Hlavní obsah

Vaření s multifunkčním hrncem je legrace

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Multifunkční hrnec podle typu uvaří ve vodě i v páře, peče, zapéká, frituje, dusí, ohřívá. Jeho větší rozměry nás kvůli ukládání trápit nemusí, protože na chalupě nebo v menší kuchyni to bude pouze on, kdo obstará přípravu mnoha jídel.

Foto: HP Tronic

Elektrický multifunkční hrnec Tefal RK705138 má příkon 600 W, kapacitu 5 litrů. Nabízí 12 funkcí včetně smažení, pečení, vaření v páře. Vnitřní keramickou nádobu lze dát do myčky. Technologie Fuzzy Logic zajistí rovnoměrné ohřívání. Cena od 1999 Kč.

Článek

Jediné, co k jeho provozu potřebujeme, je elektřina. Pro čtyřčlennou rodinu je ideální hrnec se čtyř až pětilitrovým objemem.

Vaříme-li nejčastěji polévky a kaše, volíme kulatý tvar hrnce, pro maso a zeleninu je vhodnější tvar oválný nebo hranatý.

Co všechno umí

Některé modely multifunkčních hrnců vedle smažení a pečení také vaří maso ve vlastní šťávě, a to i několik hodin. Proto se řadí do skupiny tzv. pomalých hrnců. Připraví rýži stejně kvalitně jako rýžovar, poradí si s kašemi, omáčkami, s jogurty a polévkami všeho druhu.

Přednastavené programy určují, jak dlouho a na jaký stupeň máme jídlo vařit. Není třeba dodávat, že s multifunkčním hrncem vyniknou i kuchaři-začátečníci. Multifunkční hrnce většinou dokážou hodiny udržet připravené jídlo v konzumní teplotě, takže se vyhneme jeho ohřívání pro opozdilce.

Určí čas i teplotu

Časovač dnes nechybí snad žádnému multifunkčnímu hrnci. Slouží k odložení startu vaření – suroviny připravíme večer, dáme do hrnce a nastavíme start přípravy třeba za 15 až 24 hodin. A po návratu z práce máme uvařeno.

Pořiďte si vysněnou kuchyň, kombinacím se meze nekladou

Tipy a trendy

Displej, ovládací panel s dotykovými tlačítky, ukazuje přednastavený program, dobu do sepnutí časovače nebo zbývající čas vaření. Moderní typy jsou podsvícené a liší se velikostí. Přednastavená může být také teplota. Po dovaření se většina hrnců sama vypíná.

U hrnců s funkcí vaření pod tlakem dbáme na automatickou kontrolu míry tlaku a bezpečnostní poklici, která uvede hrnec do chodu, až když je bezpečně uzavřen. Řada modelů umožňuje vedle automatického také manuální nastavení doby, způsobu i teploty vaření.

Pozor na spotřebu a péči

Méně výkonné a často menší hrnce mají příkon kolem 600 W, nejvýkonnější 1500 W. Sice platí, že čím vyšší příkon, tím rychleji dosáhneme v hrnci přednastavené teploty, ale spotřebujeme přitom více elektrické energie.

Vychytávky pro dětské stolování

Tipy a trendy

Jako u pořízení každého spotřebiče také u multifunkčního hrnce by nás mělo zajímat, jak ho udržovat v kondici. Výhodou je, když obsahuje vnitřní nádobu, kterou můžeme dát do myčky. Většinou jsou z keramiky, z litého hliníku, teflonu. V některých těchto nádobách se dá vařit i na sporáku.

Multifunkční sady nádobí
Máme-li sporák i troubu, využijeme k přípravě jídel místo různých typů hrnců multifunkční sety nádobí. Často je tvoří hrnce na vaření včetně poklice s těsnicím okrajem, rendlíky na dušení, nižší hrnce díky rukojeti poslouží i jako pánve. Vařit lze v každém kusu zvlášť, nebo je seskládáme do jednoho hrnce určeného obvykle k pomalému vaření, k pečení kuřete nebo chleba. Jednotlivé díly setu můžeme úsporně seskládat do kredence, takže zaberou jen minimum místa.

Anketa

Máte doma multifunkční hrnec?
Ano, už dlouho.
18,6 %
Ano, nedávno jsme jej získali.
15,3 %
Netuším.
2 %
Ne, ale plánujeme jeho koupi.
7,8 %
Ne, nemáme.
56,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1115 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Chytré spotřebiče s námi komunikují

S chytrými domácími spotřebiči můžete ušetřit. Pohlídají množství energie, přemýšlejí dopředu a automaticky se zapnou ve chvíli, kdy je to nejefektivnější. Na...

Nepodceňujte řešení varného centra

Komfortní pohyb v kuchyni je k nezaplacení. Proto by její řešení mělo být co nejvíce efektivní. Obzvlášť to platí pro varné centrum, které bývá vytížené...

Lednici si kupujte vždy na míru

Dokud lednice funguje, bereme ji jako samozřejmost. Jakmile se však pokazí, je to téměř pohroma. Naštěstí ji lze rychle nahradit. Jak vybrat správně?

Výběr článků

Načítám