Hlavní obsah

Poslední dům navržený světoznámým architektem F. L. Wrightem je na prodej

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům pro majitele Normana Lykese je posledním dílem amerického a světově vysoce ceněného architekta Franka Lloyda Wrighta. Má velice charakteristický vzhled, jeho tvarům vládnou oblé linie a zejména pak kruhy. Obzvláště patrné je to při pohledu z výšky, neboť svým půdorysem nápadně připomíná tajemné útvary v obilí. Dům stojí ve Phoenixu v americké Arizoně a 16. října jde do veřejné aukce.

BEZ KOMENTÁŘE: Legendární dům Norman Lykes House ve Phoenixu jde do aukceVideo: Heritage Auctions

 
Článek

Zajímavostí je, že dům byl postaven až po smrti slavného architekta. Wright (1867-1959) ale stihl dům navrhnout. Jeho plány byly tedy hotové ještě v roce 1959. Postaven byl kompletně ovšem až v roce 1967, tedy osm let po autorově smrti. Nad pracemi dohlížel jeho žák John Rattenburry.

Dům postavený pro manžele Normana a Aimee Lykesovi je, jak uvádí web magazínu Architect, jedním ze 14 kruhových domů, které Frank Lloyd Wright navrhl.

Dvoupodlažní betonová stavba je zasazena do krajiny skalnatého charakteru, proto její fasády i střecha mají obdobnou barvu jako okolní kamenitá krajina. Objekt má plochu podlah 287,5 m², jsou v něm tři ložnice se stejným počtem koupelen, velký kruhový obývací pokoj, zaoblený tvar má rovněž kuchyň a její linka, před níž je logicky malý kruhový ostrůvek.

Foto: Profimedia.cz

Americký architekt Frank Lloyd Wright

Unikátní kruhový interiér si vyžádal zařízení na zakázku vyráběným nábytkem, který nezřídka přesně kopíruje oblý tvar stěn.

Zajímavě jsou řešena okna, která jsou v hlavních denních místnostech panoramatická a nabízejí tak nerušený výhled nejenom na Phoenix, ale také do údolí Palm Canyon.

Více uzavřené stěny jsou pak otevřeny malými okénky, která mají příznačný kruhový tvar. Stejně je navržen i zdí chráněný dvůr domu s půlměsícovým bazénem.

Foto: Profimedia.cz

Půdorys domu tvoří vzájemně se překrývající kruhy.

Dům byl původně ovšem navržen jako pětipokojový se třemi koupelnami. Poté, co jej ovšem v roce 1994 Lykesovi prodali, se nový majitel obrátil opět na Johna Rattenburryho, aby se ujal tentokrát renovace a při té příležitosti také úprav. Z pěti ložnic se tak staly tři, ovšem jsou nyní veliké.

Kdo by si pomyslel, že noví majitelé měli zadáním svých požadavků architektovi veškeré starosti vyřízené, pletl by se. Dům patří k významným památkám a veškeré úpravy musela tudíž nejprve schválit Nadace Franka Lloyda Wrighta.

Foto: Profimedia.cz

Půlkruhový dvůr je chráněn po celém obvodu zdí.

Dům je moderně vybaven, je v něm rozvedeno centrální vytápění, nechybí plynový krb ani klimatizace. Interiér ložnic a haly je obkládán dřevem filipínského mahagonu zlatavé barvy, v kuchyni se k němu přidávají nerezové pracovní plochy. V hlavní koupelně jsou pak obklady z leštěného italského růžového mramoru.

Dům se v minulých třech letech majitelé snažili několikrát prodat, naposledy to bylo podle webu televizní stanice CNCB za 2,65 milionu dolarů, tedy zhruba 62,4 milionu korun.

Dům byl nejnověji nabídnut do aukce pořádané síní Heritage Auctions, a to do tzv. aukce bez rezervy, při níž má prodejce téměř stoprocentní jistotu, že se jím nabízená položka prodá.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Bytový dům poutá pozornost nevšední fasádou

O tom, že bytové domy nemusí být jen nudné krabice, ale že mohou mít velmi zajímavý vzhled, učí názorným příkladem nejenom obyvatele španělské Malagy architekt...

Výběr článků

Načítám