Hlavní obsah

Jedním z nejlepších evropských počinů je i proměna budovy od ateliéru BDR

V rámci prestižního architektonického ocenění Mies van der Rohe Award 2022 byly vyhlášeny i dva architektonické ateliéry, které mohou získat titul „Začínající architekt roku”. Jedním z těchto studií je italská kancelář BDR. Oceněna je za celkovou renovaci školy Enrica Fermiho v Turíně v severozápadní Itálii.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Simone Bossi

Stavba má jemnou decentní barevnost. Dominuje jí růžová.

Článek

Ocenění Mies van der Rohe Award je udělováno od roku 1987 vždy jednou za dva roky nejlepším stavbám z evropských zemí. Nese název po slavném architektovi, kterým není nikdo jiný než Ludwig Mies van der Rohe, který je například autorem brněnské vily Tugendhat.

Cenu uděluje Evropská komise a Nadace Miese van der Rohe. Soutěží spolu různé stavby – veřejné, ale i soukromé.

Kromě pětice finalistů v klasické části klání jsou vyhlašována i dvě nejlepší začínající architektonická studia. Z nich následně vzejde jeden vítěz. Jedním ze dvou nejlepších začínajících architektů je kancelář BDR.

Druhým architektonickým počinem, který má šanci titul získat, je stavba s názvem La Borda - Cooperative Housing v Barceloně od ateliéru by Lacol.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Simone Bossi

Architektům se podařilo navrhnout velkorysé prostory pro pobyt na čerstvém vzduchu.

Projekt od BDR proměňuje školu z 60. let 20. století v periferní čtvrti Turína. U budovy došlo ke kompletní změně podoby i díky zapojení školních komunit do renovace školních prostor.

Stávající budova totiž nepodporovala propojení s vnějšími prostory a byla v ní řada nedostatečně využívaných vnitřních prostor. To se povedlo změnit. Stavbu dnes na první pohled ozvláštňuje zejména barevná omítka různé zrnitosti.

Architekti vytvořili prostory pro trávení času na vzduchu

Architekti reorganizovali přístupové a vnější oblasti, čímž se škola zároveň otevřela městu. Studenti tak mají mnohem více příležitostí pro trávení volného času venku.

Nový hlavní vchod přeměňuje zadní část budovy na velký, zelený, přístupný prostor. Doplněním nových ocelových konstrukcí vznikly působivé venkovní terasy. V důsledku toho je hlavní přední část navržena tak, aby se stala otevřenou do exteriéru.

Foto: Archiv soutěže Mies van der Rohe Award, Simone Bossi

Interiéry jsou díky výraznému prosklení hodně světlé.

V přízemí se také konají aktivity otevřené veřejnosti, v horních patrech pak probíhá vyučování. Studenti mohou mít při pobytu ve škole pocit, jako by byli spíš ve škole v přírodě. A to zejména díky tomu, jaká pozornost byla věnována okolnímu krajinářskému designu.

Výstavba trvala jen jeden akademický rok, aby se minimalizovalo dočasné vysídlení školní komunity. To ovlivnilo i výběr designu a navržení předem smontovaných ocelových konstrukcí pro urychlení stavebního zpracování. Stávající železobetonová konstrukce ale byla zachována.

Architekti z BDR vytěžují potenciál staveb

Studio BDR sídlí v Turíně a založil ho Alberto Bottero a Simona Della Rocca. Architektonický ateliér navrhuje veřejné i soukromé stavby a speciální pozornost věnuje zejména potenciálu staveb na proměnu.

V roce 2019 architekti obdrželi cenu pro mladé talenty - italské architekty - udělovanou národní radou architektů.

Slavnostní předávání cen a vyhlášení hlavní vítězné stavby se bude konat 12. května 2022 v pavilonu Mies van der Rohe ve španělské Barceloně. Následovat bude zahájení putovní výstavy, představení související publikace a dny otevřených dveří vybraných děl po celé Evropě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám