Hlavní obsah

Když vana nabízí i pohodlné sprchování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupel v horké vodě si v zimě s chutí dopřejeme. A vana nám relaxační poležení umožní. Ráno a večer je však příjemná rychlá sprcha. Se zástěnou žádný problém! Lze ji pohodlně sklopit, seskládat a voda nestříká po celé koupelně.

Foto: Ravak

Vanová zástěna pohyblivá dvoudílná. Díky otočnému sloupku lze její pohyblivý díl otevřít do vnitřního prostoru vany nebo vytočit i ven. Šířka pevného dílu respektuje hloubku běžných umyvadel, a tak lze zástěnu přitisknout až přímo k němu.

Článek

Při pořizování vany je nutné myslet na to, že musí mít i zástěnu, která je s ní do páru. Vany mají různý tvar, délku a zástěny se k nim vyrábějí přesně na míru. Určitě není běžné kombinovat jakoukoli vanu a zástěnu navzájem.

Zástěna zcela rozevřená zakrývá zhruba polovinu délky vany a montuje se do míst, kde se budeme sprchovat. Tedy v případě asymetrických van do nejširšího místa, tam kde ústí ruční sprcha.

Typy vanových zástěn

Podle typu konstrukce lze vanové zástěny dělit na rámovébezrámové. Ty v rámu mají sklo silné 3 mm, rámy jsou z plastu či hliníkové. Bezrámové působí elegantně, sklo je podstatně silnější, zhruba šest až osm milimetrů. Je bezpečnostní, odolné, s dlouhou životností.

K vaně si lze dopřát čiré nebo dekorované sklo s různými strukturami (čtverečky, kapičky, krupice), jež má tu výhodu, že zaschlé kapky nevnímáme tolik jako na čirém skle.

Mnozí výrobci však už nabízejí speciální povrchovou úpravu, která výrazně snižuje usazování nečistot, mastnoty i vodní kámen.

Levnější variantou je plastová zástěna, jež má i kratší životnost. Na trhu jsou ale i zajímavá designová provedení.

Pohyblivé či napevno?

Zástěny mohou být uchycené napevno nebo uzavíratelné jen částečně. Obvykle jsou jednokřídlé nebo dvoukřídlé.

Zavírání může být skládací (zalamovací), posuvné, pohyblivé v jednom dílu dovnitř i ven, mít krátký otočný jeden díl. Ty kompletně napevno se skládají z jednoho i více dílů.

Anketa

Dáváte přednost sprchování, nebo si raději užíváte relax ve vaně?
Jsem příznivcem rychlého sprchování.
52,6 %
Jedině vanu, bez ní to není ono.
10,6 %
Sprchu i vanu, záleží na rozpoložení.
36,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3129 čtenářů.

Dané provedení dobře promyslete s ohledem na prostor v koupelně, bezpečný vstup do vany. Pozor třeba na umyvadlo umístěné blízko vany!

Rady a tipy

  • Při rekonstrukci nebo zařizování nové koupelny dbejte na to, aby vývod sprchy byl v plánovaném místě osazení vanové zástěny. Preferujte dostatečně dlouhou sprchovou hadici.
  • Vanová zástěna musí jít pohodlně seskládat, rozevřít. Myslete na dostatek místa a pozor na tvarované podhlavníky!
  • Výška zástěn se pohybuje mezi 140 až 150 cm, je možné zvolit i vyšší. Šířka zástěn je 70 až 120 cm, ale záleží na velikosti, tvaru a provedení samotné vany.

V Japonsku je novým trendem bydlení bez koupelen

Tipy a trendy

Domácí wellness aneb Privátní lázně frčí

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám