Hlavní obsah

Vyberte ten správný vánoční stromek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, jak vybrat ten pravý vánoční strom a následně o něj pečovat? Špatný stromek už nezachrání ani skvělé ozdoby. Důležité je, jaký má tvar, zda má symetrický vzrůst a jaká je jeho hustota jehličí.

Foto: Hornbach

Stromky preferují nižší teplotu, svědčí jim vyšší vlhkost vzduchu. Nebojte se strom osvěžit rozprašovačem s vodou.

Článek

Mezi oblíbené stálice patří smrk, borovice a jedle. Trendem je pak jedle kavkazská, která má krásně husté jehličí, rovnoměrný trojúhelníkový vzrůst a je vysoce odolná. Nejlépe zvládá přechod z chladného do teplého prostředí, jehličí zůstává zelené po dlouhou dobu. Všichni oceníme i to, že nepíchá a se stromkem se dobře manipuluje.

Jedině zdravý stromek

Nakupujte jen u prodejců, kteří mají živé stromky vystavené venku. V teplém prostředí rychleji osychají, začnou opadávat a na Nový rok jste už bez jehličí.

Zkuste zjistit původ stromku, způsob jeho pěstování. Důležitá je vizuální kontrola.

Jak převézt vánoční stromek? Je třeba dbát na pár pravidel

AutoMoto

Stromek před nákupem postavte do prostoru a jemně s ním zatřeste. Nikde nesmí být polámané větve, jehličí padat, ale vše má dobře „držet“, být pružné a sytě zelené. Dobrým vodítkem kvality může být váš nos a intenzivní lesní vůně.

Foto: Bauhaus

Než koupíte stromek, dobře si ho prohlédněte. Zda má rovný kmen a symetrické větve. Zajímejte se o způsob jeho pěstování. Zde stromek v kontejneru

Uskladnění před Štědrým dnem

Už jste si vybrali? Nechte kmen stromku ofrézovat na průměr 6 cm, čímž bude připraven na usazení do stojánku.

Jestliže máte doma rychloupínací stojánek, pak frézování nepotřebujete. Doma stačí jen seříznout patku kmene o přibližně 2 až 3 cm, aby strom lépe sál vodu.

Pro pohodlný převoz i skladování nechte strom obalit sítí. Ponechte ji tam až do doby usazení do stojánku. Mezitím stromek uskladněte na chladném místě, pokud možno bez přístupu slunečních paprsků.

Foto: Hornbach

Stromek vybírejte v souladu s prostorovými možnostmi: nejen do výšky, ale i šířky. Nemáte-li rychloupínací stojánek, nechte si jej ofrézovat.

Stromek a prostor

Mít obří strom až po strop je efektní, ale myslete na své prostorové možnosti. Nejde jen o výšku, ale také šířku. Počítejte s tím, že větve se ještě hodně rozloží, protože na nich budou vánoční ozdoby. Z tohoto ohledu oceníte rovný stromek s pevným kmenem a symetrické větve.

Foto: Ikea

Stromek ve stojánku pravidelně zalévejte, strom spotřebuje až půl litru za den.

Anketa

Daří se vám vybírat stromky na Vánoce vždy k vaší spokojenosti?
Ano, stromek si umíme vybrat dobře.
70,3 %
Obvykle si vybereme pěkný. A když něco nesedí, dokážeme to nějak zamaskovat.
21,4 %
Jak kdy, někdy nevybereme moc dobrý.
4,1 %
Často nejsme se stromkem nakonec moc spokojení.
2,1 %
Ne, pokaždé je na něm něco, co nám vadí.
2,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 145 čtenářů.

Historie vánočního stromku: původně odháněl duchy

Zahrada

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej vánočních ozdob a stromků

Reklama

Související témata:

Související články

Inspirace na dárky do 1000 Kč

Vánoce se kvapem blíží a nastávají poslední okamžiky, kdy lze ještě v klidu dokoupit poslední dárky. Nabízíme jednu z posledních inspirací na dárky, tentokrát...

Tipy na měkké dárky pro celou rodinu

Vánoční shon je v plném proudu a vy stále ještě nemáte nápady na dárky? Pokud sháníte něco pro svoji kamarádku, maminku nebo třeba manžela, připravili jsme si...

Výběr článků

Načítám