Hlavní obsah

Při výběru povlečení se můžete inspirovat třeba i plátny starých malířů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povlečení je šperkem ložnice. Krásné na pohled a příjemné na těle. A také snadno udržovatelné a ve vysoké kvalitě. Zda bude v decentních odstínech, nebo si dovolíme syté tóny, záleží na vkusu a stylu interiéru. Jedno je ale jasné: kreativci se inspirují odstíny, jež najdeme na šatech dam na plátnech P. P. Rubense nebo J. Vermeera.

Foto: Möbelix

Extravagance a zvířecí motivy. Ano, ale opatrně! Jen jako doplněk, byť nepřehlédnutelný

Článek

Jaké trendy vládnou letošnímu roku? V ložnici je žádoucí dopřát si barevnost. A také se nebát rostlinných a přírodních motivů a špetky exotiky. Máme tedy možnost buď zvolit romantické ladění, nebo trošku extravagance a přimíchat luxusní provedení prověřené starými časy.

Jemnost, která do ložnice patří, se spojuje s oblostí. A tak preferujte měkkost v podobě čalounění, zvolte postele a křesílka vyladěná o nezbytné textilie, užijte si dostatek polštářků, kombinujte různé velikosti a barvy. Polštářky mějte třeba pudrově zaprášené, peřina může být sytě hlubinná modř a prostěradlo v decentním šedém odstínu. A nezapomeňte na plédy, hladké i strukturované tkaniny, bohaté textury.

Barvičky nesou náladu

Povlečení je jako dokonale střižené šaty: má slušet, přinášet radost a být praktické „na nošení“. První, čeho si na něm všimneme, je barva. Je nositelkou nálad a atmosféry a skvělé je, že ji s výměnou povlečení lze proměňovat.

Teplé plédy a polštáře platí na chladné počasí

Tipy a trendy

V ložnici potřebujeme vždy ladění příjemné a nenásilné: vyhněte se proto prvoplánovým křiklavým tónům a volte paletu od světle krémové po sytě hnědou, zelenou, červenou, žlutou, modrou. Odstíny, jež znáte z obrazů slavných malířů, mohou vstoupit do toho monotónního a monochromatického ladění stejně jako svěží pastelové barvy. Zvláště na jaře, které je za dveřmi.

Královnou barev letošního roku je jemná broskvová pod názvem Peach Fuzz. Ale výborná je i lahvově zelená, žlutá a odstíny červené připomínající odstín maliny, jahody či temnější třešně. Krásné je nebát se a kombinovat: jednobarevné povlečení prostě vzájemně - mixujte polštářky s peřinou, plédy i prostěradlem.

Příroda je zdroj inspirace

Nebo jděte cestou motivů a dopřejte si jemné vzory inspirované přírodou: luční kvítka, abstraktně laděné květinové dekory. Kdo je odvážnější, zvolí tropické listy a exotické zvířecí motivy… Proč ne? Podstatné je ale držet jednu linku a extravaganci si dopřát spíše jako detail a vše ostatní držet v decentním, elegantním duchu.

V nových kolekcích určitě budete vnímat obrazy se zátiším květin, s ručně malovaným vzorem. Poznáte květy, jako jsou kamélie, lotosový květ, chryzantémy, kosatce, lilie, pivoňky či třešňové květy.

Co vyřeší problémy s matrací? Praktické doplňky

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Vyberte postel sobě i ložnici na míru

Moderní ložnice jsou minimalistické, preferují vzdušné a lehké vybavení. Do popředí se tak dostávají jednoduchá lůžka doplněná funkčním čelem s integrovanými...

Výběr článků

Načítám