Hlavní obsah

Připravte si jídlo na venkovním krbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo má tu možnost, tráví v létě více času venku na zahradě. Tak co si tam rovnou i uvařit? Třeba na venkovním krbu. Na výběr jich je nespočet typů, betonové, z kovu, kombinované nebo postavené na míru. Jednoduché nebo i celé venkovní kuchyně.

Foto: Hrdina & České pískovce

Zahradní krb dodá zahradě jedinečnou atmosféru.

Článek

Uvažujete o pořízení venkovního krbu, ale nevíte, jaký vybrat? Záleží na tom, co od něj očekáváte. Jak často ho budete využívat.

Jestli chcete hlavně dodat tu správnou atmosféru večerům, které trávíte na zahradě, ohřát se u něj, nebo hodláte na krbu ve větším i připravovat jídlo. A samozřejmě také na částce, kterou můžete či jste ochotni dát.

Beton, kov nebo kombinace

Z finančního pohledu jsou nejpřijatelnější celobetonové krby. Vybírat je možné z různých povrchových úprav od vymývaného kamínku přes otryskávaný povrch až po omítku různých barev.

O něco dražší jsou betonové krby s kovovými střechami, nejčastěji ocelovými. K dostání jsou ale také s měděnou či nerezovou střechou.

Jste-li ještě náročnější, nebo se rádi obklopujete designovými věcmi, můžete sáhnout po celokovovém krbu. A nenechte se mýlit. Dávno nemusí být jen v šedé či nerezové stříbrné! Dnes najdete v nabídce výrobců také modely s nástřikem speciálními barvami v různých odstínech.

Venkovní kuchyně je nejen kulinářským rájem

Tipy a trendy

Určitým limitujícím faktorem bude rovněž velikost terasy či zahrady, tedy přesněji prostor, který pro krb vyčleníte.

Základní varianta (modul) venkovního krbu splní svůj účel a zabere jen minimum místa.

Pokud pro krb máte k dispozici naopak velkorysý prostor, můžete si vybrat sestavu s jednou či více praktickými odkládacími plochami, úložnými prostory či variantu rohovou. Navíc se dá ke krbům dokoupit řada příslušenství, podobně jako ke grilům.

Originál na míru

A je zde ještě jedna možnost. Krb může být i individuální stavbou. Obrátit se můžete na odborníky, specializované firmy, které vám krb navrhnou a postaví na míru, jak se říká na klíč.

Někdo si řekne, že to zvládne sám. Zručnější kutil jistě ano. V každém případě ale musí počítat s tím, že stavba zahradního krbu není úplně jednoduchou záležitostí.

Venkovní krby zahřejí, navíc umějí i vařit

Zahrada

Před stavbou venkovního krbu je nutné vybudovat na vybraném místě kvalitní betonový základ. Důležitý je také správně zvolený materiál, např. žáruvzdorné cihly ze šamotu.

Dobře musíte naplánovat také kouřovod, abyste si nezničili třeba fasádu domu.

Anketa

Pro letní grilovačku používáte více gril, nebo krb?
Gril
63,3 %
Krb
12,8 %
Obojí, gril i krb
9,4 %
My sázíme na tradiční táborák
5,6 %
My vůbec negrilujeme
8,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 833 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sdílejte hezké zážitky v zahradní kuchyni

Pokrmy z ohně a stolování na čerstvém vzduchu patří k radostem příjemného dne. Zahradní kuchyň si prostě zamilujete a budete v ní trávit celé léto. Může ji...

Výběr článků

Načítám