Hlavní obsah

Vyberte postel sobě i ložnici na míru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní ložnice jsou minimalistické, preferují vzdušné a lehké vybavení. Do popředí se tak dostávají jednoduchá lůžka doplněná funkčním čelem s integrovanými stolky či policemi a postele s úložnými zásuvkami.

Foto: Javorina

Masivní dubový rám s integrovaným roštem a sofistikované čalounění postele Soft dodávají ložnici eleganci. Ušatá konstrukce nabízí skvělou oporu. Postel získala prestižní ocenění German Design Award 2024

Článek

Trendem je sice střízlivý prostor pro spánek, ten však nemusí být fádní. „Ráda kombinuji nábytek různých stylů. Noční stolky, komody a skříně ve stejném designu mohou vzbuzovat unifikovaný dojem. V takovém případě je dobré přidat doplňky a dekorace, které rozbijí jednolitost,“ radí interiérová návrhářka Jana Vařechová Holoubková.

Jedinečného vzhledu podle ní dosáhneme několika oblíbenými prvky, které prostor na posteli i v její blízkosti zútulní, jako polštářky, lůžkoviny, koberce, závěsy, svítidla a obrazy.

Červená, žlutá a oranžová barva mají v ložnici pro někoho nežádoucí stimulující efekt, a tak je využije jen v detailech. Působí-li ložnice na severní straně příliš studeně, zvolíme bez obav jejich tlumené odstíny.

Osvětlení volte podle barvy světla a funkcí

Jak na to

Správná pozice

Platí, že v pokoji ve tvaru čtverce situujeme postel přímo na středovou osu.

Obdélníkový tvar vybízí k vycentrovanému postavení lůžka u jedné z kratších stěn. Spíme-li naproti oknu s krásným výhledem, odměnou nám je po probuzení pohled do zeleně či na modrou oblohu. V ideálním případě vidíme také na dveře, což vzbuzuje pocit bezpečí. Ten většina lidí ztrácí, když leží s hlavou těsně pod oknem. Navíc je ruší světlo a hluk zvenku.

V malé ložnici přistavíme čelo postele nejlépe ke středu nejdelší stěny. Noční stolky a osvětlení po stranách volíme nástěnné nebo integrované do čela postele. Šatní skříň by neměla překážet při vstávání z lůžka. „Skříně s otočnými dveřmi jsou sice o něco užší než skříně s posuvnými dveřmi, ale zase je nutno počítat s prostorem při jejich otevření,“ upozorňuje Radek Potužák z oddělení ložnic XXXLutz.

Při výběru velikosti postele zohledníme i rozměry ložnice. Nesmí ji zabírat celou, pamatujeme na dostatečně široké průchody.

Typy posteli

Tvar rámu, výška a způsob zpracování čela určují vzhled lože. Vše by přitom mělo ladit s ostatním vybavením ložnice.

Dlouhodobě nejoblíbenější jsou klasické postele z dřevotřískové či dřevěné konstrukce. „Jejich výhodou je výběr z různých dekorů, které lze jednoduše sladit s ostatním nábytkem, i snadná údržba - stačí je otřít. Velmi populární jsou v kombinaci s vestavěnými úložnými prostory,“ říká Petra Kendíková, manažerka pro sortiment ložnic v IKEA Česká republika.

V módě jsou celočalouněné postele s vysokým čelem. Bývají potažené plyšovým sametem, koženkou, umělou kůží. „Potenciální nevýhodou může být jejich horší údržba, s níž ale pomohou snímatelné a vyměnitelné potahy,“ podotýká Petra Kendíková.

Na trhu nechybějí ani kovové postelové rámy. Vyniknou zejména v subtilním okrasném designu. Stálicí jsou tzv. kontinentální modely (boxspringy), postelové systémy z několika částí a se zvýšenou spací plochou. „Samotná postel bez ohledu na konstrukci nám kvalitní spánek nezaručí. Vždy je rozhodující souhra roštu, matrace, polštáře, deky a textilu,“ připomíná Petra Kendíková.

V ložnici s tvrdou podlahou si k posteli pořídíme měkký kobereček s delším chlupem či umělou kožešinu, abychom do nich mohli ráno ponořit bosá chodidla.

Je dobré vědět

  • Klasická postel čalouněná i z masivu sestává z roštu, matrace a rámu. Každou z těchto složek vybíráme zvlášť.
  • Boxspring tvoří pružinový box, pružinová matrace a topper.
  • Standardní rozměr postelí pro jednolůžko je 90 x 200 cm, pro manželskou postel 180 x 200 cm.
  • Dvojpostel (francouzská postel) má rozměry 140 x 200 cm, žádaný rozměr je také 160 x 200 cm.
  • King Size (americká postel) je velká manželská postel o rozměrech 200 x 200 nebo i 200 x 220 cm.

Anketa

Stačí vám 90 cm na šířku v posteli?
Ano, bez problémů
60,8 %
Mně ano, ale partnerovi/partnerce ne!
1,4 %
Absolutně ne
37,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 74 čtenářů.

Teplé plédy a polštáře platí na chladné počasí

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Pravidla pro ložnici

Světlejší tóny šedé, krémové a bílá. To jsou vaše odstíny pro ložnici, v níž se budete cítit uvolněně. Důležitá je barevná celistvost, nezatěžovat interiér...

Výběr článků

Načítám