Hlavní obsah

Zelené rostlinky střeše i fasádě sluší

Střecha a fasáda, to je velká plocha, na niž praží slunce a stékají po ní dolů proudy vody. Ale když ji osázíme rostlinami, lze vytvořit okrasnou plochu, která si dovede poradit s teplotními i klimatickými výkyvy.

Foto: Liko-s

Zelené fasády mají automatické závlahové systémy, ochlazují budovu, brání hluku.

Článek

Kromě toho zeleň snižuje náklady na energie, zvyšuje zadržování vody, chrání hydroizolaci i samotnou konstrukci, a tím prodlužuje její životnost.

Zelená fasáda z živých rostlin je atraktivní, originální a praktická. V létě totiž chladí (rostlinky pohltí teplo a sluneční paprsky), v zimě zahřívá a vytváří ve svém bezprostředním okolí příjemné mikroklima.

Také tlumí hluk, prodlužuje životnost zateplení, snižuje prašnost a je na ni krásný pohled. Rozkvetlá fasáda je prostě nádherná!

Vhodná je na novostavby, ale určitě i na starší domy, které mohou dostat „nový kabátek“ třeba v rámci rekonstrukce.

Netradiční věžáky, kde má každý svou vlastní zahradu přímo před bytem

Tipy a trendy

Jak zelený koberec vznikne?

Na fasádu se ukotví speciální systémy (s rošty, hydroizolační fólií). Nechybějí samozřejmě rozvody závlahy se systémem kapkového automatické zavlažování, které je skryté uvnitř struktury živé stěny.

Každá rostlinka má jiné nároky a ty je jí možné dopřát, i když jsou vysazené hned vedle sebe.

Ukazatelem kvality životního prostředí velkých měst jsou pestrá ptačí společenstva

Věda a školy

Zelená fasáda zadržuje dešťovou vodu, jež neodteče nazdařbůh do kanálu, ale je k užitku. Je možné ji doplnit o kořenovou čističku, stavba tak může hospodařit s vodou úplně sama.

Zelená střecha

Voda zachycená na listech rostlin či trávníku ochlazuje a zvlhčuje své okolí. Na povrchu střešní krytiny je proto daleko nižší teplota, následkem toho je v parném létě uvnitř interiéru příjemně chladno.

Určitě každého napadne otázka, jak se zeleň na střeše udržuje. Nebojte se, není to nijak náročné. Vše se ale samozřejmě odvíjí od výběru rostlinek, jež chceme vysadit.

Varianty jsou dvě: buď jde o tzv. extenzivní porost, který je nenáročný, téměř bezúdržbový, nebo o tzv. intenzivní. Ten lze už přirovnat ke klasické zahradě, a ta vyžaduje péči a lásku zahradníka.

Foto: Liko-s

Údržba zelené střechy probíhá, podobně jako na zahradě, hlavně na jaře a na podzim. V létě nám vše usnadní automatická závlaha a přihnojování.

Na extenzivní střechu patří: netřesky, rozchodníky, mateřídouška, kosmatce, pryžce, hvozdíky, kostřavy, lomikameny, třezalka.

Na intenzivní, jež má výšku substrátu 35 cm a více, si můžeme dovolit téměř cokoliv jako na běžné zahradě.

Firmy, které zelené střechy realizují, nabízejí i speciální koberce mechové, rozchodníkové (vhodné na šikmé střechy) nebo bylinně-travní směsi osiva.

Anketa

Líbí se vám domy se zelenými střechami nebo fasádami?
Ano moc, vypadají hezky a je to ekologické.
83,6 %
Docela ano.
8,5 %
Jak které.
2,6 %
Spíše moc ne.
2,3 %
Ne, to se mi nelíbí.
3 %
Celkem hlasovalo 341 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Nechte svou střechu zezelenat

„Nebojte se, šlápněte si,“ vyzývá mě Aleš Kurz. Právě otevřel balkonové dveře vedoucí na střechu jeho domu. Tvoří ji krásně vybarvené rozchodníky, rostlinky...

Zeleň ve skle dá interiéru jiskru

Chcete maličkost, která by dala interiéru kultivovanou jiskru? Pořiďte si zajímavou kytku a zabalte ji do skla. Čirá hmota si s domácí zelení náramně rozumí,...

Zelené střechy domům sluší

Střechy pokryté vegetací mají pozitivní přínos jak pro majitele domu, tak jeho okolí. Díky tepelně izolačním vlastnostem šetří výdaje za energie a ochlazují...

Výběr článků

Načítám