Hlavní obsah

V New Yorku vznikl vznášející se ostrov

Jako vznášející se ostrov vypadá nový park a multifunkční prostor, který byl v minulých dnech otevřen na jihozápadním pobřeží newyorského Manhattanu. Autory nevšedního urbanistického díla s výraznými skulpturálními rysy jsou architekti z renomovaného britského ateliéru Heatherwick Studio.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V New Yorku otevřeli Little Island park Video: AP

 
Článek

Po čtyřech letech příprav a budování se v minulých dnech v bezprostřední blízkosti newyorského ostrova Manhattan otevřel veřejnosti park spočívající na několika desítkách pilířů vystupujících z řeky Hudson.

Nese název Little Island, tedy Malý ostrov, ačkoli během výstavby mu místní přezdívali Dillerův ostrov. Je to podle investora projektu, mediálního magnáta Barryho Dillera, který za realizaci ostrova zaplatil 260 milionů dolarů, v přepočtu 5,408 miliardy korun.

Na místě ostrova byla původně jen nevyužívaná část nábřeží s označením Pier 54, tedy molo 54. Právě jeho pilíře projekt moderním architektonickým jazykem imituje a připomíná.

New Yorku roste nový ostrov, bude sloužit jako venkovní divadlo a park

Tipy a trendy

„Mezi zajímavostmi Malého ostrova jsou naše cestičky, které se klikatí. Někteří lidé je označují jako meditativní, protože na nich brzy zjistíte, že zpomalujete, abyste se stihli pokochat krajinou ostrova a užili si výhledy z něj,” řekla Trish Santiniová, výkonná ředitelka společnosti Little Island.

Ačkoli ostrov při procházce vzbuzuje dojem souvislé plochy, ve skutečnosti je tvořen nálevkovitými útvary, jež jsou prostřednictvím pilotů „zapíchnuté” do dna řeky.

Sami architekti pojmenovali tyto betonové útvary tulipánovými kalíšky. Každý z pilotů je přitom jinak vysoký, díky tomu je hektarový povrch ostrova zajímavě členitý.

Procházky i představení

Ostrov je přístupný po dvou mostech. Sloužit bude nejenom jako park, ale také jako prostor pro nejrůznější vystoupení. Některá z nich budou volně přístupná, na jiná bude třeba si koupit lístky.

Zábava včetně hudebních představení, divadla a tance začne v polovině června, řekla redaktorům agentury AP Santiniová. V parku je pro tyto účely amfiteátr s kapacitou 687 sedadel. Druhé, menší pódium je v zóně parku zvané Glade.

Nejen ostrov

Rodinná nadace Barryho Dillera a jeho manželky, návrhářky Diane von Furstenbergové, bude platit za údržbu ostrova během příštích 20 let.

Stejná nadace věnovala 20 milionů dolarů (416 milionů korun) nedaleké High Line, nepoužívané vyvýšené železnici, která byla přeměněna na park v nebi.

Diller také postavil své podnikové sídlo IAC / InterActiveCorp poblíž High Line v budově navržené proslulým architektem Frankem Gehrym.

Anketa

Líbí se vám takovýto park/ostrov?
Ano, vypadá moc pěkně!
67,6 %
Docela pěkný.
8,8 %
Nevím, asi bych tam musel/a být.
6 %
Ani moc ne.
8,2 %
Ne, je to hrůza.
9,4 %
Celkem hlasovalo 821 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám