Hlavní obsah

V bezbariérové koupelně hraje velice důležitou roli prostor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro osoby se sníženou pohyblivostí je nejkritičtějším místem v bytě koupelna. Člověku, který je pár dní po operaci vyhřezlé ploténky, postačí jen dočasná opatření. Radikální změny nás ale čekají při rekonstrukci koupelny pro seniory či osoby s trvale poškozenou mobilitou.

Foto: Jika

V bezbariérové koupelně nesmějí chybět madla poskytující oporu. Výhodou je sklopné zrcadlo nad umyvadlem a sprchový kout s výklopným sedátkem.

Článek

Základem je v každém případě dostatečně velké manévrovací prostranství a opěrné plochy zajišťující stabilitu.

Nemáme-li podlahu s jemně zdrsnělým protiskluzovým povrchem, položíme na ni aspoň gumové a jiné podložky s protiskluzovou ochranou. Vždy je samozřejmě ideální řešení vytvořené na míru.

Bezproblémový vstup

Klasické otočné dveře s klikou ztěžují vstup vozíčkáři i člověku s chodítkem, berlemi. Východisky jsou absence prahu, dostatečná šířka průchodu/průjezdu a volno v okolí dveří, které by se měly otevírat o více než 90°.

Zvážíme však raději skládací dveře a posuvné, které se pohybují po stěně nebo do pouzdra ve zdi. Místo kliky spoléháme na svislé madlo/úchyty, eventuální zámek je z bezpečnostních důvodů odemykatelný i zvenku.

Nejpohodlnějším, avšak nejdražším řešením jsou motorizované dveře se senzorovým systémem, které se otevírají automaticky.

Míry koupelny

  • Doporučená šířka průchodu vstupních dveří: aspoň 90 cm.
  • Umyvadlo instalujeme podle výšky osoby, spodní hrana cca 90 cm od země.
  • Sprchový kout má mít min. 90 x 90 x 90 cm, vč. šíře vstupu.
  • Výklopné sedátko 45 x 45 cm instalujeme do výšky kolem 50 cm.
  • Jisticí madla ve sprchovém koutu umístíme do výšky 80 cm, vodorovná 30 cm od rohu, svislá (min. 0,5 m) 90 cm od rohu.
  • Nezapomínáme na elektrické zásuvky a vypínače, výška od podlahy se pohybuje od 60 do 120 cm.

Sprcha versus vana

Máme-li doma pouze hlubokou vanu, vstupujeme do ní po stabilních (!) schůdcích podobně jako do bazénu. Přidržujeme se madel vhodně umístěných na zdi. Pevnou oporu nabízejí madla zabudovaná do stěny, udržet rovnováhu pomohou přenosné úchyty s přísavkami. Dovnitř vany situujeme sedátko s protiskluznou sedací plochou i s opěrkami, myjeme se ruční sprchou.

Skvělý je sprchový kout bez vaničky i dnes oblíbená varianta walk-in se sprchovou zástěnou situovanou naproti stěně, obvykle se sprchovým sloupem (hlavová a ruční sprcha). Osvědčuje se protiskluzová dlažba s téměř neviditelným odtokem. Průchod sprchového koutu musí být širší pro vozíčkáře, pro osoby s omezenou pohyblivostí může být užší.

Relaxační sprchu zprostředkuje masážní panel s několika intenzitami proudů po celé úrovni zad i s ruční sprchou, která usnadní hygienu v intimních partiích. Walk-in i jiný typ bezbariérového sprchového koutu vybavíme taktéž madlysklopným sedátkem.

Důmyslné rehabilitační a kompenzační pomůcky usnadňující komfort pohybově znevýhodněných osob nabízejí ať už k nákupu, nebo k dočasnému zapůjčení specializované firmy, mj. Meyra nebo RehaKomp.

Předstěnová toaleta

U předstěnových prodloužených instalačních toalet pro vozíčkáře se počítá s montáží opěrných madel, často i s vestavbou oddáleného ručního, nožního či senzorového splachování.

Lidé s dočasně omezenou pohyblivostí ocení na běžném WC přídavné sedátko, vyhovuje jim i bidet, bidetová ruční sprška v blízkosti toalety.

V luxusnějších mísách jsou zabudované nastavitelné trysky, o čistotu vnitřku toalety se stará samočisticí mechanismus. Nejčastější je ovládání splachování v podomítkovém provedení.

Dostupné umyvadlo

Místo pod umyvadlem má být prázdné bez skříněk. Vítaná je také plocha, o niž se můžeme opřít. Proto volíme umyvadlo na desce, v jedné části třeba i vyvýšené, a sifon zabudovaný do stěny.

Vybíráme spíše ploché umyvadlo, opatřené baterií s pákou, např. lékařskou, kterou ovládneme i loktem. Baterie s termostatem ihned spustí vodu o požadované teplotě, takže nemusíme ztrácet čas s jejím laděním. Termostatické baterie oceníme i ve sprše.

Díky přídavné ruční sprše si u umyvadla umyjeme vlasy, aniž bychom se hrbili a zatěžovali bederní a křížovou oblast páteře.

Spolehněte se na nejnovější vymoženosti v péči o prádlo

Tipy a trendy

Vana je výsostným územím relaxace. Jak vybrat správně?

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Když vana nabízí i pohodlné sprchování

Koupel v horké vodě si v zimě s chutí dopřejeme. A vana nám relaxační poležení umožní. Ráno a večer je však příjemná rychlá sprcha. Se zástěnou žádný problém!...

V promyšlené koupelně má vše svoje místo

Realizace koupelny přináší mnoho rozhodnutí. Volbu toalety, podomítkových modulů schovaných za stěnou, výběr vany, sprchového koutu, umyvadla. Ale čeká nás...

Výběr článků

Načítám