Hlavní obsah

Úzký dům zdobí nástěnná malba s lidovými motivy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům pro pětičlennou rodinu v Novém Dillí zaujme už na první pohled členitou a tvarově pestrou fasádou. A to byl také záměr architektů. Na úzkém, ale dlouhém pozemku chtěli vytvořit stavbu, která své okolí ozvláštní a v jistém smyslu i pozvedne.

Foto: Bharat Aggarwal

Do kuchyně se přichází po můstku, který překlenuje světelnou šachtu v centrální části domu

Článek

Rodinný dům ve čtvrti Derawal Nagar na severu indické metropole stojí na pozemku o rozměrech 6 × 18 metrů. Jako takový má jen malý prostor k tomu, aby ve svém okolí na sebe upoutal. Přesto se mu to díky práci architektů z místního ateliéru Spaces Architects@KA dobře daří.

Namísto tradičního dělení fasády pravoúhlými stavebními otvory pro okna, dveře a případně lodžie, se rozhodli jeho vzhled osvěžit zaoblenými rohy, případně rovnou oblouky. Střídáním materiálů a barev přidávají další ingredienci do této pestré směsi, kterou na závěr ještě okořenili využitím velkého počtu živých rostlin.

Dalším cílem architektů bylo úzký dům co nejvíce prosvětlit, čehož dosáhli umístěním schodiště do centrální části budovy. Schody sousedí s velkou světelnou šachtou na vrchu uzavřenou prosklením. Volnou zeď pak architekti dekorovali velkou malbou s lidovými prvky a motivem páva. Šachta zároveň plní funkci společné komunikační zóny pro celou rodinu.

Architekti postavili dům dle hesla Polovic je někdy víc

Tipy a trendy

Obytné místnosti rozmístili do čelní a nejhlubší části čtyřpatrového domu se střešní terasou. Jejich uspořádání je celkem přehledné a odpovídá potřebám každodenního života rodiny se dvěma dcerami a otcem jednoho z rodičů.

Host vstupuje do domu v přízemí, které slouží především jako garáž pro tři vozy parkované v zástupu za sebou. Po schodech či výtahem, jenž propojuje všechna podlaží, se dostane do prvního patra, kde je obývací pokoj a hlavní jídelna s barem.

Nad nimi je podlaží s kuchyní a druhou, méně formální jídelnou. Zde je také první ložnice s šatnou a koupelnou, kterou obývá dědeček. Další dvě ložnice doplněné šatnami a koupelnami jsou o poschodí výše. V nich mají své pokoje obě dcery. V nejvyšším podlaží je umístěna hlavní ložnice společně s pracovnou, rodinnou svatyní a zázemím pro rodiče.

Architekti pojali střechu jako náhradu pro majitele za to, že jejich pozemek neumožnil ponechání volné části jako zahrady. Střecha tudíž slouží jako velká terasa s posezením, sociálním zázemím a zahradou. I tato část domu je přístupná výtahem.

Jak upozorňují architekti, tento dům, nazvaný příznačně Slender house (Úzký dům), je ukázkou toho, že velikost pozemku neurčuje kvalitu života v domě na něm. Zároveň je stavba příkladem nové vlny filozofie bytového designu, jež upřednostňuje kvalitu před kvantitou.

„Je to promyšlený průzkum toho, jak malý půdorys může vést ke skvělým řešením. Od hry světla a stínu ve zdech domu až po jemné proudění vzduchu, který šeptá jeho chodbami, je každý aspekt pečlivě vytvořen tak, aby obohatil životy jeho obyvatel. Jako domov, který je skromný a zároveň pozoruhodný, se Úzký dům snaží nastavit nový standard městského života, kde je nade vše oceňována podstata rodinného života,“ uzavírají architekti.

Luxusní vila má půdorys, jenž připomíná křivítko

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti, Projektové práce

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám