Hlavní obsah

Druhou nejvyšší budovu na světě plánují postavit skotští architekti v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří jehlu tyčící se k nebi připomíná návrh mrakodrapu, který vytvořili architekti ze skotského ateliéru Kettle Collective. Stát by měl v ruském Petrohradu, nese název Lachta Centr II a jeho výška má činit 703 metrů. To z něj podle návrhu učiní druhou nejvyšší stavbu na světě.

BEZ KOMENTÁŘE: V Petrohradu vyroste druhá největší stavba světaVideo: Kettle Collective

 
Článek

Na okraji Petrohradu na břehu Finského zálivu má vyrůst nový mrakodrap, který předčí i ten, který zde již tři roky stojí. Ostatně, budou mít spolu mnoho společného.

První mrakodrap nese název Lachta Centr, sídlí v něm ústředí ruského energetického gigantu Gazprom, má 87 pater a s výškou 462 metrů je nejvyšším mrakodrapem nejenom v zemi, ale také v celé Evropě. Autorem jeho návrhu je skotský architekt Tony Kettle, jenž v té době pracoval v architektonické kanceláři RMJM.

Nový mrakodrap bude stát nedaleko a jeho název má znít Lachta Centr II. Už nyní je zřejmé, že svého staršího bratra předčí. Věž s jemným spirálovým designem, jež romanticky založeným divákům může připomínat roh jednorožce, dosáhne výšky 703 metrů. Tím se automaticky stane nejenom nejvyšší stavbou v zemi a v Evropě, ale zároveň i druhou nejvyšší stavbou na světě.

Nejvyšší budovou světa je od roku 2010 Burdž Chalífa v Dubaji, ve Spojených arabských emirátech. Měří 828 metrů. Druhou nejvyšší budovou je pak Šanghajská věž v Číně se 632 metry.

Jak připomíná web e-architect, Lachta centr II si ovšem přece jenom jeden světový prim připíše. Stane se mrakodrapem s nejvýše položeným obytným podlažím a vyhlídkovou galerií na světě (budou ve výšce zhruba 590 metrů). Dohromady pak bude mít budova 150 podlaží, na nichž vznikne zhruba 220 tisíc čtverečních metrů užitné plochy.

Foto: Kettle Collective

Spirálovitá jehla bude trčet k nebi na pobřeží Petrohradu.

Foto: Kettle Collective

Estetická stavba bude výstavní skříní udržitelné architektury v měřítku mrakodrapů.

Inovativní design

Jedním z inovativních rysů budovy mát být zcela nový typ výtahů vyvinutý přímo pro tuto stavbu. Sloužit budou pro více automobilů najednou a poháněny mají být energií regenerovanou z jejich pohybu.

Foto: Kettle Collective

Skotští architekti navrhli druhou nejvyšší stavbu světa. Bude stát v Rusku.

Centrum je navrženo jako multifunkční stavba s kancelářemi a prostory pro ubytování a relaxaci.

„Nové centrum Lachta bude vzorem udržitelného designu pro globální výškové projekty,“ říká Tony Kettle. „Bude mít nejlepší nízkoenergetický design ve své třídě a kombinaci využití, které vytvoří vertikální atrium s pulzujícím centrem jako srdcem,” dodává.

Foto: Profimedia.cz

Nový mrakodrap má vyrůst nedaleko již existující věže nazvané Lachta centr.

Foto: ČTK

Nejvyšší mrakodrap světa v Dubaji Burdž Chalífa

Spirálový design bude návštěvníka provázet na každém kroku. „Věž vychází z odvážného nápadu, který byl inspirován energií ve všech jejích podobách, od spirálových vln generovaných kolem kvasarů v hlubokém vesmíru až po spirály energie vln. Vnější vrstva budovy je vytvořena ze spirálovitých sloupů, které tvoří otevřenou organickou spirálovitou mřížku, zatímco struktura je vyřezána řadou spirálovitých atrií sdílených se zelenými vertikálními prostory,” popisuje autor návrhu stavby.

Anketa

Líbí se vám více první Lachta centr, nebo Lachta centr II?
Jednoznačně dvojka!
60,9 %
Obě stavby jsou pěkné.
19,3 %
Ta první byla lepší.
2,9 %
Ani jedna.
16,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 688 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám