Hlavní obsah

Farma z dusané hlíny a s doškovou střechou nabízí v horkých dnech zázemí s příjemným chládkem a ochranou proti hmyzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Farmářský dům s doškovou střechou v indickém Radžastánu překvapí příchozího už barvou svých zdí. Místní designérka Shipra Singhaniaová na ně použila nejenom kámen recyklovaný z jiných staveb, ale především dusanou hlínu, do níž přidala některé zajímavé příměsi.

Foto: Jeevan Jyot

Architektka navrhla dům z hutněné zeminy, recyklovaného kamení a s doškovou střechou.

Článek

V Alwaru, zhruba 4 hodiny jízdy jižně od Dillí, stojí farma, jejíž hlavní budovu zvanou Mud House (Dům z bláta) navrhla designérka z malého místního ateliéru Sketch Design Studio. Při své práci vycházela z historických technik a místních stavebních tradic.

To je ostatně patrné už při prvním pohledu na jednopodlažní budovu. Obytný dům s užitnou plochou 186 m2 má dvě ložnice a centrální místnost otevírající se na jedné straně do organické zeleninové zahrady, zatímco na straně druhé je trávník.

Nad ložnicemi jsou dvě střešní terasy přístupné po venkovních schodištích. Právě jejich tvar a křížení vychází z tradičních schodovitých studní a jezírek, které se v zemi budovaly už před staletími. Schodovitý efekt ještě podtrhují kamenné střešní konzole.

Foto: Profimedia.cz

Schodovité studny a jezírka se v Indii stavěly už před staletími.

Z historie a místních tradic vycházela designérka i při volbě stavebního materiálu. Zdi jsou postavené z recyklovaného kamení a dusané hlíny, vytěžené v okolí. Jako pojivo pro kamenné zdivo posloužila malta vyrobená z odpadu vzniklého při zpracování vápence ve vápenkách. Tento materiál se v okolních vesnicích používá spousty let.

Anketa

Líbí se vám trend návratu ke starým stavebním technologiím?
Ano, myslím si, že se v pracovních postupech našich předků dá stále najít mnoho užitečného.
87,6 %
Docela ano, je to určité ozvláštnění oproti moderní architektuře.
3,2 %
Nevím, to neumím posoudit.
1,8 %
Spíše ne, moc tomu nedůvěřuji.
1,1 %
Ne, to je podle mě cesta zpátky. My musíme hledat nové, moderní technologie.
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 379 čtenářů.

Zajímavé je však především složení směsi hlíny, kterou designérka použila pro zhutnění. O tom, jaké by mělo být její ideální složení, se radila s nejstaršími řemeslníky a zedníky v okolí, od nichž získala cenné rady a zkušenosti.

K hlíně tak přimíchala vápno a semena pískavice (řeckého sena). Tyto složky posloužily jako přírodní pojivo. Kromě toho ale do hlíny přidala i panelu (sladidlo vyráběné sušením třtinové šťávy, známé také jako jaggery nebo radapura) a listy indického šeříku (azadirachta indická), jenž je v zemi používán jako lék. Kromě toho má ovšem i prokazatelné pesticidní účinky, brání totiž líhnutí vajíček spousty druhů hmyzu. Dům je tak chráněný proti tomu, aby se v něm množili nepříjemní škůdci.

Egyptská inženýrka staví domy z dusané hlíny. Jsou ekologické a dobře izolují

Tipy a trendy

Vzhledem k tomu, že farma stojí v pásmu s náročnými klimatickými podmínkami, musí nabídnout v horkých letních dnech dostatek chladu a stínu před horkým sluncem. Zároveň ale musí do interiéru propustit dostatek jeho paprsků v zimě.

Designérka toho dosáhla například hlubokými přesahy střechy, které v létě poskytují stín před vysoko stojícím sluncem, zatímco v zimě, kdy je nízko, může dům hezky prohřívat.

Zdi z hutněné směsi zeminy mají zajímavě narezlou barvu. Ta není dána barvou hlíny v okolí, jsou omítnuté směsí vápna a cihlového prášku.

Tak jako návrh celého domu designérka přiblížila co nejvíce zemi a ryze přírodním materiálům, s odkazem k místním stavitelským tradicím, také při jeho zařizování kladla důraz na místní zdroje a výrobu. Mnoho kusů nábytku je proto dílem místních řemeslníků.

Vánoční přehlídka čtenářů – hledáme symbol Vánoc

V každé rodině symbolizuje Vánoce něco jiného. Někde vytáhnou ze skříně po generace uchovávaný betlém, tu vyzdobí okna, jinde zase zavěsí na dveře věnec s chvojím. Co je symbolem Vánoc u vás? Co musíte nachystat, abyste si mohli říci: „Tak, a jsou tu zase Vánoce.“ Podělte se o kousek své sváteční atmosféry v naší tradiční vánoční přehlídce!

Snímky s krátkým popisem a údajem, odkud pocházíte, zasílejte na náš e-mail: bydleni@novinky.cz.

Pro vyhlídku na Pacifik si majitelé nemohli přát lepší dům

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Stavební firmy, Architekti

Reklama

Související témata:
Hutnění zeminy
Dusaná hlína
Shipra Singhania
Sketch Design Studio

Výběr článků

Načítám