Hlavní obsah

V Bolaticích vstávají mrtví z hrobů, strašidelná scenérie budí rozruch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čarodějnice, která vaří v kotli lidské prsty, kostlivci vstávající z hrobů, světélkující duchové a k tomu hrůzyplná hudba. Taková scenérie je až do Dušiček k vidění u jednoho z domů na okraji Bolatic na Opavsku. Atrakce budí velkou pozornost v širokém okolí.

Halloween v Bolaticích už začal. A stojí za vidění.Video: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Halloweenskou scenérii začala budovat Andrea Vehovská před třemi lety a každým rokem ji spolu se svým manželem a rodiči rozšiřuje. „Napadlo nás to v roce 2020, kdy bylo období covidu a byl zákaz vycházení. A tak jsme si postavili prvních pár figurín na dvoře, abychom přinesli nějaké rozptýlení hlavně dětem,“ říká paní Andrea. Inspirací jí byl mimo jiné pobyt v Irsku, kde má zdobení zahrad a obydlí v čase Halloweenu velkou tradici.

Protože měl nápad úspěch, zopakovala ho i v dalších letech. Letos se strašidelná scenérie rozrostla i o kostlivce, který se snaží vstát z hrobu, nebo o pavučinu s obřími pavouky na zdi přilehlé budovy. „Letos jsme se rozhodli to pojmout ve velkém, na zahájení jsme pozvali lidi ze sousedství. Napekli jsme linecké prsty s krví nebo mumie z listového těsta a párku. Sousedé byli nadšeni a už vymýšlejí, jakou atrakci vyrobí příští rok. Ten pozemek je velký, takže příští rok to poženeme až na hráz,“ usmála se Andrea Vehovská.

Exponáty si paní Vehovská vyrábí sama, případně je dováží ze zahraničí. O osvětlení a ozvučení se postaral její manžel, ruku k dílu přiložili i rodiče a děti. „Letos táta přivezl ze Španělska kostlivce. Vezl ho v příručním zavazadle a při letištní kontrole ho musel celého vytáhnout, protože mu nevěřili, co tam má,“ směje se paní Andrea.

Hlavně pro děti

Od začátku týdne se informace o halloweenské zahradě rozkřikla a lidé se sem sjíždějí i z širšího okolí. „Líbí se to hlavně dětem. Hned první den se tady vystřídaly snad všechny třídy z místní školky,“ dodala Andrea Vehovská s tím, že strašidelná zahrada bude k vidění do 2. listopadu a poté se přestěhuje na zahradu mateřské školy v nedalekém Dolním Benešově. „Projevili o to zájem, takže jim ty atrakce na týden půjčím, děti je tam budou moci vidět až do 9. listopadu,“ dodala paní Andrea.

Vlastnoručně vyrobená zídka z pískovcových bloků vytváří příjemné zátiší k posezení

Zahrada

Může se vám hodit na Zboží.cz: Halloweenské dekorace

Reklama

Související témata:
Bolatice

Související články

Výběr článků

Načítám