Hlavní obsah

Šperkem interiéru tohoto bytu v novostavbě je čtveřice zelených židlí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé bytu v novostavbě bytového domu v pražských Modřanech si přáli zařídit hlavní obývací místnost, která by byla zároveň kuchyní a jídelnou. K tomu potřebovali vytvořit místo pro práci a rovněž toužili po kuchyňském ostrůvku. Práce na proměně obytné části bytu se ujaly architektky Kornélia Faklová a Sára Benešová, které ji ozdobily mj. dřevěnými zelenými židlemi.

Foto: Dalibor Hoffmeister a časopis Bydlení mezi panely

Detaily v celé místnosti architektky zvolily v zelené barvě, aby dobře ladily se stálezelenými rostlinami, které budou ještě přibývat.

Článek

Když se architektky seznámily se všemi přáními svých klientů, zdálo se, že jejich zadání je nerealizovatelné. Avšak správným rozložením jednotlivých zón v řešeném prostoru o velikosti 34 m2 se nakonec podařilo v místnosti ve tvaru L navrhnout dispozici přesně na míru a vše jednoznačně odlišit pomocí na zakázku vyrobeného dřevěného nábytku.

Kuchyňská sestava

V kuchyňské lince se nachází vše, co by měly tyto prostory obsahovat. Je zde místo pro vestavěnou lednici, vestavěnou digestoř, troubu ve výšce ramen klientů, takzvanou potravinovou skříň na skladování suchých potravin, výsuvný šuplík na tablety do myčky a jiné mycí prostředky, a to hned vedle skříňky s dřezem a prostorem na odpadky.

Místo se našlo i na vytoužený kuchyňský ostrůvek, jenž nabízí prostor pro příborník, uskladnění dalšího náčiní potřebného k vaření, jako jsou pánve, hrnce, krabičky na již hotová jídla anebo další předměty k pečení.

Centrálním bodem rodinného domu je společná šatna

Tipy a trendy

Zde by se měli klienti pohybovat při vaření kolem vlastní osy, tj. nachodit co nejméně kroků, a také by si neměli překážet při jednotlivých činnostech.

Občasný home-office

Splnit se rovněž podařilo i přání klientů ohledně pracovního místa. To má díky blízkému kontaktu s terasou dostatečné množství přirozeného světla. Nad ním je navíc zavěšena knihovna, ve které je dostatek úložného prostoru na knížky a dekorace.

Kontrast objemů

Přemístěním knihovny nad pracovní kout mohly architektky uvolnit stěnu v obývací části, a tím tuto zónu kompozičně odlehčit. Důležitý je zde výjimečný výhled přes terasu do dálky, proto je zčásti pohovka orientovaná nejen pouze směrem k televizi, ale také směrem ven.

Všechny menší doplňky, jako jsou lampy, malá knihovna pod televizí a jídelní židličky, jsou laděny do různých odstínů zelené, protože je to barva odkazující se na interiérové nekvetoucí květiny, kterých bude ještě v bytě přibývat.

Anketa

Líbí se vám, když je v bytě jedna barva vyhrazená pro detaily?
Ano, to působí vždycky velmi vkusně.
73,3 %
Obvykle ano, ale záleží také na té barvě.
19 %
Já nevím, já si často takových věcí ani nevšimnu.
2,1 %
Moc ne.
1,1 %
Ne, nelíbí.
4,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 707 čtenářů.

Výsledkem rekonstrukce interiéru v secesní vile je nový byt

Tipy a trendy

Reklama

Výběr článků

Načítám