Hlavní obsah

Bourání haly Tatran a bývalého hobbymarketu rozděluje Ostravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě se chystá demolice dvou známých objektů. K zemi půjde bývalý hobbymarket Bauhaus stojící v sousedství zrekonstruovaných historických Jatek, v němž má část svých aktivit městská galerie Plato, ale také víceúčelová hala Tatran v Cingrově ulici. Proti bourání se zvedla vlna nevole.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Ostravská hala Tatran má unikátní vyklenutí a žebrování.

Článek

V hale Tatran trénuje jeden z největších ostravských sportovních klubů – basketbalový klub NH Ostrava. Jeho předseda Marek Stuchlý stále doufal, že hala bude zachráněna. „Už kvůli jejímu vyklenutí a vnitřnímu žebrování je to unikát,“ připomněl Stuchlý, který v hale strávil více než třicet let svého života. „To, že se bude bourat, mě velmi zasáhlo. Uvidíme, co bude dál,“ řekl Novinkám a dodal, že hala není majetkem města, ale je v soukromém vlastnictví.

Rekonstrukce haly není ve hře

Vedení Ostravy uvedlo, že Tatran půjde k zemi v rámci projektu prodloužení a zastřešení Místecké ulice, které skončí v roce 2027. Opoziční hnutí Jdeto!!!, v němž jsou členové bývalého vedení města, ale upozorňují na možnost opravy haly, nebo na vybudování nového zázemí pro basketbalisty.

Podle ostravského primátora Jana Dohnala (Spolu) by však investice do prodloužení životaschopnosti haly mnohonásobně převyšovala její celkovou hodnotu. „Aby nadále splňovala legislativu, spolkla by stovky milionů korun. S rekonstrukcí se proto po konzultaci s majitelem haly nepočítá,“ sdělil primátor. Podle něj bude postavena nová hala pro míčové sporty za obchodním centrem Futurum. Zahloubení Místecké, bourání Tatranu a výstavbu nové haly chce magistrát časově zkoordinovat.

Škola v Ostravě má zřejmě jako první v Česku autonomní hydroponickou farmu

Zahrada

Opuštění Bauhausu do června

Městská galerie současného umění Plato už ví i termín, do kdy musí prostory Bauhausu opustit: konec června příštího roku. Opozice rozhodnutí vedení města kritizuje s tím, že je odchod předčasný, protože zatím nebyl stanoven termín demolice. Může k ní totiž dojít třeba až za dva a půl roku.

V současnosti město vybírá zhotovitele projektové dokumentace. Náměstkyně primátora Lucie Baránková Vilamová (ANO) připomněla, že s demolicí Bauhausu se počítá dlouhodobě. „Provoz v Bauhausu je velmi finančně náročný, pořádně se tam nedá ani vytápět. Navíc by se muselo kvůli technickým problémům do starého objektu znovu investovat,“ vysvětlila náměstkyně a doplnila, že město je s vedením galerie dohodnuto.

„Vědí o tom dlouho dopředu, takže mohou dát vědět kulturním institucím i nezávislé scéně, která tam působí. Navíc náš odbor kultury vytipovává napříč celým městem různé prostory, které by mohly spolky využít,“ podotkla náměstkyně s tím, že o využití plochy po Bauhausu se ještě bude rozhodovat. Může tam například vzniknout bytový dům.

Ostrava stále bojuje o to, aby měla dva mrakodrapy

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám