Hlavní obsah

Krajkované zdi a interiér jako z kultovní hry, tak má vypadat nové vzdělávací centrum

Nevšední vzhled vymysleli architekti z indického ateliéru Studio Saar pro nové vzdělávací a kulturní centrum v Udaipuru, v indickém Rádžástánu. Centrum si u nich objednala místní nezisková organizace Dharohar. Architekti vytvořili návrh, který je právě tak velice moderní, jako těží z tradiční architektury země.

Foto: Hayes Davidson

Celkový pohled na budovu nového kulturního centra

Článek

Budova sněhobílé barvy, jejíž až orientálně pohádkový vzhled vrací do reality nepřehlédnutelné žluté tubusy skluzavek, nese název Třetí prostor: Sídlo zvídavosti. Má se stát domovem pro výuku a objevování v každém věku. (Právě styl života, v němž se člověk neustále dál a dál vzdělává, je hlavním mottem organizace Dharohar.)

Místní obyvatelé tak mají získat nový prostor s prvotřídním zázemím pro volnočasové, kulturní a vzdělávací programy. Vzniknout zde má prostředí k formální i neformální výuce, mají se zde konat společenské akce i divadelní představení a filmové projekce.

Novátorsky a moderně založená nezisková organizace chce v Udaipuru vytvořit zdarma dostupné prostředí bez hranic popř. hierarchie, které nebude „školou“ nebo „domem“, kde budou moci lidé rozvíjet své zájmy a zapojovat se do různých praktických činností, aby lépe porozuměli světu a svému místu v něm.

Naplánována je zde také kavárna, obchody a skladovací prostory. Kapacita centra je počítána až pro 2000 návštěvníků denně, a to jak dětí, tak dospělých.

Inspirace tradičními sídly

Otevřenost, dostupnost a inkluzivita jsou zastřešujícími ambicemi centra a prostřednictvím pečlivě promyšleného architektonického řešení, v němž autoři vycházejí z tradiční indických sídel, má stavba právě tyto hodnoty podpořit.

I zde jsou proto všechny prostory uspořádané okolo centrálního nádvoří, jež bude obklopeno ambity nabízejícími příjemný chlad díky použití izolačních materiálů nepropouštějících do interiéru denní žár.

Zajímavostí je řešení svažujícího se vstupu, který bude tvořen hranatými ploškami různé výšky. Návštěvníci tak získají bezpočet míst, kde se mohou usadit, debatovat, číst si apod. Právě tento prostor patrně nejvíce nadchne menší děti, jimž bude důvěrně připomínat prostředí z hry Minecraft.

Důležitou součástí, opět typickou pro místní architekturu, je zakomponování stromů do interiéru, architekti pro ně vyčlenili prostor v rozích čtvercového nádvoří.

Dalším zajímavý prvkem, který architekti do interiéru a vlastně i do fasády zakomponovali, jsou menší arkýře, kde mají vzniknout příjemná zákoutí ideální například pro četbu a studium. Tyto prostory nebudou od okolí izolovány, přesto čtenářům umožní usadit se kousek stranou od hlavního rušného nádvoří.

Ani zrnko nazmar

Architekti navrhli stavbu tak, aby v ní bylo možné využít místní bílý mramor, a to pokud možno bez zbytečného plýtvání. K řezání má být použit proud vody. Největší pláty budou použity na fasádě jako hlavní stínicí prvek, který ale propustí dovnitř čerstvý vzduch a zároveň zabrání i profukování větru.

Nazmar nepřijdou ani menší odřezky mramoru, z nichž vznikne dlažba a také obklady stěny v přízemí. Odpadní mramorový prach pak bude zužitkován v betonové směsi, která tak získá bělejší barvu.

Stavba bude mít střešní zahradu a hřiště, které budou před sluncem chráněné textilními markýzami upevněnými k ocelovým prvkům.

Zalesněná džungle

Na Třetí prostor přes silnici navazuje 50 hektarů znovu zalesňované džungle. Velké množství programů centra bude proto samozřejmě orientováno na prozkoumávání a ochranu tohoto obnovovaného biotopu.

Přípravy na projektu začaly už v prosinci 2020, předpokládaný termín dokončení stavby je na jaře příštího roku, tedy 2023.

Anketa

Potřebovali byste ve své obci také nějaké kulturní centrum?
Ano, jako sůl!
56 %
Asi ano.
9 %
To netuším.
8 %
Spíš ne.
9 %
To je to poslední, co tu chybí!
18 %
Celkem hlasovalo 100 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám