Hlavní obsah

Kámen v interiéru i exteriéru se vyplatí kombinovat s teplejšími materiály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete v interiéru uplatnit kámen nebo jen inspiraci jím a prostor se halí do šedavých tónů, typických pro běžné kamení, pak se rozhodně vyplatí zakomponovat i pár hřejivých materiálů. Prostor díky nim nebude působit tak chladně, což v dnešní době hodně oceníme.

Foto: Boca do Lobo

Kámen v interiéru je krásný, je třeba s ním ale zacházet opatrně. Dnes totiž nikdo nechce, aby prostor působil studeně, když se šetří s energiemi.

Článek

Kámen je vděčný a pevný materiál, který nachází široké uplatnění v architektuře, ale i v exteriérovém a interiérovém designu. Je třeba ale brát v úvahu, že pokud ho nebudete vhodně kombinovat s jinými materiály, může působit studeně a nevlídně.

Foto: January Furniture Show, Danato, Red Candy

Interiér inspirovaný kamenem může působit velmi moderně, ale i chladně a neosobně.

Aby byl interiér s prvky kamene útulnější, vyplatí se ho vhodně kombinovat s přírodními materiály, které místnost na pohled zahřejí. Přednost dejte zejména dřevu, a to ideálně světlému, třeba bukovému, březovému, dubovému nebo borovicovému.

Foto: Shimu

Drobné kamenné dekorace kombinujte s dřevěnými poličkami a podstavci.

Stejně tak mohou zafungovat detaily v teplých metalických barvách. Jde například o zlatou, bronzovou a měděnou. Perfektně budou vypadat hlavně v kombinaci bílého, růžového nebo zeleného mramoru.

Foto: Nedgis

Osvětlení s mramorem a mosazí působí jemným dojmem.

Šedavé tóny a studené barvy může vizuálně zpříjemnit i zeleň. Prostor pak bude působit harmoničtěji. Chladný dojem z interiéru dovedou skvěle utlumit i textilie.

Textilie, které proteplí interiér

  • buklé
  • samet
  • manšestr
  • fleece

Vhod přijdou i pravé nebo umělé kožešiny a koberce s vysokým vlasem.

Foto: Essential Home, Covet House

Kombinace kamene s metalickými prvky působí luxusním dojmem.

Když budete v interiéru uplatňovat hodně kamenných prvků, pak volte i pestré květinové dekorace, které ho rozzáří. Může jít například o detaily ve výraznějších barvách, které na sebe na první pohled upoutají pozornost.

Pokud se chystáte ve svém obydlí uplatňovat větší množství kamene, pak volte také výmalbu stěn v teplých odstínech. Ideální budou zemité barvy typu okrová, béžová nebo smetanová. Pozor si dejte i při výběru osvětlení, mělo by vydávat teplé žluté světlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám