Hlavní obsah

Jaké bohatství ukrývá elektroodpad

Dana Jakešová, Právo, Dana Jakešová

Bez elektrospotřebičů a elektroniky si dnes už život nedokážeme představit. Využíváme je stále více a všude. To s sebou ale přináší i problém: co s nimi, až doslouží? Poradíme vám, co a jak.

Foto: Elektrowin

Zpracování elektroodpadu začíná rozebráním starých spotřebičů, což se často neobejde bez ruční práce.

Článek

Pračky, ledničky, kávovary, televize, mobilní telefony, počítače, vysavače a mnohé další vymoženosti jsou samozřejmostí v našich domácnostech. Ty staré však bohužel stále ještě končí odložené v popelnicích nebo kontejnerech na směsný odpad. A to je špatně.

„Nejenže se tak z nepotřebných zařízení nemohou recyklovat hodnotné suroviny, ale navíc se tímto způsobem elektronika dostane na skládku nebo do spalovny, kde ohrožuje životní prostředí i lidské zdraví,“ vysvětluje Barbora Stárková z oddělení komunikace a marketingu společností Rema, které zajišťují zpětný odběr a recyklaci elektroodpadu a stojí i za projektem Chytrá recyklace.

Ještě horší dopad na přírodu mají tzv. černé skládky. Kromě toho, že hyzdí široké okolí svým vzhledem a zápachem, jejich obsah zvyšuje riziko menší ekologické katastrofy.

Recyklace a její výhody

„Elektroodpad obsahuje 69 prvků periodické tabulky. Tyto materiály můžeme díky recyklaci vrátit do výroby a významně tak snížit produkci skleníkových plynů,“ říká Roman Tvrzník, generální ředitel Elektrowin.

Skládkování odpadu zdraží, má to víc motivovat ke třídění

Ekonomika

Záleží na konkrétním výrobku, na tom, z čeho se skládá. Z některých se dá znovu využít méně materiálů, z jiných více. Velmi úspěšně se dají recyklovat např. moderní zdroje světla.

„Z každé žárovky lze recyklovat více než 90 % materiálů, ze kterých je vyrobena. Sklo můžeme recyklovat téměř donekonečna a lze jej využít ve sklárnách, rtuť může být znovu využita v chemickém průmyslu a kovy jako hliník nebo mosaz mohou být znovu využity v závodech zabývajících se kovovýrobou nebo jako vsázka do hutních pecí,“ popisuje Barbora Stárková.

Foto: Elektrowin

Tyto elektrospotřebiče již dosloužily. Jejich správným tříděním se dá předcházet unikání nebezpečných látek do ovzduší jako např. freonu ze starých ledniček, který přispívá k ničení ozonové vrstvy Země.

Také třeba chytré telefony jsou zdrojem mnoha znovu využitelných materiálů. Míra opětovného získání použitých kovů činí více než 90 %. Konkrétně jde o 99 % u mědi, 98 % u zlata a 90 % u stříbra, paladia a platiny. Co to znamená v praxi?

Z každého milionu recyklovaných mobilních telefonů lze získat zpět 16 000 kg mědi, 350 kg stříbra, 24 kg zlata a 14 kg palladia. Elektronický odpad je v některých ohledech dokonce bohatší než tradiční těžba: např. v tuně smartphonů je 100x více zlata než v tuně zlaté rudy.

Ochota Čechů třídit elektroodpad roste. Má to ovšem háček

Tipy a trendy

„Elektroodpad může sloužit dál v jiné podobě,“ konstatuje Barbora Stárková. Zádrhel je ale v tom, že podle odhadů je aktuálně recyklováno např. jen asi 20 % vysloužilých smartphonů. Celkově se pak u nás podle údajů ministerstva životního prostředí vytřídí v rámci zpětného odběru 54,2 % elektrospotřebičů (statistika za rok 2019).

Na jednoho obyvatele připadá za rok na 9,5 kg vytříděných elektrozařízení, což Českou republiku řadí mezi 10 nejlepších zemí Evropské unie. Stále ale máme co dohánět – třeba Norové a Švédové vytřídí elektroodpadu o polovinu více.

Kam s elektroodpadem

Způsobů je hned několik. Detailní informace najdete na webech společností, které se zpětným odběrem zabývají (mj. Asekol, Elektrowin, Rema), nebo např. na webu projektu Chytrá recyklace (www.chytrarecyklace.cz).

Přede dvěma roky byla spuštěna také bezplatná telefonická linka Chytré recyklace na čísle 800 976 679 ve spolupráci s Aitat. Tady získáte informace o nejbližším a pro vaše potřeby nejvhodnějším místě, kde lze starý elektrospotřebič bezplatně odevzdat, nebo jak ho nechat odvézt či jaké konkrétní služby lze použít.

Další možnosti

Prodejny elektro

Prodejci mají povinnost zpětného odběru danou zákonem. „Staré spotřebiče můžete kdykoliv odevzdat v každé z našich prodejen,“ potvrzuje Eva Kočicová, tisková mluvčí sítě elektroprodejen Datart, která v této oblasti spolupracuje se společností Elektrowin.

„Jedinou podmínkou je, aby byly kompletní, a ne příliš znečištěné.“ Dodává, že odevzdání starého elektrovýrobku není podmíněno nákupem nového. Do prodejen lze přinést menší spotřebiče, veškeré použité baterie a žárovky.

E-shop

Rádi nakupujete přes internet? Při dodání nového spotřebiče dopravce starý spotřebič odveze. Obvykle stačí váš požadavek vyplnit při výběru dopravy.

Kontejner na elektroodpad

Do něj lze odložit např. mobily, IT zařízení, hobby nářadí, rádia. Místa, kde kontejnery stojí, najdete na webu města či obce. Kromě toho např. společnost Asekol umisťuje do obecních interiérů, institucí či škol tzv. E-boxy.

Foto: Rema

Na skladovaní baterií si můžete domů pořídit Family Box. Doručí vám jej bezplatně.

Sběrný dvůr

V nejbližším sběrném dvoře si elektroodpad od vás bezplatně převezmou. Adresu najdete na webu vašeho města či obce.

Služba „Buď líný”

Touto vtipně nazvanou službou poskytuje společnost Rema systém odvozu starých spotřebičů přímo z domácností. Služba je bezplatná. Nabízí 3 typy svozů:

Pokud máte doma (nebo třeba dohromady se sousedy) spotřebiče vážící dohromady alespoň 10 kg, stačí je zabalit do krabice a objednat si na webu www.budliny.cz kurýrní službu, která krabici bezplatně vyzvedne.

Výtvarnice upcykluje starý nábytek, používá k tomu sklo, pryskyřici a rostliny

Bydlení

Velké spotřebiče vám odvezou svozovým vozem, podmínkou ale je, že souhrnná váha bude větší než 100 kg.

Malé elektrospotřebiče (jako jsou žehličky, fény, vrtačky, kalkulačky, tonery, akumulátory a další) do hmotnosti 10 kg lze odevzdat přes re:Balík. Stačí vyplnit objednávku na webu, vytisknout a nalepit zaslaný adresní štítek na balík a odnést na pobočku České pošty.

Anketa

Třídíte pravidelně elektroodpad?
Ano
79,5 %
Pravidelně ne, ale snažíme se
14,6 %
Ne
5,9 %
Celkem hlasovalo 2087 čtenářů.

Šance na nový život

Kromě recyklace mohou vysloužilé spotřebiče nebo jejich části najít nové uplatnění prostřednictvím upcyklace, např. jako dekorace do domácnosti, formou šperků, či dokonce nábytku. Nový život takhle elektroodpadu vdechují v rámci projektu Trash Made designérky Jana Kozová, Jana Chaklosh a Linda Čihařová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám