Hlavní obsah

Britská výtvarnice tak vehementně zdobila svůj dům, až se stal neprodejným

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si Britka Mary Roseová v 80. letech koupila dvojici zchátralých domků v anglickém Lydney, pustila se do jejich oprav a úprav. Oba je vymalovala živými barvami a také vybavila a zařídila spoustou pestrobarevných kusů nábytku a nejroztodivnějších dekorací. Když se před šesti lety rozhodla jeden dům prodat, přišla se na něj podívat jen jediná návštěva. I ta ale po chvíli odešla. Nemovitost, v níž každý detail hraje všemi barvami, je zkrátka neprodejná.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britka při výzdobě domu na barvách nešetřilaVideo: Caters News, AP

 
Článek

Hrnčířka Mary Roseová z Lydney v hrabství Gloucestershire na jihozápadě Anglie si pořídila dvojici zchátralých domků v roce 1987. Tehdy za ně utratila 30 tisíc liber (při dnešním kurzu by to bylo zhruba 890 tisíc korun). Domky vyspravila a také je průběžně víc a víc zvelebovala a přibližovala svému vkusu a velice pestrému vnímání.

Jak sama říká, domky, z nichž jeden s manželem hudebníkem Philem Butcherem obývá a druhý požívá převážně jako ateliér, proměnila v domky pro panenky, ale pro dospělé. Každý detail ručně pomalovala, snad do každé z místností zakomponovala i něco ze svých hrnčířských děl.

Mary začala s hrnčířstvím v roce 1984 a své výtvory prodávala nejprve v přístavním tržišti v Bristolu. Později se začaly její produkty prodávat i ve velkých obchodních domech.

Při bližším prozkoumání si návštěvník v tomto neobvyklém domě všimne motivů a prvků, které jsou nepřehlédnutelně inspirované uměním Benátek. Mary toto italské město miluje a také je několikrát ročně navštěvuje. Není proto divu, že se jeho atmosféru a styl snažila do svého domova zakomponovat.

„Podlaha do mé galerie je inspirována benátskými podlahami a trvalo to asi měsíc, než se mi ji podařilo dokončit,” uvádí jeden z příkladů Mary.

Jásavý, jásavý a ještě jednou jásavý. Takový je domov ženy z Velké Británie

Tipy a trendy

Před šesti lety se ale s manželem nadchli pro myšlenku, že by si nedaleko svého bydliště otevřeli boutique hotel. Peníze na něj chtěli získat prodejem svého domu. Když se obrátili na realitní makléře s dotazem, kolik by tak za něj mohli dostat, odhadl jeho cenu zhruba na čtvrt milionu liber. Tedy něco kolem 7,4 milionu korun.

Bohužel, jak se později během roku, kdy byl dům na trhu, ukázalo, dům nebyl pro žádného kupce zajímavý. Byl pro běžného zájemce prostě příliš osobitý. Mary totiž odmítla své celoživotní dílo přemalovat nějakou všední, tradičnější a především umírněnější barvou.

Během doby, kdy byl dům na prodej, se realitnímu makléři nakonec podařilo přesvědčit k návštěvě jen jediného zájemce a ani ten se u Mary příliš dlouho nezdržel.

Britka si vytvořila domov svých snů. Pro někoho jsou možná dost divoké

Tipy a trendy

„Je to tu jako domeček pro dospělé. Myslela jsem si, že by to mohl chtít nějaký šílený sběratel mých děl. Ale nikdo se nenašel. Přišel jen jeden zájemce, ale nepobyl tu dlouho. Řekla bych, že přišel jen ze zvědavosti, aby si prohlédl výzdobu, ale o koupi ve skutečnosti zájem neměl,” hodnotí zpětně Mary.

S manželem ale nezatrpkli a v domě žijí dál. Hrnčířka nejenomže ani na moment nezauvažovala o tom, že by dům přece jenom nechala vymalovat a přiblížila ho standardu, ale naopak ještě zintenzivnila své úsilí o jeho výzdobu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Miluji svůj dům a je mi v něm dobře. Jsem člověk barev. Vždyť mám i růžové vlasy. Čím jsem starší, tím víc se mi líbí,” uzavírá smířeně Mary při návštěvě reportérů z agentury AP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám