Hlavní obsah

Architekti postavili dům dle hesla Polovic je někdy víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům nesymetrického, a přesto přitažlivého tvaru vyrostl v oblasti Dhotre nedaleko města Kopargaon v indickém státě Maháráštra. Jeho zajímavost spočívá hlavně v tom, jak si architekti dokázali poradit i při velice napjatém rozpočtu s tím, aby dům rodiny farmáře dobře fungoval a nepřehříval se v horku.

Foto: Abhijeet Ghospurikar

V polovičním domku žije farmář se svou rodinou.

Článek

Dům, u nějž architekti z indického ateliéru Shantanu Autade a studia Boxx předpokládají, že bude v budoucnu ještě rozšířený, vznikl jako jistá forma studie. Jejím účelem bylo zjistit, jak je potřeba projekt, jenž je v podstatě rozpracovaný, pojmout tak, aby klienti hned v jeho první fázi získali plnohodnotné bydlení.

Návrh stavby tak zahrnuje dům rozdělený do dvou částí propojených zastřešeným průchodem. Kvůli úspoře nákladů byla však realizovaná pouze jedna část. I ta byla vystavěna s velmi seškrcenými financemi. Základová deska je ze železocementového betonu, nosné zdi jsou pak vyzděné z plných cihel metodou tzv. komůrkové zdění, případně formou vazby zřídka nazývané past na krysy. Podstatou je pokládání cihel na výšku tak, aby mezi nimi vznikl volný prostor a tím se ušetřilo na materiálu. Zároveň takto vytvářené komůrky fungují jako tepelná izolace. Vnitřní zdi jsou pak stavěné z cihel posunutých vůči sobě tak, aby mezi nimi zůstávaly volné prostory a stěna byla takto perforovaná. To je opět úsporné, ale zároveň velmi praktické řešení umožňující přirozené ochlazování interiéru proudícím vzduchem.

Na památku své matky postavil Ind repliku Tádž Mahalu

Tipy a trendy

Velmi praktické je pak protažení jedné strany šindelové střechy pod stejným sklonem až skoro k zemi. Vznikla tak větší plocha zachycující dešťovou vodu, která se skladuje v podzemní nádrži. Zároveň to umožnilo zastřešit i dvorek a vytvořit tak prostor, který je částečně venkovní a částečně vnitřní. Zde je pak zasazený strom, který bude dále zlepšovat vnitřní klima domu. Aby dvorek nebyl tmavý, je část střechy prosklena recyklovaným sklem.

Tento dvorek funguje nejenom jako veranda, kde se jednotliví členové domácnosti farmáře mohou věnovat nejrůznějším činnostem, nebo si třeba jen posedět a popovídat, ale lze jej zároveň využít i pro potřeby hospodářství. Například ke skladování zrní.

Samotný dům má užitnou plochu 186 m2 a je uspořádán takto: v přízemí jsou klasicky uložené místnosti pro denní život rodiny, tj. obývací pokoj, kuchyň a jídelní zóna. V horním podlaží jsou dvě ložnice, přístupné po schodišti z dvorku. Obě mají na druhé straně pak vstup na částečně zastřešenou terasu, jež slouží zejména ženám, které zde mohou například sušit ovoce, nakládat zeleninu apod. Tím, že terasa není plně zastřešena, může dovnitř domu, do ložnic, v noci pronikat chladný vzduch ze západu a ochlazovat interiér.

Polovina domu, která funguje už nyní jako plnohodnotné bydlení a zároveň zčásti i jako hospodářské stavení, ukazuje, že se architektům podařilo pro farmářskou rodinu vytvořit domov, který se zbytečně nepřehřívá, ale naopak je plný chladného čerstvého vzduchu, a to aniž by bylo nutné volit ekonomicky náročná řešení.

Chtěla výlet na zaoceánské lodi, místo toho jí manžel postavil dům, který jako taková loď vypadá

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:
Maháráštra

Související články

Výběr článků

Načítám