Hlavní obsah

Zemřel architekt Richard Rogers, spoluautor slavného Centre Pompidou

Ve věku 88 let zemřel britský architekt Richard Rogers. Informovalo o tom jeho architektonické studio na svých stránkách. Proslavil se podobou budovy pařížského muzea Centre Georges Pompidou navrženého ve spolupráci s Renzem Pianem nebo londýnskou centrálou pojišťovny Lloyd's. Byl také držitelem nejvěhlasnější ceny za architekturu, Pritzkerovy ceny.

Foto: Profimedia.cz

Architekt Richard Rogers na otevření výstavy při příležitosti jeho 80. narozenin

Článek

O významu tvorby architekta Rogerse svědčí fakt, že mu byla v minulosti udělena Pritzkerova cena, která je nejprestižnější architektonickou cenou vůbec. Je udělována už od roku 1979 a Nobelově ceně, ke které je přirovnávaná významem, je podobná i co do své formy.

Získávají ji jednou za rok žijící autoři, jejichž vliv na vývoj architektury je neoddiskutovatelný. Architekt je považován za jednu z největších osobností soudobé architektury a za mistra v oblasti navrhování městských budov.

Foto: Archiv korporace Lloyd´s, Rogers Stirk Harbour + Partners

Architekt Richard Rogers dovedl i z čistě funkčních prvků vykouzlit estetické objekty. Vnějšek budovy pojišťovny Lloyd´s je toho jasným důkazem.

Rogers se narodil v italské Florencii a ze začátku to vypadalo, že se vydá na dráhu zubaře. Osud tomu ale chtěl jinak, nakonec se stal velmi uznávaným architektem.

Jeho velkou inspirací v tvorbě byla zejména díla architekta Franka Lloyda Wrighta, zajímal se ale i o tvorbu Miese van der Rohe nebo Louise Kahna. Architekt byl proslulý svou znalostí stavebních technik a materiálů a důrazem na udržitelnost staveb, které navrhoval.

Centre Pompidou je stavbou, na kterou se nezapomíná

Celosvětovou slávu Rogersovi přinesly hlavně návrhy galerie moderního umění Centre Pompidou v roce 1970 a také pojišťovny Lloyd's, která byla navržena na sklonku osmdesátých let minulého století.

Z funkčních prvků se pod jeho taktovkou staly prvky estetické, které se architekt nebál ukázat ani na vnější straně budovy.

„Návrh Centre Pompidou způsobil revoluci v oblasti architektury muzejních budov a přeměnil kdysi elitní památky na oblíbená místa společenského a kulturního života, vetkaná do srdce města,” uvedla při udělení Pritzker Prize architektovi Rogersovi porota.

Foto: Archiv soutěže Pritzker Prize

Francouzské Centre Pompidou je nezapomenutelnou stavbou.

Rogerse proslavila ale i stavba Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku nebo kupolovitý Millennium Dome v Londýně.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku

Architektonické studio Rogers Stirk Harbour + Partners sídlí v Londýně. Původně neslo název Richard Rogers Partnership a bylo založeno v roce 1977. Po celém světě pro něj pracuje zhruba 200 zaměstnanců včetně specializovaných podpůrných týmů, které nabízejí vlastní grafický design, vizualizace, filmové a komunikační služby.

„Richard Rogers byl mužem s nesmírným nadšením a charismatem. Byl zdvořilý a oddaný umění a vědě o architektuře, urbanismu, městskému životu, politické angažovanosti i pozitivním společenským změnám,” komentují jeho odchod kolegové na stránkách studia Rogers Stirk Harbour + Partners.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám