Hlavní obsah

Největší tištěný dům v Evropě nám vzniká za humny

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned v sousedním Bavorsku vyrábí německá firma Peri největší trojrozměrně tištěný dům v Evropě. Bude mít tři podlaží a vznikne v něm pět bytových jednotek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bavorsku roste největší 3D tištěný dům v EvropěVideo: Reuters

 
Článek

Největší 3D tištěný dům v Evropě právě vzniká v bavorské vesničce Wallenhausen. Místní stavitelská firma si nechala u dánské firmy Cobod vyrobit velkou tiskárnu, která pracuje s médiem na bázi betonu.

Podle plánu má na půdorysu o velikosti 380 čtverečních metrů vyrůst trojpodlažní obytná budova. Noví nájemníci v ní budou mít k dispozici pět bytů. Svými rozměry se projekt vyhoupl na post největší trojrozměrně tištěné stavby na Starém kontinentu.

Fabian Rupp ze společnosti Peri popsal reportérům agentury Reuters funkci tiskárny. Nejenom tvar tištěných stěn, ale také složení směsi řídí počítač. Vlastní mechanická část funguje jako velký měch, který do sebe nasává betonovou hmotu, a dlouhá hadice, která je k němu připojena, ji pak chrlí ven a tím „píše” požadovaný tvar, čímž na sebe skládá jednu vrstvu za druhou.

Bude odpovídat německým standardům pro výstavbu

„V Německu máme velmi vysoké standardy pro výstavbu, a tato technologie si s nimi v ničem nezadá. Stojíme uprostřed toho, co bude energeticky velmi efektivním domem. Bude velmi dobře zvukově izolován. A samozřejmě z hlediska designu nám 3D tiskárna umožňuje vytvářet všechny tvary, které si dokážete představit,“ popisuje kvalitu vznikající budovy Rupp.

Jakmile budou hotové nosné zdi, otvory v nich budou vyplněné rovněž betonem. Stavbaři ponechají volné pouze průduchy, jimiž povede infrastruktura domu, tedy rozvody elektřiny, plynu, teplé a studené vody atd.

Prohlédněte si první trojrozměrně tištěný dům v Česku. Jmenuje se Prvok

Bydlení

Stavařina zase sexy

Stavební firma si na 3D tisku pochvaluje především rychlost výstavby a nižší počet pracovníků potřebných na místě stavby. Zvláště druhý aspekt shledává Rupp velmi praktickým, vzhledem k tomu, že stavební průmysl v jeho zemi se potýká s nedostatkem kvalifikovaných dělníků.

Od zavádění tiskáren do stavebnictví si proto slibuje, že by jeho obor mohl oslovit velké množství mladých lidí, kteří by se pro profesi stavbaře rozhodli. „Děláme stavařinu zase sexy,” říká s lehkou nadsázkou Rupp.

Nicméně, všechno kolem trojrozměrných tiskáren růžové není. Ani tato metoda výstavby nedokáže čelit nepřízni počasí a roční době. Jakmile klesnou teploty pod bod mrazu, tiskárnu nelze používat.

Anketa

Chtěli byste bydlet ve vytištěném domě?
Pokud by měl všechny technické a bezpečnostní náležitosti, proč ne?
77,3 %
Nevím, musel/a bych to vidět na vlastní oči.
8 %
Ne. Tak dlouho si s tím budou hrát, až jim to spadne na hlavu.
4,7 %
Ne, vypadá to příliš uměle.
10 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2366 čtenářů.

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

V Dubaji vytiskli největší budovu světa

Po sérii spíše zkušebních projektů v nejrůznějších koutech světa hlásí Dubaj dokončení největší budovy vytvořené pomocí technologie trojrozměrného tisku. Má...

Výběr článků

Načítám