Hlavní obsah

Nepodceňujte řešení varného centra

Novinky, Dana Jakešová

Komfortní pohyb v kuchyni je k nezaplacení. Proto by její řešení mělo být co nejvíce efektivní. Obzvlášť to platí pro varné centrum, které bývá vytížené nejvíce. A pozornost si zaslouží i výběr spotřebičů. Ty moderní vám totiž vaření značně usnadní.

Foto: AEG

Varná deska IPE84531FB Pure kombinuje elegantní, hladký design s výjimečnými funkcemi. Systém Hob2Hood umožňuje vzdálenou komunikaci mezi varnou deskou a odsavačem par. Osvětlení nebo odsávání se zapnou automaticky podle intenzity vaření. Cena 23 518 Kč.

Článek

Zařizování nové kuchyně nebo rekonstrukce té stávající není zrovna snadný úkol, i když to tak na první pohled může vypadat. Má-li totiž být opravdu funkční, je potřeba dodržet několik pravidel.

Základem každé kuchyně je tzv. pracovní trojúhelník, tedy pracovní plocha, prostor pro mytí a varné centrum – varná deska a trouba nebo sporák a digestoř, případně i mikrovlnná trouba.

O tvaru kuchyně rozhodnou prostorové možnosti. Tam, kde pro kuchyňskou linku mnoho místa není, je nejlepší variantou lineární uspořádání podél jedné zdi.

Pokud to prostor dovoluje, bude o něco lepším řešením linka do L či U – tzv. pracovní trojúhelník se dá v těchto případech vyřešit velmi efektivně.

Trendem poslední doby jsou kuchyně s ostrůvkem, které volně přecházejí v jídelnu či obývací pokoj. Přirozeně tak oddělí prostor od jídelní části. Nejčastěji se na ostrůvek umisťuje právě varné centrum. Kromě toho dobře poslouží i pro uskladňování nádobí či potravin.

Hitem jsou skryté i designové digestoře

Tipy a trendy

Výhodou varné desky zabudované v ostrůvku je mj. možnost vaření čelem do prostoru, což slibuje přehled o dění v domácnosti. Ocení jej hlavně maminky malých dětí, poukazuje na plus této varianty Vojtěch Čáp, specialista oddělení nákupu kuchyní Kika.

Uspořádání má svá pravidla

Při designování linky se držte postupu, který budete při vaření dodržovat. To znamená místo na hrubou přípravu, následné mytí, čistá příprava a samotné vaření.

Ideální je mít hned vedle potravinové skříně plochu o šířce přibližně 30 cm pro práci se špinavými, nevybalenými potravinami. Vedle této plochy umístěte dřez a vedle něj větší pracovní plochu na práci s čistými surovinami.

Následovat by mělo varné centrum. Vedle sporáku se má nacházet ještě menší plocha pro servírování či odkládání horkých hrnců, popisuje dále odborník. Varuje ale před umístěním varné desky do rohu místnosti, je to nepraktické.

Pro pečicí troubu se nabízejí dvě možnosti. Vestavět ji lze přímo pod varnou desku. Tato kombinace je vlastně takovou alternativou klasického sporáku. V současné době je však moderní umístění trouby ve výšce alespoň 80 cm nad zemí. Tak se vyhnete zbytečnému ohýbání, navíc lépe uvidíte, jak postupuje úprava připravovaného pokrmu.

Moderní kuchyňské dřezy a baterie předčí naše očekávání

Tipy a trendy

Kromě varné desky a trouby nemá ve varném centru chybět digestoř, tedy odsavač par. Bez něj je kuchyň jako hrnec bez dobře padnoucí poklice. Digestoř totiž eliminuje nepříjemné výpary a pachy při vaření, stejně tak mastnotu. Současně se tak předchází vzniku plísní.

Praktickým pomocníkem je i mikrovlnná trouba. I tu můžete pořídit jako vestavný spotřebič a umístit ji vedle či nad elektrickou troubu.

Vybíráme spotřebiče

Jakmile je jasné rozvržení kuchyně, nastává čas pro samotný výběr konkrétních spotřebičů.

Varná deska

Nejúspornější jsou indukční varné desky, které mají účinnost až 90 %. Předávají totiž teplo přímo do dna hrnce (musí být speciálně určené pro indukci). Na výběr jsou jak jednoduché modely, tak ty, které disponují mnoha funkcemi.

Ovládání varných ploch je dotykové. Některé nabízejí také funkci, která automaticky detekuje hrnce a pánve. Jakmile je nádoba na varnou desku umístěna, rozsvítí se ten ovládací prvek, který odpovídá umístěnému hrnci nebo pánvi. Jiná funkce umožňuje jediným dotykem pozastavit vaření, aniž byste ztratili nastavené funkce.

Vybíráte pracovní desku do kuchyně? Vsaďte na pěknou a odolnou

Tipy a trendy

Špičkou jsou pak modely, které měří teplotu pokrmu, či modely, které nevyžadují instalaci běžného odsavače par. Ten je totiž přímo součástí varné desky. Naprostá většina indukčních varných desek má černou barvu. Avšak např. Mora myslí i na milovníky bílých spotřebičů.

Klasikou jsou sklokeramické varné desky. Vypadají elegantně a snadno se čistí. Jejich účinnost je přibližně 60 %.

K dostání jsou i bezpečné plynové varné desky, které se mohou pyšnit pěkným designem. Většina modelů je vybavena pojistkou plamene. V okamžiku, kdy by plamen náhodně zhasl, se automaticky uzavře přívod plynu. Samozřejmostí je rovněž integrované zapalování hořáků v ovládacím knoflíku.

Pečicí trouba

Také trouba může být i plynová. I když tato varianta je spíše na ústupu.

Absolutní převahu mají trouby elektrické.

Moderní modely jsou často multifukční a hodně intuitivní. S trochou nadsázky se dá říct, že jsou pro kuchaře plnohodnotným pomocníkem. Dávno už tak trouba jenom nepeče. Umožní vám v ní i vařit, grilovat nebo připravovat jídlo v páře.

Upečte si zdravě v parní troubě

Tipy a trendy

Některé modely lze dokonce připojit k Wi-Fi a prostřednictvím vnitřní kamery sledovat, co se děje uvnitř. A třeba Electrolux má aplikaci My Electrolux Kitchen, díky níž lze z chytrého telefonu měnit nastavení trouby, i když nejste právě v kuchyni.

Digestoř

Nejvyhledávanější jsou komínové digestoře, které mohou být výrazným designovým prvkem. Klasikou jsou ty v nerezovém provedení. K dostání jsou ale i elegantní černé či černo-nerezové.

Poměrně novým typem jsou zkosené komínové digestoře, pod nimiž se dobře pracuje. Některé modely se dají ovládat dálkově, nebo komunikují samy přímo s varnou deskou a podle potřeby upravují tah odsávání.

Určitou variantou komínových odsavačů par jsou ostrůvkové digestoře, které se umisťují nad varné centrum v kuchyni s ostrůvkem. Jde o designové kousky.

Naopak vestavná (výsuvná) digestoř takřka dokonale splyne s kuchyňskou skříňkou. Pouze při vaření se vysune. Její „tělo“ je zabudované ve skříňce. Jednoduché řešení nabízí podstavná digestoř, která se instaluje pod jednu z kuchyňských skříněk.

Volně stojící sporák

Kdo dává přednost jednoduchosti, může zvolit klasický sporák. Nejžádanější jsou sporáky se sklokeramickou nebo indukční varnou deskou a multifukční troubou.

K dostání jsou i kombinované sporáky, kde vaříte na plynu a trouba je elektrická.

Anketa

Máte ergonomicky zařízenou kuchyň?
Ano, samozřejmě
39 %
Ne úplně, ale snažili jsme se
18,4 %
Ne, jsme rádi, že jsme ji vůbec dali dohromady
42,6 %
Celkem hlasovalo 267 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Vychytávky pro dětské stolování

Misky, hrnečky, talířky i příbory bývají promyšlené tak, aby co nejvíce usnadnily stravování malým dětem. Patentované výrobky pomohou s naplněním bříška a díky...

Chytré spotřebiče s námi komunikují

S chytrými domácími spotřebiči můžete ušetřit. Pohlídají množství energie, přemýšlejí dopředu a automaticky se zapnou ve chvíli, kdy je to nejefektivnější. Na...

Výběr článků

Načítám