Hlavní obsah

Klienti vybírali ze dvou variant rekonstrukce zajímavého bytu, vybrali si více místností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé pražského bytu neměli v době, kdy jej nechávali rekonstruovat, ještě úplně přesnou představu, jak by měl vypadat. Zpočátku měl sloužit k pronájmu, ale časem jej budou patrně využívat členové rodiny. Oslovení architekti jim proto vypracovali dvě varianty rekonstrukce a majitelé nakonec zvolili tu, která nabízela více místností.

Foto: Aleksandra Vajd a časopis Bydlení mezi panely

Ze dvou variant, které architekti vytvořili, si majitelé vybrali tu, jež nabízí více místností.

Článek

Klienti oslovili architekty ze studia BY architects s nejasnou vizí ohledně budoucího využití nemovitosti. Byt s užitnou plochou 85 m2 byl sice určen k pronájmu, ale jednou by měl sloužit k bydlení vlastní rodině. Nebylo však například jasné, kolik místností je potřeba pro budoucí provoz. Architekti jim proto nabídli dvě varianty rekonstrukce bytu.

„Součástí naší práce bylo prověřit prostorové možnosti a následně navrhnout jedinečný, ale univerzální a ekonomicky efektivní návrh. Jsou to témata nám blízká, tak jsme se úkolu s chutí ujali,“ konstatují architekti Markéta Zdebská a Marek Žáček.

Klienti vybírali ze dvou variant

Z původního provozního zmatku vykřesali architekti dva nezávislé pokoje a malý ateliér, velkorysý obytný prostor s kuchyní a spoustu zázemí ve formě prostupné komory s úložnými prostory. Toto výsledné uspořádání si investoři zvolili ze dvou variant, které pro ně architekti připravili. V šuplíku tak mají ještě jedno řešení, které je sice prostorově velkorysejší, ale nenabízí tolik místností.

Nová jídelna v oblouku

„Nejvíce nadšení sklidila nová jídelna v oblouku. Z divného koutu jsme totiž vystavěli jasně vydefinovaný prostor a ještě jsme obytnou místnost důkladně akusticky odizolovali od bytu sousedů, který je za velmi tenkou zdí. Rádi přicházíme s řešeními, která nejsou samoúčelná, a myslíme si, že se to povedlo i tady,“ konstatují architekti.

S respektem k historii

Prostor, respektive jeho atmosféru, architekti přetvořili s respektem k historii. Ve vstupní hale navrhli novou prosklenou stěnu v tradičním tvarosloví. Tuto návrhovou linku doplňují nadsvětlíky v jednom z pokojů a nad vstupem do kuchyně. Jejich cílem je pochopitelně distribuce světla do středu dispozice. Tyto prvky dodávají bytu velkolepost a vynikají zejména v kontrastu se skrytými zárubněmi. Mosazné kliky pak splňují maximální estetický i hygienický standard.

Původní parkety jsou renovované a doplněné novými

Komfort nabízí vestavný nábytek převážně z lakované MDF, která je leitmotivem vybavení bytu, ale i obyčejného bílého lamina tam, kde má nábytek splývat se stěnami. Původní parkety jsou renovované a doplněné novými. Dodávají bytu tradiční měřítko a detail, jak to architekti mají rádi.

Bílé obklady na WC a v menší koupelně

Samostatné WC a menší koupelna se sprchovým koutem jsou opatřeny bílými obklady středního formátu a dávají zázemí solidní základ, který může fungovat na věky. Chromové armatury jsou spíše provizoriem pro účely nájmu, ale jejich budoucí obnova je to nejsnadnější, tak jako pozdější doplnění vestavného gauče v obytném prostoru.

Kontakt s exteriérem (klidná ulice se vzrostlými stromy na jedné straně a prostorný dvůr na straně druhé) změkčuje nenápadný okenní textil. V této podobě předali architekti prostor klientům, jako místo k životu na bílo-hnědém pozadí.

Anketa

Máte v bytě raději více samostatných místností, nebo spíše otevřený prostor?
Více místností
37,8 %
Pokud jsou dost velké, mám raději více místností, jinak bych upřednostnil/a asi spíše otevřený prostor.
52,8 %
Mám raději otevřený prostor.
9,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 439 čtenářů.

Rodinný dům do ulice nic ze soukromí svých majitelů neprozradí, do zahrady se jim ale plně otvírá

Tipy a trendy

S rekonstrukcí koupelny se nakonec svezla i kuchyň s chodbou

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám