Hlavní obsah

Také se vám už stýská po létě? Podívejte se na pestrobarevnou záplavu květin na zahradě této dámy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australanka Petrina Burrillová začala zahradničit už v šesti letech. A pod rukama jí doslova všechno kvete. Dnes je jí 49 a své zahradě v Ivanhoe na předměstí Melbourne se věnuje až osm hodin denně. Odměnou je jí pestrobarevná záplava květin na jejích záhoncích.

Australanka má na zahradě 60 druhů květin.Video: AP

 
Článek

Přímo pohádkově působí zahrada Petriny Burrillové, na níž denně tráví až osm hodin. A že se má o co starat. Na svých záhoncích pěstuje na 60 různých druhů květin. Svému velkému koníčku propadla už v šesti letech a své nadání zdědila po mamince Julii Burrillové (74). Petrina se navíc rozhodla s květinami spojit i svůj profesní život a živí se jako květinářka. Za „pomocníky“ má své dvě kočky, Buttonse a Lavendera, a z květin, které na zahradě pěstuje, váže na zakázku kytice.

Zahrada se probouzí k životu na jaře, kdy se postaví do pozoru pluky až 10 tisíc cibulovin. Jako pravá zahradnice má však své záhony posázené takovým výběrem druhů květin, že jí na zahradě něco kvete po celou sezonu.

Je zřejmé, že udržovat takovou nádheru vyžaduje spoustu každodenní práce - ale Petrina to tak vůbec nevnímá. Květiny jsou její vášní. Ráda s nimi rozmlouvá a každou z nich vidí jako „krásnou dušičku“. „Dokonce jim říkám, jak jsou krásné. Když narazím do květiny, omluvím se jí,“ svěřuje se s úsměvem.

V rozhovoru pro agenturu SWNS Petrina říká: „Moje zahrádka je krásná a pořád mi něco dává. Miluji naši krásnou matku Zemi, která nám umožňuje pěstovat květiny. Moje zahrada je mou vášní – je to moje srdce, moje radost a moje všechno. Cestovala jsem po celém světě, ale naučila jsem se, že skutečné štěstí lze nalézt v malých věcech v životě.“

Její oblíbené květiny jsou růže – a tak na její zahradě rozkvétá pravidelně přes 80 růžových keřů. Dokonce po nich pojmenovala i svou jedenáctiletou dceru - Adelaide Rose. Má i 43 let starou vistárii, která vypadá jako „krásná fialová džungle“. V zahradě ale návštěvník spatří v naší přírodě spíše divoce rostoucí květiny, jako třeba vlčí máky a sasanky. Ty pak doplňují známé šlechtěné druhy jako tulipány a narcisy, pivoňky, náprstníky, krásenky či frézie.

Poodkrytá tajemství pohádkové zahrady

Zahrada

Snad ani není třeba říkat, že Petrina všechny záhonky pravidelně pleje a také květiny neustále přesazuje, aby na zahradě vždy vznikala hezká kompozice barev a tvarů. Také si vytváří vlastní kompost, aby svým květinám poskytla tu nejlepší možnou péči a výživu.

Láska ke květinám a péče o ně se v rodině Petriny předává z generace na generaci. Ji k zahradničení přivedla matka, tu zase zasvětil do tajemství krásných záhonů její otec, jemuž předávali své znalosti zase jeho rodiče. Nyní se v zahradničení zaučuje i Adelaide Rose, která má na zahradě svůj vlastní květinový záhon, za který je zodpovědná. Petrina ji chválí: „Sama zasadila 800 cibulí a nosí je do školy, aby je dala svým přátelům a učitelům.“

Foto: AP

Na Petrinině zahradě neustále něco kvete.

„Dům jsme kupovali původně právě kvůli zahradě. Je to pozemek o velikosti 700 m2, jejž roubí stromy vysázené po jeho obvodu. Jak roky plynuly, přidávala jsem další květiny a pomalu jsem přerývala trávník na záhony. Nikdy jsem si nepředstavovala, že budu mít bohatou květinovou zahradu v takovémto rozsahu,“ popisuje počátky v rozhovoru pro web The Design Files.

Přestože jí zahrada slouží jako zdroj květin pro její povolání květinářky, hlavním důvodem, proč na ní tráví tolik času, je radost, kterou toto království květin, barev a vůní přináší jí samotné i ostatním. „Moje zahrada je jako z pohádky, tak se to dá nejlépe popsat. Je to povznášející. Čím je svět větší a děsivější, tím víc chci sázet květiny a vytvářet více krásy. Kdybych zjistila, že mi zbývá už jen rok života, chtěla bych jen sázet květiny. A vidět, jak přinášejí lidem radost, mají hluboký význam,“ uzavírá.

Anketa

Máte na své zahradě také část vyhrazenou okrasným květinám?
Část? Naše zahrada je pouze okrasná!
11,3 %
Ano, dokonce jsme okrasným rostlinám vyhradili většinu zahrady.
49,9 %
Okrasnou část máme na zahradě také, ale je to jen menší kousek pozemku.
35 %
Ne, na okrasné rostliny u nás není prostor.
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 423 čtenářů.

Živý plot z buku na zahradě zazáří

Zahrada

Může se vám hodit na Firmy.cz: Návrhy a realizace zahrad

Reklama

Související články

Při letošní Ptačí hodince padaly rekordy

Do letošního celonárodního sčítání ptáků s názvem Ptačí hodinka se zapojilo přes 35 tisíc lidí. Během prvního lednového víkendu napočítali celkem přes...

Zahradní branky, které cinknou jako šperk

V době, kdy je zahrada skoupá téměř na všechno a pozornost směřuje ke stálým prvkům, oceníme pěkný design zahradní branky, která zprostředkuje přívětivé entrée...

Výběr článků

Načítám