kvalitní a osobitý interiér - to je výsledek skvělé spolupráce studia Ambience Design a majitelů domu, který společně zařizovali až do posledního detailu. Podařilo se vytvořit prostorově velkorysý rodinný dům v krásné přírodě Berounska nedaleko Prahy.

Foto: Roman Mlejnek

Zadáním bylo navrhnout praktický, nadčasový a neokázale luxusní interiér.

Článek

Přízemní rodinný dům 5+kk s půdorysem do tvaru písmene L se vnitřní stranou otevírá do zahrady skrze velká posuvná okna přes celou šířku pokojů. Velké prosklené plochy lemující tento prostor tak zajišťují jedinečné průhledy do zahrady a nadstandardní přísun denního světla.

Dům s užitnou plochou 280 m2 je pro majitele již domovem, kde chtějí trvale žít a najít klid pro četbu, meditaci a relaxaci.

Návrh interiéru navazuje na čisté až minimalistické architektonické řešení domu a zároveň odráží životní styl a nároky jeho majitelů.

Ruka mistra

Majitelé bydleli s rodinou dlouhé roky v Praze, kde jim vyhovoval ruch velkoměsta. Po odchodu dětí chtěli zbytek života prožít v blízkosti Prahy, ale zároveň v klidu a v přírodě.

Podařilo se jim získat velice krásný dům, který splňoval jejich přísná kritéria na bydlení. Okouzlila je především krása přírody Berounska a také dům s velkými prosklenými plochami do zahrady.

Podstata šťavnatosti aneb Když se inspirací pro zařízení bytu stane meloun

Tipy a trendy

Jakmile si dům převzali, ihned cítili, že si interiér zaslouží ruku mistra. Dlouhá léta spolupracovali s Jitku Kobzovou z Ambience Design, s níž se, jak říká majitelka, „již od začátku dívali vždy stejným směrem“, a přizvali ji k projektu i tentokrát.

Zadáním bylo navrhnout praktický, nadčasový a neokázale luxusní interiér, s elegantním a kvalitním na míru vyrobeným nábytkem. Vše mělo být ještě dotvořené originálními uměleckými díly a drobnými zařizovacími předměty.

Pro klid a pohodlí

Ústředním prostorem domu je obývací pokoj s kuchyní. Element dřeva je zde zastoupen masivní dubovou deskou jídelního stolu, kterou nese subtilní kovaná podnož. Prostoru dominuje krb s luxusní pohodlnou sedačkou.

Velkým koníčkem majitelů je četba, a proto téměř v každém pokoji najdete knihovnu. Ani to ale nestačí na rozsáhlou sbírku knih, takže je knihám a také sbírkám luxusních per a hodinek věnována celá místnost hned vedle obývacího pokoje, která musí být snem každého milovníka knih. Pohodlí ke čtení zajišťuje lety prověřená designová ikona – legendární Lounge Chair od Charlese & Ray Eamesových.

Foto: Roman Mlejnek

K pohodlnému čtení si majitelé dopřáli designovou ikonu v podobě křesla Lounge Chair od Charlese & Ray Eamesových.

Ke křeslu vybrala designérka centrální svítidlo/ventilátor Propeller od firmy Serien, které poskytuje nejen kvalitní osvětlení, ale zároveň i možnost regulace teploty vzduchu v místnosti.

Místo pro odpočinek a relaxaci nabízí ložnice, jíž dominuje komfortní postel značky Hästens. Lůžko je vyrobeno z přírodních materiálů a jeho řemeslná propracovanost hýčká nocležníky každou noc svou dokonalostí.

Domov provázaný s lesnatým okolím padne rodině jako dobře ušitý oblek

Tipy a trendy

Útulnou atmosféru čtecího koutku v ložnici, opět s knihami po ruce, dotváří perský gobelín, který se v rodině dědí z generace na generaci. Jednoduché geometrické linie navrženého vybavení, dostatek světla, vyvážené neutrální barevné ladění společně s výtvarnými díly českých i zahraničních umělců (malby – Radek Šmach, plastiky – Christine Habermann von Hoch, fotografie – Martin Stranka, Stone Kim) vytvářejí harmonický a nadčasový prostor v každém detailu.

Téměř veškerý nábytek je navržen a vyroben na zakázku. Klíčová zde byla výborná spolupráce s „dvorním“ truhlářem, která se odrazila na vysoké kvalitě provedení a pečlivě propracovaných detailech.

Autor: Lucie Martínková, www.modernibyt.cz

Technické údaje

  • Nosné a obvodové zdivo: vápenopískové cihly systémem KM Beta – tloušťka 240 mm
  • Zateplení obvodových stěn: polystyren typu EPS a XPS
  • Fasáda: tenkovrstvá silikonová fasádní omítka Weber.Pas Aqua Balance odstín SU100 (bílá) a SU3E (šedá)
  • Autor projektu: architektonické studio Master design

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám