Hlavní obsah

Domov provázaný s lesnatým okolím padne rodině jako dobře ušitý oblek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla pandemie koronaviru, když si majitelé koupili dům na severním předměstí Istanbulu. Lesnatá krajina v okolí mu dala pojmenování – Dům v lesích. Jeho interiér byl však až moc moderní, a to se majitelům nelíbilo. Chtěli domov, který bude místem pro odpočinek. Do souladu s okolím jej proto uvedli designéři z místního ateliéru Ofist.

Foto: Ali Bekman

Přírodní materiály, uvolněná atmosféra, kontakt s přírodou – turecká verze severského hygge

Článek

Když se klienti obrátili na turecké designéry, trápila zemi, stejně jako zbytek světa pandemie koronaviru. I proto se chtěli do nového domu nastěhovat co nejrychleji, aby unikli prostředí rušné turecké metropole a byli více izolováni od světa. Designéři tak dostali na zařízení domu pouze jeden měsíc.

Jak vysvětlují, takový časový tlak znamenal upustit od jakýchkoli hlubších zásahů do dispozice domu, anebo dokonce infrastruktury. Místo toho se museli omezit na několik chytrých zásahů, které budou pro vyznění domu klíčové.

Cílem bylo vytvořit protipól k hektickému životu rodiny, jejž vede v hlavním městě. A pomoci tomu mělo právě provázání interiéru a jeho atmosféry s okolním poklidným, lesnatým prostředím.

Jinými slovy, rodinu měl po příchodu domů zaplavit pocit, jako když přijede na chalupu nebo na dovolenou. Domov měl její členy automaticky naladit do klidu, aby se uvolnili a začali odpočívat.

Foto: Ali Bekman

V obývacím pokoji zůstaly částečně zachovány barvy z původní verze zařízení domu. Architekti jeho vzhled ovšem oživili sytými barvami a pestrou paletou materiálů.

Rodina podniká v oděvním průmyslu, a tak pro ni volba materiálů a barev byla velice důležitá. Designéři s těmito klienty v minulosti již několikrát pracovali, takže nebylo problémem najít při vytváření nového vzhledu domova společnou řeč.

V modrém bytě mají knihy i na stropě

Tipy a trendy

Původní neosobní a všudypřítomná kombinace bílé a antracitové barvy zůstala do jisté míry zachována, hlavně v obývacím pokoji. Zde zůstává antracitový krb a jeho okolí, protipólem pak je bíle natřené dřevo stropu, trámy a zdi. To vše ale oživuje sytě barevný nábytek a koberec.

Domy, nad nimiž srdce introvertů zaplesá

Tipy a trendy

Ostatní místnosti, zejména ty, které jsou v největším kontaktu se zahradou a lesy, jsou pak ještě barevnější, proteplenější a útulnější, to vše ovšem při zachování moderního stylu, který například na terase už začíná přejímat některé z rysů severského stylu.

Interiér, který turečtí designéři pro své klienty vytvořili, je ztělesněním jejich přístupu k interiérovému designu obecně – za použití jednoduchých a známých materiálů, chytrého designu a kvalitního řemeslného zpracování vytvořili klientům na míru domov, jenž jim padne jako dobře ušitý oblek.

Anketa

Líbí se vám kombinace bílé a antracitové barvy?
Ano, takové interiéry se mi velmi líbí.
64,3 %
Je to docela pěkné.
10 %
Nijak mě to nedráždí, ani nenaplňuje blahem.
10,1 %
Nijak zvlášť.
8 %
Ne, to se mi vůbec nelíbí.
7,6 %
Celkem hlasovalo 912 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám