Hlavní obsah

Přespříliš otevřená garsonka v novostavbě získala nové uspořádání. Svému majiteli může konečně řádně sloužit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražskou garsoniéru v novostavbě s jedním otevřeným prostorem si před dvěma lety pořídil majitel, který se pak obrátil na architekty s prosbou o navržení jejího interiéru. Ti přišli s nečekanou úpravou dispozice a rozčlenili její interiér na plnohodnotné a především funkční zóny.

Foto: Aleksandra Vajd a časopis Bydlení mezi panely

Garsoniéru venku doplňuje terasa.

Článek

„Představujeme vám milý projekt a prostor, kde již druhým rokem spokojeně žije náš klient. Pořídil si byt 1+kk v novostavbě a oslovil nás s žádostí o návrh interiéru. Statečně nesl úvodní konzultaci, během které jsme řešili nedostatky jeho zbrusu nové nemovitosti, a my jsme už na začátku tušili, že spolupráce bude dobře fungovat,“ začínají svůj popis projektu architekti ze společnosti BY architects.

V garsonce o velikosti 39 m2 navrhli nečekanou úpravu dispozice, díky níž jeden otevřený a značně neuchopitelný prostor rozčlenili do jednotlivých funkčních zón, tak aby uživatel nemusel snídat vedle rozestlané postele. „Obecně ‚otevírání prostoru‘ za každou cenu nevnímáme jako takový benefit a zacházíme s tímto tématem velmi opatrně,“ vysvětlují architekti.

Nad hotovou dubovou podlahou se tak mezi novými příčkami ze sádrokartonu vznáší malá ložnice, která odsunula kuchyňku z původní nevýhodné pozice v ostrém rohu blíže k prostorné terase.

Z malého vršovického bytu se vyklubala dvojčata

Tipy a trendy

Rekonstrukce v době covidu

Celé vyzvednutí vzniklo zčásti kvůli potrubí s odpadem, které tudy vede z kuchyně, ale s výhodou také skrývá pod dvěma poklopy mnoho úložného prostoru, kam se vejde vše, na co v malém bytě není místo jinde.

Nejnáročnější bylo si mentálně připustit, že se nejedná o interiér, ale že se bude „stavět“, a na tuto drobnou, ale zcela zásadní úpravu přemluvit rozumné řemeslníky a ty také v rámci stavby, pokud to tak lze vůbec nazvat, v přiměřeném čase zkoordinovat.

„Však kdo to kdy viděl, přesouvat kuchyň do druhého konce místnosti a stavět příčky do zcela nového bytu. Další boj byl s truhláři, kteří po vysoutěženém výběrovém řízení moc nehleděli na termíny. Budiž jim však polehčující okolností, že se vše odehrávalo v době nejtěžšího covidu a hlavně že to nakonec velmi dobře dopadlo,“ říká architektka Markéta Zdebská.

Nábytek na míru

Vložený „pelíšek“ se šatní skříní a podpalubím jsou vyvedeny z březové překližky. Podstupně jsou vyrobeny z bíle lakovaného perforovaného plechu pro dostatečnou cirkulaci vzduchu k radiátoru pod oknem.

V předsíni, koupelně a na WC architekti ponechali původní povrchy a po částečném přeuspořádání je doplnili nábytkem na míru. tak aby vytěžili prostor na maximum.

„Nábytek je proveden z bíle lakované MDF desky v kombinaci s ostrůvkem z překližky a s pracovními plochami z corianu. Po domluvě s investorem jsme také vyměnili vnitřní dveře a kování, které v původním standardu působily poněkud nedůstojně,“ říká architektka.

Vše doplňuje na míru ušitý bytový textil, několik vybraných solitérních kusů nábytku, osvětlení a klientem obstarané obrazy.

Z kotelny a prádelny rodinného domu vznikla příjemná garsoniéra s motivem hor

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám