Hlavní obsah

Co vyřeší problémy s matrací? Praktické doplňky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvalitní spánek je spojený s kvalitou samotné matrace. Je to pravda, ale k dispozici máme i spoustu doplňků, které její vlastnosti vylepší a posunou o „řád výše“. A nemusíme hned pořizovat nový výrobek.

Foto: Scanquilt

Vysoké palmy, fantastické rostliny a pestré barvy na tomto saténovém povlečení oceníte stejně jako nejjemnější přízi dlouhovlákné česané bavlny. Má nižší mačkavost, snadno se udržuje, při sušení v závěsu nevyžaduje žehlení. Cena od 2590 Kč

Článek

Je mnoho zákazníků, kteří mají nedávno zakoupenou matraci, ale ne úplně jim vyhovuje. Nechtějí ji ale měnit, jen ji chtějí trošku vylepšit. Až při každodenním používání totiž zjistí, že ji potřebují změkčit, zvýšit, přidat nepropustný chránič apod. Naše potřeby se zkrátka mění, ale řešení na dané problémy existují!

1. Problém: Tvrdá či měkká matrace

Skvělý na tento problém je výrobek zvaný topper. Dává se na horní část matrace a umí kouzla: lehací plochu podle potřeby umí změkčit, zvětšit její povrch, chránit ji, do určité míry i vyrovnat prohlubně.

V nabídce je několik druhů topperů: oblíbený je z paměťové pěny, který změkčí povrch základní matrace. Kdo chce naopak mít matraci tvrdší, může vybírat ze dvou variant tvrdosti: střední a tužší. Tyto toppery jsou zase vyrobeny ze studené pěny. Výška topperu se pohybuje od 4 do 10 cm, za optimum se považuje 6 cm.

Matrace a rošt

Pružnost matrace pak ovlivňuje i kombinace s roštem. „Pokud matrace pruží dostatečně, můžeme zvolit pevný rošt. U méně pružných matrací (pěnová) je pak lepší volit pružnější rošt,“ vysvětluje Petra Kendíková ze společnosti IKEA.

Výběr postele nezvládnete za hodinu

Tipy a trendy

2. Problém: Nízká postel, hůře se vstává

Starší lidé, ale i ostatní ocení vyšší lůžko. Lépe se jim z něj vstává a řešením je právě vyšší matrace. Ale co když do nové, vysoké nechcete investovat a s tou svou jste nadmíru spokojeni?

Řešením je tzv. podmatrace (z tvrdé polyuretanové pěny). Je vysoká zhruba od 4 do 10 cm, lze ji jakkoliv naskládat a sestavit z ní novou spací plochu. A přitom za přijatelnou cenu. Zvyšující díl, původní matraci a topper lze přitom zabalit do jednoho potahu, takže výsledek funguje jako jeden celek.

3. Problém: Dítě spí v naší posteli

Jestliže s vámi spí v posteli dítě, což je v mladých rodinách časté, budete potřebovat nepropustné chrániče. Zadrží spolehlivě tekutinu, nic nepropustí, přitom jsou paropropustné, skvěle odvádějí pot. Lze je zakoupit na dvojlůžko: buď ve formě podložky, nebo prostěradla, které natáhnete rovnou na matraci, a na vrchní část přijde klasické prostěradlo.

Zákazníci hodně poptávají tzv. chránič matrace, který prodlouží její životnost. Ten klasický je z dutého vlákna a vypadá jako tenká peřinka. Může mít různé povrchy: z tencelu, z bavlny. Důležité je, aby byl prací na vysokou teplotu, šel vyvařovat. Chránič vždy zpříjemní povrch matrace, je hygienický. Lze si ho objednat i na míru: atypickou výšku i šířku. Potah musí být snímatelný a pratelný. V případě dvojlůžka musí jít potah rozepnout na dvě samostatné poloviny, aby se vešel pohodlně do pračky.

Matrace pro děti

„Matrace pro děti musí být bezpečná, prodyšná. Určitě ne měkká! Spíše tvrdá či ve střední tvrdosti. Naprosto nevhodná je paměťová pěna, protože děti rostou ve spánku a do měkké by se zabořily. Ideální je studená pěna, potah snímatelný a pratelný na 60 °C. Výška matrace s potahem pro miminka nejlépe ve výšce 8 až 10 cm, aby pod ní šel pohodlně umístit i monitor dechu. Malé děti nepotřebují lamely, stačí pevné prkno. Větší děti mohou mít matraci ve střední tvrdosti jako dospělí. Nepotřebují ale zónování (ramenní atd.),“ říká Martina Jelínková z JMP Studio zdravého spaní.

Závěrem

  • Potřebujete matraci na chalupu, příležitostné spaní, na kachlovou pec nebo do auta na cesty? Pořiďte si ultratenké matrace, jež lze srolovat, vzít s sebou. A klidně i do hotelu, protože jen vy víte, na čem se dobře vyspíte.
  • Vysoké matrace, které jsme seskládali z podmatrace či topperu, vyžadují i jiné elastické prostěradlo. Myslete na to. I prostěradlo ovlivňuje kvalitu spánku.
  • Trendem je pořizovat dětem větší lůžka: postele o rozměru 120 cm, 140 cm. Nejlépe s přistýlkou, aby mohli přespat i kamarádi. A zde je opět nový požadavek z praxe: matrace do přistýlek, které jsou kvalitní! I toto umí kvalitní firmy vyřešit.
  • Matrace vhodná pro seniory má tzv. antidekubitní prořez, odlehčuje co nejvíce tlakové body. Má měkký povrch, proto je ideální tzv. paměťová pěna.

Anketa

Máte vhodně zvolenou kombinaci matrace a roštu?
Ano, samozřejmě.
23,3 %
Snad ano...
47,2 %
Já vůbec nevím.
11,6 %
Asi ne...
6,6 %
Ne, právě že nemám.
11,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 318 čtenářů.

Z peřin obléknutých do exotiky se vám nebude chtít ven

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Související články

Užijte si spánek v záplavě květin

Zapomeňte na nudu jednobarevných povlečení a pusťte do své ložnice příval květin! Trendové květinové vzory se totiž drží v popředí už několik sezon. Jaké...

Výběr článků

Načítám