Hlavní obsah

Dům ovinutý stužkou překvapí. Je skrznaskrz uměleckým dílem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům jako ovinutý velkou šedou stuhou si nechal postavit majitel, který sám pracuje v oboru stavitelství. Jeho domov je tak zároveň výkladní skříní toho, čím se ve své profesi zabývá. Kolemjdoucího i návštěvníka zaujme nápaditá práce s betonem a dalšími materiály i zajímavá technická řešení detailů stavby. Stojí ve městě Mohali v indickém Pandžábu.

Foto: Purnesh Dev Nikhanj

Dům je postaven z železobetonu. Také ozdobné prvky na něm připomínající stuhu jsou betonové.

Článek

Velmi romanticky vyznívá práce s betonem na fasádě dvoupatrového rodinného domu ve městě Mohali, v indickém státě Pandžáb. Jeho autory jsou architekti z místního Studia Ardete.

Ti standardní betonovou kostku s užitnou plochou 750 m2 zavinuli do stuhy, která jednak ozvláštňuje vzhled budovy a jednak funguje i jako účinný stínicí prvek. Stuha zde funguje rovněž jako symbol. Má představovat profesní a životní pouť majitele domu, který podniká ve stavebním průmyslu, a dům tak má být zároveň známkou toho, co vše je schopen pro své klienty z betonu vytvářet.

Velmi zajímavě pak architekti pracují právě s betonem, ale i s dalšími materiály také v interiéru, kde na první pohled příchozího upoutá hlavně schodiště.

Architekti postavili dům dle hesla Polovic je někdy víc

Tipy a trendy

„Nelze si nevšimnout, jak se odvíjí, navozuje iluzi hádanky, spojuje vertikální prostory a rozvíjí se při výstupu do vyšších pater. Plave v konstrukci jako člun na vodě, plaví se po mořích a přenáší uživatele na širší horizont, aby zažil nepoznané. Je to hlavní ukázka toho, jak může experimentování s materiálem přinést neočekávané výsledky,“ popisují je autoři.

Vlastní uspořádání domu, který má i jedno podzemní podlaží, je praktické a velmi logické: podzemí, kam je přiváděno světlo pomocí světelné šachty po straně, slouží především jako rekreační zóna. Je zde nejenom formálně laděný obývací pokoj, ale i méně formální posezení, kulečníkový stůl, posilovna, úložné prostory atd. Výhodou podzemního podlaží, je, že je přístupné nejenom interiérovým schodištěm, ale také z exteriéru, díky čemuž lze eventuální návštěvu přivést tak, aniž by bylo nutné ji vodit přes soukromé prostory rodiny.

Na úrovni přízemí je vstup do domu z pozemku o výměře 345 m2 a je zde rovněž umístěna kuchyň s jídelní zónou a také obývací část, která je posuvnými prosklenými dveřmi oddělena od venkovní zahrádky s jezírkem. Hned u vstupu je malý soukromý pokoj s vlastní koupelnou a dále od vstupu pak pokoj pro hosty. S ním sousedí i druhá, přípravná kuchyň.

První patro je řešeno jako typická soukromá zóna rodiny, je zde velká ložnice s šatnou a koupelnou rodičů a také ložnice dětí, kterou rovněž doplňuje šatna a koupelna. Obě ložnice doplňuje lodžie.

Druhé podlaží tvoří především terasa se zelenou plochou, je zde posezení, ale také dvojice menších místností. Část terasy nad schodištěm je prosklená, díky čemuž je velké schodiště dobře osvětleno. Na terase, odkud je přes zakřivený okraj „stuhy“ hezký výhled do okolí, je pak umístěna i vířivka.

„Dům Stuha (The Ribbon House) je uměleckým počinem, který se snaží vytvořit místo, jež je oslavou materiální poctivosti betonu. … A zároveň je dynamickým odrazem použitého materiálu naplňujícím přání klienta i architekta, aby dům zanechal trvalý dojem v mysli všech, kteří jej spatří,“ uzavírají architekti.

Anketa

Líbí se vám rodinné domy postavené z betonu?
Ano, líbí se mi.
65,4 %
Jen některé.
17,6 %
Moc ne.
7,4 %
Ne, upřednostňuji jiný materiál.
9,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 648 čtenářů.

Na památku své matky postavil Ind repliku Tádž Mahalu

Tipy a trendy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Architekti, Autorizovaní architekti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám