Hlavní obsah

Vaření s multifunkčním hrncem je legrace

Právo, Karolina Černá

Multifunkční hrnec podle typu uvaří ve vodě i v páře, peče, zapéká, frituje, dusí, ohřívá. Jeho větší rozměry nás kvůli ukládání trápit nemusí, protože na chalupě nebo v menší kuchyni to bude pouze on, kdo obstará přípravu mnoha jídel.

Foto: HP Tronic

Elektrický multifunkční hrnec Tefal RK705138 má příkon 600 W, kapacitu 5 litrů. Nabízí 12 funkcí včetně smažení, pečení, vaření v páře. Vnitřní keramickou nádobu lze dát do myčky. Technologie Fuzzy Logic zajistí rovnoměrné ohřívání. Cena od 1999 Kč.

Článek

Jediné, co k jeho provozu potřebujeme, je elektřina. Pro čtyřčlennou rodinu je ideální hrnec se čtyř až pětilitrovým objemem.

Vaříme-li nejčastěji polévky a kaše, volíme kulatý tvar hrnce, pro maso a zeleninu je vhodnější tvar oválný nebo hranatý.

Co všechno umí

Některé modely multifunkčních hrnců vedle smažení a pečení také vaří maso ve vlastní šťávě, a to i několik hodin. Proto se řadí do skupiny tzv. pomalých hrnců. Připraví rýži stejně kvalitně jako rýžovar, poradí si s kašemi, omáčkami, s jogurty a polévkami všeho druhu.

Přednastavené programy určují, jak dlouho a na jaký stupeň máme jídlo vařit. Není třeba dodávat, že s multifunkčním hrncem vyniknou i kuchaři-začátečníci. Multifunkční hrnce většinou dokážou hodiny udržet připravené jídlo v konzumní teplotě, takže se vyhneme jeho ohřívání pro opozdilce.

Určí čas i teplotu

Časovač dnes nechybí snad žádnému multifunkčnímu hrnci. Slouží k odložení startu vaření – suroviny připravíme večer, dáme do hrnce a nastavíme start přípravy třeba za 15 až 24 hodin. A po návratu z práce máme uvařeno.

Pořiďte si vysněnou kuchyň, kombinacím se meze nekladou

Tipy a trendy

Displej, ovládací panel s dotykovými tlačítky, ukazuje přednastavený program, dobu do sepnutí časovače nebo zbývající čas vaření. Moderní typy jsou podsvícené a liší se velikostí. Přednastavená může být také teplota. Po dovaření se většina hrnců sama vypíná.

U hrnců s funkcí vaření pod tlakem dbáme na automatickou kontrolu míry tlaku a bezpečnostní poklici, která uvede hrnec do chodu, až když je bezpečně uzavřen. Řada modelů umožňuje vedle automatického také manuální nastavení doby, způsobu i teploty vaření.

Pozor na spotřebu a péči

Méně výkonné a často menší hrnce mají příkon kolem 600 W, nejvýkonnější 1500 W. Sice platí, že čím vyšší příkon, tím rychleji dosáhneme v hrnci přednastavené teploty, ale spotřebujeme přitom více elektrické energie.

Vychytávky pro dětské stolování

Tipy a trendy

Jako u pořízení každého spotřebiče také u multifunkčního hrnce by nás mělo zajímat, jak ho udržovat v kondici. Výhodou je, když obsahuje vnitřní nádobu, kterou můžeme dát do myčky. Většinou jsou z keramiky, z litého hliníku, teflonu. V některých těchto nádobách se dá vařit i na sporáku.

Multifunkční sady nádobí
Máme-li sporák i troubu, využijeme k přípravě jídel místo různých typů hrnců multifunkční sety nádobí. Často je tvoří hrnce na vaření včetně poklice s těsnicím okrajem, rendlíky na dušení, nižší hrnce díky rukojeti poslouží i jako pánve. Vařit lze v každém kusu zvlášť, nebo je seskládáme do jednoho hrnce určeného obvykle k pomalému vaření, k pečení kuřete nebo chleba. Jednotlivé díly setu můžeme úsporně seskládat do kredence, takže zaberou jen minimum místa.

Anketa

Máte doma multifunkční hrnec?
Ano, už dlouho.
18,6 %
Ano, nedávno jsme jej získali.
15,3 %
Netuším.
2 %
Ne, ale plánujeme jeho koupi.
7,8 %
Ne, nemáme.
56,3 %
Celkem hlasovalo 1115 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Chytré spotřebiče s námi komunikují

S chytrými domácími spotřebiči můžete ušetřit. Pohlídají množství energie, přemýšlejí dopředu a automaticky se zapnou ve chvíli, kdy je to nejefektivnější. Na...

Nepodceňujte řešení varného centra

Komfortní pohyb v kuchyni je k nezaplacení. Proto by její řešení mělo být co nejvíce efektivní. Obzvlášť to platí pro varné centrum, které bývá vytížené...

Výběr článků

Načítám