Hlavní obsah

V teple a v tričku, Češi se z hlediska tepelného komfortu doma neodbývají. Pak ale neušetří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valná většina Čechů (87 %) má doma v zimě vytopeno na více než 20 °C. Více než třetina pak v této době doma chodí jen v tričku s krátkým rukávem. Kombinace těchto dvou zvyklostí má neblahý vliv nejenom na naše zdraví, ale i na peněženku. Tím spíše při současných cenách za energie.

Foto: Novinky

Na kolik stupňů doma v zimě topíte?

Článek

Češi mají doma rádi teplo a potvrdil to i lednový průzkum Stavební spořitelny České spořitelny. Na více než 22 stupňů topí 53 % žen a 40 % mužů. Rádi také doma chodíme nalehko. Svetr nebo mikinu nosí doma v zimě jen 13 % Čechů. Každý 20. muž dokonce v zimních měsících doma chodí téměř nahý.

V souvislosti s podzimním nárůstem cen energií však mnoho lidí začíná uvažovat o tom, kde ušetřit. První krok přitom nemusí být nijak drastický ani komplikovaný.

Stačí doma stáhnout teplotu alespoň o pověstný jeden stupeň. Už tím lze ušetřit mnohdy více než 6 % nákladů na energii spotřebovanou na vytápění.

Foto: Novinky

Jaké oblečení nosíte doma v zimních měsících nejčastěji?

Samozřejmostí by pak mělo být stažení topení na minimum, aby se v bytě jen temperovalo, před každým odchodem z domova, například do práce a do škol.

Chladnější prostředí je rovněž vhodné udržovat v místnostech, kde se spí (a když se spí). V této souvislosti si připomeňme, že optimální teplota pro spánek u dospělého člověka se pohybuje v rozmezí 15-19 °C.

Ceny energií se patrně na úroveň před loňským podzimem jen tak nevrátí

Je zřejmé, že na domácnosti, které se dosud ekonomikou vytápění příliš nezabývaly, dopadlo podzimní zdražení cen energií velkou měrou. Mnoho z nich proto začíná hledat, jak ušetřit, jiní doufají, že se ceny zase vrátí na původní úroveň.

V režimu DPI je stále 35 tisíc lidí. Začnou je obvolávat i úřady práce

Ekonomika

Podle ředitelky Českého plynárenského svazu Lenky Kováčové by však lidé na pokles cen energií spoléhat neměli.

„Měli by hledat nejrůznější možnosti úspor energie. Je totiž dobré připomenout, že se odběratelé na cenové úrovně z minulých let patrně nevrátí,“ předpokládá.

Kde ušetřit

Zejména domácnosti v rodinných domech mají přitom hned několik možností, jak poplatky za energie snížit.

Jednou z nich je instalace solárních panelů na střechu (ale nejen tam), jinou možností je pořídit si tepelné čerpadlo. Investice do obou zdrojů přitom nemusí být tak veliké, až polovinu vstupních nákladů lze podle ředitele Státního fondu životního prostředí Petra Valdmana pokrýt ze státních dotací.

Konkrétně lze získat až 350 tisíc korun. Nejvýhodnější variantou je přitom instalace obou systémů, tedy fotovoltaických panelů a tepelného čerpadla najednou.

Nová zelená úsporám 2022: Kdo může žádat o dotaci a kolik

Ekonomika

„Paradoxně, čím vyšší je tepelný komfort, tím kratší je doba návratnosti, neboť se více projeví úspornost tepelného čerpadla. Tepelná energie z přírodních zdrojů je totiž zcela zdarma. Díky tomu se návratnost při nahrazení elektrokotle tepelným čerpadlem s využitím dotací pohybuje už mezi 4 a 5 lety,“ vysvětluje technický specialista výrobce tepelných čerpadel Regulus Pavel Hrdlička.

Jediným nákladem tak zůstává energie na pohon čerpadla, který je ovšem mnohonásobně nižší.

„Za 100 % tepelné energie na vytápění člověk zaplatí přibližně jen 30 % nákladů na elektrickou energii,“ doplňuje Hrdlička.

Jak nejvíce ušetřit

Kdo chce ušetřit co nejvíce peněz za energie a provoz samotných čerpadel, měl by se řídit několika pravidly. Znamená to: samotné zařízení pořizovat od prověřeného výrobce či dodavatele, který bude umět i pomoci s výběrem konkrétního modelu čerpadla pro daný objekt a bude umět klienta seznámit s principy jeho obsluhy a užívání.

Samozřejmostí je pak odborná instalace a případně i servis čerpadla. Neopomenutelnou podmínkou pro bezproblémový provoz celého systému je jeho pravidelná roční kontrola, kterou si ale zvládne většina majitelů provést sama.

Komfortní a úsporné vytápění s tepelným čerpadlem

Tipy a trendy

„Nejúspornější je provoz tepelného čerpadla v otopných soustavách, které jsou projektované na nízký teplotní spád: tzn. je v nich instalováno podlahové vytápění, příp. správně navržená desková otopná tělesa. Toto zařízení je vhodné jak pro nízkoenergetické domy, kde zajistí minimální provozní náklady, tak pro nezateplené rekonstruované objekty. Zde je totiž možné dosáhnout velmi krátké doby návratnosti ve srovnání například s neekologickým vytápěním kotlem na uhlí nebo elektrokotlem. Velmi důležitá je kvalitní regulace celého otopného systému, kterou je vhodné dobře naplánovat již v rámci projektování, případně přípravy montáže zvoleného zařízení,” vysvětluje Radek Červín ze společnosti Nibe.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám