Hlavní obsah

Z čeho je tento nenápadný minidomek postavený? Jeho materiál připomínající mozaiku vás překvapí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední dva měsíce žil Indonésan Gary Bencheghib v minidomku, který byl postaven z materiálu, jehož použití by se mělo na Bali a v okolí rozšiřovat. Jeho povrch na první pohled připomíná teraco či umělý kámen. Ve skutečnosti je to ale směs vytvořená recyklací plastového odpadu. Znečištění plasty je totiž v Indonésii velkým problémem. Jejich sběr a zpracování by tak mohly tamní přírodě významně ulevit.

Z recyklovaných plastů vyrábějí v Indonésii malé domy nebo nábytekVideo: Reuters

 
Článek

Jednoduchý šedý domek na kovových nohách a umístěný na pláži působí na první pohled jako nezajímavá kostka vyrobená z nějakého běžného materiálu. Při pohledu z dálky by člověk hádal možná tvárnice, při pohledu zblízka pak už vytuší spíše lehkou stavbu s obklady buď z teraca, keramiky, nebo možná z umělého kamene. Ovšem, chyba lávky!

Jak ukazuje 28letý ekologický aktivista Gary Bencheghib, domek s půdorysem o rozloze 12 m2 je postavený z recyklovaných plastových tašek. Na jeho výrobu jich spotřeboval 35 000, přičemž všechny byly sesbírány jako odpad nashromážděný v řekách na ostrově Bali.

Z recyklovaného plastu není přitom vyroben jen samotný domek. Jak se lze přesvědčit uvnitř, z téhož materiálu je vytvořen také veškerý nábytek, ať již to jsou kuchyňské skříňky, kostra postele, stěny sprchového koutu, nebo další. To vše vzniklo pro změnu z nasbíraných a recyklovaných plastových pohárků a brček.

Obyčejnou chýši postavili z nečekaného materiálu

Tipy a trendy

Výtvarnice upcykluje starý nábytek, používá k tomu sklo, pryskyřici a rostliny

Bydlení

„Rozhodl jsem se, že můžeme recyklovat plasty, které sbíráme z řek, a ukázat, co s tím můžeme udělat,“ řekl Bencheghib při prohlídce svého obydlí s agenturou Reuters.

Mladý muž stojí v čele hnutí „Sungai Watch“, jehož cílem bylo během posledních dvou let vyčistit ucpané řeky, znečištěné pláže a nelegální skládky na ostrovech Bali a Jáva ve snaze zabránit tomu, aby odpadky putovaly do oceánu. Po dokončení svého prvního domu vyrobeného z recyklovaných plastů se Bencheghib snaží model domu dále rozvíjet a jeho cílem je výroba těchto příbytků ve větším měřítku. Mohou totiž velmi dobře sloužit jako obydlí pro oběti přírodních katastrof.

Gary Bencheghib nezůstává ve svém úsilí ani zdaleka sám. Například plážový klub Potato Head na Bali se k jeho úsilí přidal snahou o nulový plastový odpad. Namísto toho, aby jej vyhodili, vytvářejí z něj v klubu nábytek a dekorace. Hosté tak mohou obdivovat pestrobarevné židle, stolky, koupit si náhrdelníky, krabičky na papírové kapesníky a tácky. „Je to zkrátka a jednoduše proces, který je založený na kreativitě. Podíváme se na odpad, který vzniká, a pak se snažíme být s využitím vědy, designu a různých prvků tvořiví v tom, co s ním můžeme dělat,“ říká Simon Pestridge z Potato Head, který pořádá pro zájemce workshopy na téma možností zpracování plastového odpadu.

Plast je třeba nejprve vyčistit, pak se rozdrtí na vločky a z nich je následně možné vytvářet spoustu věcí. V klubu z nich například vytvoří pestrobarevnou směs, tu vysypou do formy a vytaví potřebný tvar. Z něj pak vzniknou buď jen desky určené k dalšímu zpracování, anebo celé kusy nábytku či rozličných designových doplňků.

Jak připomíná agentura Reuters, ikonické pláže na Bali byly v posledních letech na vrcholu monzunového období posety plastovým odpadem, protože silný vítr a déšť smývají znečištění ze sousedního ostrova Jáva. Podle údajů balijské vlády bylo mezi říjnem a prosincem 2022 zaznamenáno nejméně 600 tun odpadu.

Místní i turisté jsou však optimističtí a domnívají se, že se Bali díky snaze likvidovat plastové odpady ve své přírodě a zpracovávat je na nové produkty vydává „správným směrem“.

Anketa

Chtěli byste si také zkusit něco vyrobit z recyklovaného plastového odpadu?
Ano, rád/a bych to vyzkoušel/a.
74,4 %
Možná, kdybych na to měl/a zrovna čas a náladu...
5,2 %
Ne, to mě nijak neláká.
20,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 710 čtenářů.

Co se starým šuplíkem? Vyrobte z něj stolek s minizahrádkou

Zahrada

Zařízení interiérů vyrobené z odpadů

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Renovace s barvou a štětcem v ruce

Kuchyňská linka je každý den v provozu a musí odolávat velkému náporu. Není divu, že se na ní po určité době projeví zub času. Možnosti máte dvě: buď pořídit...

Jaké bohatství ukrývá elektroodpad

Bez elektrospotřebičů a elektroniky si dnes už život nedokážeme představit. Využíváme je stále více a všude. To s sebou ale přináší i problém: co s nimi, až...

Zuzana Kuberová: Staré věci mají duši

„Co se jednomu nehodí, druhý jako když najde,“ zní heslo Zuzany Kuberové, okaté brunetky stojící za projektem Z pokoje do pokoje. Původní profesí personalistka...

Výběr článků

Načítám