Hlavní obsah

Bytový dům poutá pozornost nevšední fasádou

Novinky, Jana Nesvadbová

O tom, že bytové domy nemusí být jen nudné krabice, ale že mohou mít velmi zajímavý vzhled, učí názorným příkladem nejenom obyvatele španělské Malagy architekt Alejandro Muñoz Miranda. Jeho návrh rezidenční budovy se 73 byty poutá pozornost zejména díky hravým fasádám, které vypadají, jako by byly složené z kostek veliké stavebnice.

BEZ KOMENTÁŘE: Na pobřeží Malagy vyrostl bytový dům se zajímavou fasádouVideo: Alejandro Muñoz Miranda

 
Článek

Dům skořicové barvy vyrostl na pobřeží Malagy, v bezprostřední blízkosti památkově chráněného cihlového komína z počátku 20. století, jenž je posledním svědkem vypovídajícím o průmyslové minulosti místa.

Z druhé strany pak sousedí s dvojicí domů postavenou před několika lety. Kolem vede nově vytvořená promenáda lemující pobřeží.

Foto: Javier Callejas Sevilla

Dům svou fasádou připomíná naskládané přepravní kontejnery, čímž odkazuje k přístavu, jenž je od něj na dohled.

Foto: Javier Callejas Sevilla

Staré a nové. Jejich neustálý dialog

Foto: Javier Callejas Sevilla

Nová rezidenční budova na pobřeží Malagy nabízí svým obyvatelům 73 bytů.

Jak architekt vysvětluje, budova vede se svými sousedy-dvojčaty, a hlavně s komínem, dialog, a to nejenom prostřednictvím barev, ale i materiálu.

Zatímco starý komín je postaven z cihel, tedy materiálu typického pro tento typ staveb i dobu, nový dům má fasádu z betonu vyztuženého skelnými vlákny.

Foto: Javier Callejas Sevilla

Na fasádě se neustále střídají horizontální a vertikální linie.

Foto: Javier Callejas Sevilla

Fasáda domu je z betonu vyztuženého skelným vláknem.

Vzhled fasády, jež je nejvíce otevřena na straně směřující k moři, může na první pohled připomínat stavby vytvořené z kostek nějaké veliké stavebnice. Ve skutečnosti stačí vzít v potaz prostředí, kde dům stojí.

Do nedalekého přístavu, jenž je odtud na dohled, denně připlouvají lodě s nákladem uloženým v přepravních kontejnerech, jejichž povrch je podobně „trapézový”. Domy tak nenápadně zrcadlí strukturu a tvar právě těchto kontejnerů.

Interiér domů

Bílým, rovněž trapézovým plechem jsou pak obložené i vnitřní společné prostory v domě, což jsou nejenom chodby, ale také dvě malá atria.

Foto: Javier Callejas Sevilla

Interiér fasádu domu svou strukturou připomíná. Je ovšem obložen trapézovým plechem.

Foto: Javier Callejas Sevilla

V domě jsou dvě čtvercová atria.

Foto: Javier Callejas Sevilla

Do atria směřují okna bytů jen na jedné straně, všechna ostatní jsou s ním propojena pouze prostřednictvím společné chodby.

Na většině z podlaží osmipatrové stavby, jež je podsklepena dvěma suterény s garážemi, je devět bytů různých velikostí, ale velmi podobného uspořádání. Některé z nich mají samostatnou kuchyni a samostatný obývací pokoj, některé mají tyto místnosti propojené.

Důležitou roli hraje v každé domácnosti terasa, jež navazuje na obývací pokoj i kuchyň, čímž tyto funkční prostory propojuje, ať již jsou samostatné, nebo ne. Každý z bytů má pak dvě koupelny a dvě až tři ložnice.

Foto: Javier Callejas Sevilla

Do atria směřují okna bytů jen na jedné straně, všechny ostatní jsou s ním propojeny pouze prostřednictvím společné chodby.

Foto: Javier Callejas Sevilla

Podlahy z leštěné černé žuly v přízemí připravují příchozího na to, jaké barvy jej čekají při pokračování do podzemních garáží.

Stavba nabízí užitnou plochu o velikosti 6750 m² v nadzemních podlažích a dalších 4001,70 m² pod zemí.

Foto: Javier Callejas Sevilla

Vjezd do garáží

Foto: Javier Callejas Sevilla

V garážích je na stropech a části podlah přiznaný beton.

Architekt použil barev k tomu, aby spolu logicky propojil různé části interiéru - bílá barva společných prostor prochází vzhůru domem až k jeho střeše pokryté bílými lamelami.

Naopak, při příchodu do domu, podlahy z leštěné černé žuly připravují člověka na to, co jej čeká při sestupu do garáží, kde zůstal na některých místech podlahy a na stropě přiznaný beton ve své přirozené šedé barvě.

Stěny zde jsou obložené trapézovým plechem natřeným stejnou barvou, jakou mají fasády stavby, a tak na první pohled vypadají, jako by byly ze stejného materiálu.

Foto: Alejandro Muñoz Miranda

Model budovy

Foto: Alejandro Muñoz Miranda

Situace na pozemku

Foto: Alejandro Muñoz Miranda

Půdorys - první varianta

Foto: Alejandro Muñoz Miranda

Půdorys - druhá varianta

Anketa

Kde byste bydleli nejraději?
V bytovém domě ve velkoměstě
9,7 %
V bytovém domě na malém městě
9,7 %
V rodinném domě ve velkoměstě
19,4 %
V rodinném domě na malém městě/vesnici
32,3 %
V rodinném domě na samotě
22,6 %
Ani jedno z toho
6,3 %
Celkem hlasovalo 31 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám