Hlavní obsah

Venkovní krby zahřejí, navíc umějí i vařit

Novinky, Dana Jakešová

Samostatně stojící venkovní krb je hezkým a funkčním doplňkem každé zahrady. Na výběr je nespočet typů – betonové, z kovu či kombinované. Stačí si jen vybrat podle vašich preferencí.

Foto: Jafa Beton styl

Zahradní krb Arteus s udírnou od Jafa beton styl je sestaven z devíti prefabrikovaných dílů z vymývaného betonu, dvou kovových dílů a litinového topeniště. Základní verzi lze doplnit o stolek. Cena 8000 Kč (+ 2550 Kč stolek).

Článek

Letošní léto bude bezpochyby jiné, než jsme zvyklí. Na zahradě doma či na chalupě zřejmě budeme trávit více času než kdykoliv předtím.

Za úvahu proto stojí pořízení zahradního krbu. Večerům, které tam strávíte, dodá tu správnou atmosféru. Jednodušší variantou bude určitě některý ze stavebnicových zahradních krbů. Pořídit se dají v hobbymarketech.

Jestliže ale nemáte úplně jasnou představu, jaký krb chcete, co všechno od něj očekáváte, vyplatí se navštívit některého ze specializovaných prodejců nebo zajet rovnou k některému z českých výrobců.

Beton versus kov

Celobetonové krby jsou nejlevnější variantou. Na výběr jsou různé povrchové úpravy, od vymývaného kamínku přes otryskávaný povrch až po omítku rozmanitých barev.

Betonové krby s kovovými střechami patří do střední kategorie. I v tomto případě nabízejí výrobci více materiálů. Kromě ocelové lze zvolit také krbovou střechu měděnou či nerezovou.

Foto: Jafa Beton styl

Zahradní krb Relax maxi od Jafa beton styl má topeniště osazené výš, aby se dalo obsluhovat pohodlně ve stoje. Cena 8100 Kč.

Celokovové zahradní krby ocení milovníci elegantního designu. Luxusně působí zejména ty nerezové. Ani ty však nemusejí být jen v typickém stříbrném odstínu. Výrobci nabízejí i varianty s nástřikem speciálními barvami v různých odstínech, např. v černé, tmavě či světle šedé, bronzové nebo hnědé metalické.

K dostání jsou modely s pojezdovými kolečky pro snadné otáčení či přemístění. Ty jsou vhodné především na terasy.

Malé, velké i s mnoha doplňky

Limitovat vás nemusí ani velikost zahrady. Stavebnicové krby totiž umožňují sestavit krb přesně podle vašich představ a prostorových možností.

Foto: Norman

Nerezový krb Firestar DN 700 ve variantě Brown sugar vypadá exkluzivně. Součástí jeho standardního vybavení je nerezový grilovací rošt a nerezová pánev pro zachytávání tuku.

Základní varianta venkovního krbu splní svůj účel perfektně, zároveň zabere minimum místa. Na prostornější zahradu můžete zvolit sestavu s jednou či více praktickými odkládacími plochami a úložným prostorem nebo variantu rohovou.

Příznivci uzení by měli sáhnout po některém z modelů s douzovací střechou. I když s klasickou udírnou se to srovnat nedá.

Živý plot je ozdobou zahrad

Zahrada

A na své si přijdou i ti, kteří od krbu očekávají víc než jen maso připravené na vodorovném roštu. Ke krbům se dá totiž dokoupit celá řada příslušenství.

Foto: Mall

S přenosným ocelovým ohništěm Aga můžete bez problému opékat či grilovat na terase i zahradě. Vyrobeno je z masivní oceli o tloušťce 2,5 mm, průměr má 80 cm. Cena 2259 Kč.

Fajnšmekři, kterým vadí odkapávání tuku do ohně, mohou klasický rošt vyměnit za desku z přírodního kamene, nejčastěji žuly.

Dokoupit je ale možné také např. grilovací jehlu poháněnou elektromotorkem pro přípravu špízů či kuřete nebo závěsný kotlík.

Originál na míru

Kdo by si náhodou z hotových výrobků a jejich kombinací nevybral, může si postavit, ať již svépomocí, nebo od odborníků, krb na míru. Počítejte ale s tím, že jeho stavba není úplně jednoduchá.

Před stavbou venkovního krbu totiž musíte vybudovat na vybraném místě betonový základ. Důležitý je také správně zvolený materiál, např. žáruvzdorné cihly ze šamotu. Dobře je potřeba naplánovat i kouřovod, abyste si nezničili třeba fasádu domu.

Anketa

Máte na zahradě krb?
Ano, je to příjemnější než obyčejný gril.
47,8 %
Ano, ale moc ho nepoužíváme.
9,6 %
Ne, ale uvažujeme o něm.
20,2 %
Ne, a ani po něm netoužíme.
22,4 %
Celkem hlasovalo 1254 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Co patří a nepatří do kompostu

Mít na zahradě kompost je tak trochu jako mít na zahradě poklad. Dobře uzrálý je tím nejlepším přírodním hnojivem, které si může každý zahrádkář vytvořit sám....

Výběr článků

Načítám