Hlavní obsah

V odlehlé kopcovité krajině se ukrývá bělostný dům

Hluboko v kopcovité krajině u portugalského města Grândola je možné objevit dům s bělostnými fasádami, jak se krčí v krajině, jako by nechtěl, aby jej někdo objevil. A tak si nepozorný člověk spíše všimne drsné krajiny, jíž vládnou korkové duby, cesmíny a křoviny, které nalezly obživu na kyselé, vápenité půdě. Autory velmi zajímavého domu připomínajícího malou polozapomenutou pevnůstku jsou architekti z ateliéru Promontorio, s nimiž se nad plány setkal jindy samostatně pracující architekt Joao Cravo.

Foto: Luis Viegas

Stavba je umístěna v odlehlém koutu kraje Alentejo.

Článek

Osamělost umístění dala vzniknout jedinečnému architektonickému řešení, které je ve skutečnosti moderním převyprávěním tradičních portugalských a severoafrických vojenských citadel či opevněných farem.

Dům v kraji Alentejo je koncipován jako zdí obehnaný dvůr, do nějž je vepsána trojice obytných objektů. Dům je do krajiny vložen tak, že jeho jihozápadní roh architekti napůl schovali pod okolní terén, aby jej pak postupně odhalili směrem k severovýchodu.

Kromě rohové brány a malých vstupních dveří mají vnější zdi naprosté minimum stavebních otvorů. Výjimku tvoří východní strana, která se otevírá na velkou terasu s výhledem na rozlehlou krajinu a malý potůček. Přímý výhled je odtud rovněž na podlouhlý bazén, který je řešený jako nekonečný.

Nekonečný bazén

Nekonečné bazény neboli bazény se skrytým či ztraceným okrajem mají alespoň jednu ze stran na stejné úrovni s hladinou vody, která může (ale nemusí) přes ni přetékat. Obvykle jsou umístěny na vyvýšené ploše, takže při pohledu z bazénu vzniká dojem, že se hladina vody dotýká obzoru. Je „nekonečná“.

Výjimečně hezký efekt vzniká při umístění bazénu tak, aby „nekončící“ hladina měla pokračování ve vodní ploše na obzoru.

Tím, že tvar půdorysu stavby je takřka čtvercový, je uspořádání dvora pravoúhlé. K severní straně je přimknutá klidová zóna domu s pěti ložnicemi, z nichž každou doplňuje vlastní koupelna.

K již zmiňované východní straně je přitisknuta denní zóna domu tvořená velkým otevřeným prostorem, v němž na sebe ve směru od jihu navazují kuchyň, jídelna a obývací část a knihovna.

Všechny jsou vzájemně od sebe odděleny symetrickými posuvnými dveřmi. Jídelní část je od obývacího pokoje oddělena velkým krbem, jenž má jediný černou barvu, se závěsným kovovým komínem.

Foto: Alexandre Ramos

Výhled z obývacího pokoje

Interiér je na obranu proti nadměrnému přehřívání důsledně stíněn, bylo proto třeba prosvětlit jej výmalbou a zařízením.

Jeho stropy s dřevěnými trámy jsou čistě bílé, stejně tak jsou bíle štukované stěny, velmi světlou barvu mají i cementové podlahy. Výraznou výjimkou z tohoto konceptu je již zmíněný černý krb.

Anketa

Lákalo by vás bydlet v takto odlehlé krajině?
Ano, to by byla nádhera! Pryč ode všeho a od všech!
43,1 %
Jen o dovolené.
17,5 %
Asi moc ne.
10,9 %
Ani náhodou! Když se pak něco děje, je právě ta vzdálenost problém.
28,5 %
Celkem hlasovalo 798 čtenářů.

Tlusté stěny jsou zvenčí obloženy obíleným kamenným zdivem a jsou zakončeny prejzovými taškami, takže vzniká dojem, že jde o skutečně historický dům uzavřený šikmou střechou s keramickou krytinou.

Nic takového se ovšem nekoná. Ve skutečnosti je tato moderní stavba uzavřena plochou střechou, jíž tvoří bílým vápnem natřené betonové překlady, jak je patrno při pohledu na stavbu z dálky.

Bělostná podkova nabízí svým obyvatelům soukromí i výhledy

Tipy a trendy

Třetím objektem, jenž je nejblíže středu dvoru, je nejmenší budova, v níž je garáž a také byt pro personál. Volný prostor na jih od společenské části domu pak zabírá ovocný sad.

Majitelé uprostřed zvlněné krajiny, jíž protíná jen nedaleko vinoucí se silnička, získali na 7,7hektarovém pozemku výjimečný dům. Ten na ploše 500 m2 vytváří vysoce soukromé a takřka ze všech stran chráněné prostředí pro společně trávený čas početné rodiny.

Reklama

Související témata:
Grândola
Alentejo
Promontorio
Joao Cravo

Související články

Výběr článků

Načítám