Hlavní obsah

Takto vypadá domov manželského páru, jenž bydlí s rodiči, 150 rostlinami a dvěma kočkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newyorské čtvrti Bensonhurst se někdy s nadsázkou přezdívá předměstí Brooklynu. Oproti jiným částem města je přece jenom klidnější a tišší. A právě zde si manželé Vionna Waiová a Chucky Hui pronajali patrový rodinný dům, ve kterém bydlí s Chuckyho rodiči, 150 květinami a dvojicí koček.

Pár pěstuje ve svém bytě v Brooklynu 150 rostlin.Video: Reuters

 
Článek

Rodinný dům v Brooklynu si manželé Vionna a Chucky pronajali před čtyřmi lety. Nájem nebyl nikterak nízký, konkrétně 3500 dolarů (83 tisíc korun), a proto bydlí společně s Chuckyho rodiči. Ti obývají přízemí a platí nájem 1900 dolarů (45 tisíc korun). Zbytek platí mladí manželé, kteří bydlí v patře.

Společné bydlení s rodiči si přitom oba velmi užívají. „Nejprve jsem se společného bydlení s manželovými rodiči trochu bála, přece jenom jsme ještě ani nebyli sezdáni,“ svěřila se televizní stanici CNBC Waiová a dodala: „Ale má to rozhodně spoustu výhod.“ Kdykoli chtějí být spolu, prostě stačí sejít po schodech a užít si například společnou večeři. Waiová si libuje i v tom, jak dobře si vybrali lokalitu k bydlení. „Máme to tu blízko i k mé rodině a navíc je to tu blízko do města,“ pochvaluje si.

To, čím se jejich jinak všední domácnost liší od spousty podobných, je ovšem zařízení jejich domova. Společně s nimi totiž v domě žije i na 150 rostlin, které 30letá Waiová pěstuje. Pracuje jako stavební inženýrka, a jak říká, jakmile přijde do práce, vše musí jen svištět. Všude je samý shon a je třeba udržovat vysoké tempo.

„Jakmile ale přijdu domů, je to naprostá změna. Jsem ve svém živlu a všechno je tu uklidňující a živé. Když se podívám na své pokojové rostliny, opravdu žiji přítomným okamžikem. Nepřemýšlím o svém stresu nebo starostech o práci nebo o něčem podobném,“ říká.

Muž v Yorkshiru má zahradu jako málokdo. Bují mu na ní opravdová džungle a voní v ní čokoláda

Zahrada

Nejde přitom jen o pár macešek na parapetu nebo několik truhlíků s muškáty za oknem. Její sbírka rostlin má zcela jiné rozměry. Jde totiž o 150 živých rostlin. Hrdá majitelka si ovšem nemyslí, že by jejich počet byl nějak přehnaný. „Jsem domácí typ. Nejraději bych zůstávala celé dny doma a hrála si jen se svými kočkami a pečovala o rostliny,“ přiznává.

Péči o své zelené poklady přitom věnuje zhruba půl hodiny týdně. Většinou je stačí pouze zalít. Sem tam zkontroluje jejich zdravotní stav a ověří, že nejsou napadeny nějakými škůdci. To je ale obvykle vše. „Potřebují jen vodu, slunce a trochu lásky. Opravdu to není tak těžké se o ně starat. Ale myslím, že je lidé někdy vůbec nevidí jako živé organismy. Přitom kolik lásky do rostliny vložíte, tolik vám jí vrátí, “ říká.

Rostlina za tisíce

Jednou z nejdražších rostlin, kterou má ve své sbírce, je Philodendron ,Florida Beauty‘. Pořídila si ho za 350 dolarů (8300 Kč) během pandemie. O náklady se přitom podělila se svým manželem (tehdy přítelem) s tím, že se jim peníze vrátí díky množení květiny. I tak je ale částka, kterou za rostlinu vydala, pro leckoho děsivá. Ona však rozhodně nelituje a je přesvědčená, že to stoprocentně stálo za to.

„Udělala mi tolik radosti,“ brání nákup květiny žena, i když na druhou stranu přiznává, že měla hrůzu, že jí rostlina uhyne. To je ale součást života s rostlinami, jak říká. Pokud ochoří, je třeba je vyléčit a pak se o ně zase dělit s přáteli.

Foto: Reuters

Jednou z nejdražších rostlin, které pár má, je Philodendron ,Florida Beauty‘.

Kočičí džungle

Jak ovšem zkušení chovatelé koček vědí, soužití koček a květin nemusí být vždy bezpečné. Mnoho druhů je pro tato zvířata jedovatých. Doma proto Waiová vytvořila koutek, kde pěstuje jen pro kočky zcela bezpečné druhy. Říkají mu doma kočičí džungle.

Zatímco kočce Mi je 10 let, kocourovi Dingovi je pět. „Naučila jsem se vycvičit své kočky tak, aby mohly koexistovat s mými rostlinami,“ říká. Kromě toho ovšem na rostliny pár používá repelent proti kočkám a toxické druhy udržuje striktně mimo dosah zvířat.

Místo bez květin

I když to může někoho překvapit, Vionna a Chucky mají ve své domácnosti místnost, kde není jediná rostlina, a tím je ložnice. Pár ji totiž dál pronajímá, a tak se snaží tuto místnost udržovat zařízenou v neutrálním stylu, aby přílišné množství rostlin případné nájemníky neodradilo.

Sama Waiová ale přiznává, že kdyby mohla, ráda by měla skleník. „Pořád mám takový sen přestěhovat se do Japonska a žít jen na venkově s rýžovými poli na dosah a se skleníkem a prostě mít ten klid, který život na venkově přináší,“ uzavírá.

Anketa

Máte doma také tolik rostlin?
Možná ještě víc...
5,8 %
Ano, zhruba tak.
3,9 %
Tolik ne, ale blížíme se...
21,4 %
Ne. Máme jich jen pár.
62,6 %
My nemáme doma žádné rostliny.
6,3 %
Celkem hlasovalo 4181 čtenářů.

Tělocvikářka v důchodu proměnila zarostlou džungli v příjemnou zahrádku za pakatel

Zahrada

Reklama

Související články

Tlustice vynikají rozmanitostí

Zamilovat se do tlustice je románek na celý život. Prožít ho může i ten, kdo si myslí, že u něj vydrží jen kytka umělá. Sympatická dlouhověká boubelka se...

Výběr článků

Načítám