Hlavní obsah

Zastavte slunce už před okny

Právo, Sylva Svobodová

Přehřívání interiéru je v parném létě velmi nepříjemné. Jak mu předejít? Pořiďte si na okna praktické zastínění a sluneční paprsky nepusťte do domu. Předokenní rolety, žaluzie či screenové clony jsou teď našimi pomocníky.

Foto: Isotra (2x)

Na verandu a zimní zahradu je skvělá venkovní roleta, která reguluje průnik slunečního svitu do místnosti a zamezí vysokému množství světla i tepla.

Článek

Zcela zatemňující interiérová roleta

Dokonalý spánek nabízí zcela zatemňující interiérová roleta. Poskytne nám tmu, kdykoliv potřebujeme.

Oceníme ji zejména při spánkovém deficitu po cestování letadlem mezi časovými pásmy (tzv. jet lag).

Foto: Velux

Roleta se prodává ve 24 barevných vzorech, dokonale pasuje na střešní okno Velux, lze ji kombinovat i s venkovní markýzou či venkovní roletou.

Tip na verandu

Na verandu a zimní zahradu je skvělá venkovní roleta, která reguluje průnik slunečního svitu do místnosti a zamezí vysokému množství světla i tepla.

Látka je svinutá v boxu, jenž chrání barvy látky po mnoho let. Může být zatemňující, ale i průsvitná. Je extrémně trvanlivá, odpuzuje špínu a odolává požáru. V zastínění lze mít i LED osvětlení.

Systém snadno překonává menší tolerance v usazení konstrukce střechy a je vyroben z nekorodujících materiálů. Praktická je možnost spřažení až 4 kusů rolety (společný box je do šíře rolety 6 m).

Venkovní žaluzie

Žaluziové lamely nás chrání před sluníčkem a pohledy zvenčí. Mají tvar písmene S, Z nebo C, krycí plechy a vodicí lišty lze umístit pod omítku. Ovládání základních typů je buď mechanické klikou, nebo elektrickým pohonem.

Foto: Vekra

Žaluzie nelze brát jako součást zabezpečení před vloupáním. Na trhu jsou ale i bytelnější varianty, které se montují společně s okny. Jsou fixovány ve speciálním boxu a jejich pohyb je na masivních vodicích lištách.

Fasádní screenová clona

Hodí se na velká okna, protože zajistí dokonalou ochranu proti slunci a zároveň nebrání výhledu ven (na rozdíl od rolet a žaluzií).

Svislé clony zastíní i pohledy kolemjdoucích, jejich montáž je díky jednoduché konstrukci jednodušší než u jiných zastínění.

Foto: Climax

Clony mohou být v mnoha barvách a designovém provedení (od technických screenů až po látky akrylové).

Látky jsou vedeny vodicími lanky nebo vodicími lištami, oba způsoby kotvení jsou stejně odolné proti větru. Svislé fasády lze ovládat manuálně nebo na motorický pohon. Lze je ovládat i dálkově.

Venkovní roleta

Nabízí skvělou termoregulaci, snížení hluku z ulice, chrání soukromí a čelí statečně špatným povětrnostním podmínkám. Bonusem je i možnost integrovat do rolety síť proti hmyzu, mít elektronické ovládání.

Foto: Isotra

Nadokenní roleta Stakusit se provádí zároveň s osazením okna, proto se přítomnost rolet musí napevno plánovat předem.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám