Hlavní obsah

Žádné dveře, jen otvory ve zdi a spousta květin, tak vypadá proměna panelákového bytu ze 60. let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislavskému bytu v panelovém domě ze 60. let s typizovaným půdorysem chyběla lehkost. Architekti z ateliéru Kilo / Honč v rámci jeho proměny pracovali v procesu udržitelné adaptace a hledali způsob, jak vytvořit bydlení odpovídající moderním potřebám mladé rodiny.

Foto: Matej Hakár a časopis Bydlení mezi panely

Pro tento bratislavský byt jsou typické vstupní otvory bez zárubní a spousta živých květin.

Článek

„Definování vztahů v rodině a míry intimity se z generace na generaci stále proměňuje. Původnímu prostoru tohoto bytu chyběla lehkost. Zdál se nám příliš rigidní, strukturovaný a definovaný,“ poznamenávají architekti Richard Kilo a Matej Honč.

Dispozice bytu

Dispozici bytu o velikosti 75,9 m2 definuje skeletovo-panelový prostorový rám s osovým rozměrem 3,9 × 3,9 metru, který jasně vymezuje dané místnosti. Každou uzavřenou vizuálně a akusticky oddělenou. Tuto prostorovou mřížku se architekti snažili uchopit více jako nositele základního ohraničeného prostoru, a tedy nikoliv jako nedotknutelný prvek, který by striktně definoval jednotlivé prostory.

Otevření prostoru a vytvoření podhledů

Ve zdech proto vytvořili několik nových otvorů uspořádaných do jedné osy. Jsou dimenzované tak, aby nebylo nutné používat ocelové překlady a rámy. Architekti zároveň zrušili veškeré dveře včetně zárubní a místo nich ponechali rovněž pouze stavební otvory. Ty doplňují závěsy.

Odstranění dobových ozdobných prvků

„Odstranili jsme dobové ozdobné prvky,“ říkají architekti a pokračují: „Veškeré zásahy do interiéru tak vytvářejí plnohodnotný, vzdušný, inspirativní a otevřený prostor a dále pomáhají při hledání dostupného řešení bydlení pro mladé lidi.“

Bydlení v paneláku

„Přišlo nám mimořádně důležité vyjádřit se k tématu bydlení v panelových bytech. Současná situace na trhu s nemovitostmi a obrovské finanční nároky na získání nemovitosti nejsou pro mladé rodiny a jejich způsob života slučitelné s prostorami, které tyto byty poskytují. Je proto žádoucí panelové byty nezatracovat, ale adaptovat je na současné potřeby lidí,“ jsou přesvědčeni architekti.

Šperkem interiéru tohoto bytu v novostavbě je čtveřice zelených židlí

Tipy a trendy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám