Hlavní obsah

Ozdobou vily se zeleným středem jsou dvě sochy oslavující tanec

Interiér čtyřpodlažní vily stojící uprostřed přírody v městské prefektuře Tchaj-čou ve východočínské provincii Če-ťiang navrhl místní architekt T.K. Chu tak, aby se v něm prolínala příroda s elementem člověčenství a svůj prostor v ní nalezlo i umění. Projekt pojmenoval Villa Greencore, tedy volně přeloženo jako Vila se zeleným jádrem.

Foto: Ti Čuová

Pohled na zelené jádro vily se nikdy neomrzí. Za zdí na prostor zahrady navazuje zalesněná hornatá krajina venku.

Článek

Luxusní vila s užitnou plochou 900 čtverečních metrů má dvě podlaží ukrytá pod úrovní okolního terénu a zde pro ně vytvořená vlastní malá nádvoří a dvě patra nad okolním terénem.

Její interiér je provázaný různě se prolínajícími výškami podlaží tak, že je z každé úrovně dobře vidět na dění minimálně v jedné další.

Obyvatelé si tak nikdy nepřipadají navzdory velikosti domu sami, stále mají možnost udržovat s ostatními členy domácnosti vizuální kontakt.

Zeleň a pohyb

Základním tématem vily je zeleň, propojení s přírodou a také pohyb vyjádřený nejenom prostřednictvím oblých, jakoby stále se vlnících linií objevujících se porůznu v mnoha místnostech. Mají připomínat neustále se proměňující tvary mraků plynoucích po obloze.

Foto: Ti Čuová

Ve vstupní hale uvítá příchozího pohled na první sochu - Spring Up: Waltz.

Pohyb ovšem vyjadřují především dvě abstraktní sochy, které designér a šéf studia T.K. Chu Design Group navrhl přímo pro tento dům.

Obě mají společný název Spring Up (což lze volně překládat jako Výskok), každá pak nese ještě upřesnění.

První hosté objeví hned naproti hlavnímu vstupu, ta nese název Spring Up: Waltz (Valčík), druhou pak objeví v malém atriu vedle velké přijímací místnosti. Ta má konkrétnější rysy a pojmenována je Spring Up: Dance to the Wind (Tanec do větru).

Spodní podlaží pro společenský život

Do vily vedou dva vchody, nadzemní vstup na zahradu a podzemní do garáže.

Vstupní hala se nachází mezi dvěma šatnami, poté se hosté přesunou do podzemní soukromé galerie. Prostor s dvojitou výškou stropu je rozdělen krbem a skleněnou zástěnou a nabízí vysokou míru flexibility pro chvíle oslav, rodinných setkání, výstav, společné zábavy atd.

Vinný sklípek sloužící zároveň jako kuřácký salonek, bar, jídelna a šachový salonek umožňují majitelům pohostit více než 20 hostů.

Interiér domova zařídila designérka podle moderní básně

Tipy a trendy

Nejspodnější podlaží je prosvětleno řadou světlíků a atrii obehnanými prosklenými stěnami, které propojují obyvatele s exteriérem a plynoucím časem.

Nad kruhovým světlíkem je jezírko s koi kapry, přímo pod ním je druhá ze jmenovaných soch. Autor tak vytváří snovou krajinu, kde na obloze létají ryby. Prostor se pak odráží a interaguje se zelení a čistou vodou.

Foto: Ti Čuová

Nad atriem je kruhový světlík, nad nímž je jezírko s koi kapry.

V mezipatře s výhledem na multifunkční prostor ve dvojnásobné výšce je umístěn pokoj pro chůvu, prádelna, herna pro děti a studovna. Studovna je proskleným boxem propojena s hernou, přes kterou na sebe vidí členové rodiny.

Ve stěně dětského zábavního pokoje se otevírá okno ve tvaru úsměvu, které nabízí pohled do spodního podlaží. Radostnou atmosféru navozuje i tvarově nápaditý nábytek.

Nadzemní podlaží jsou vyhrazena pro rodinu

V prvním nadzemním podlaží architekt vyhradil prostory pro různorodé rodinné aktivity. Řada pohovek a židlí s kulisami je navržena tak, aby umožnila obyvatelům vychutnat si krásné výhledy na vířící mraky, plovoucí ryby a rozkvetlé květiny.

Čajová místnost se nachází vedle místnosti s rohožemi, jejíž stůl je v jedné rovině se stolem v první, čímž navozuje pocit vizuální kontinuity obou místností. Nad stoly visí lampy ve tvaru mraků, které uměleckým způsobem splývají s venkovní krajinou.

Sladkým šperkem minimalistického bytu je stěna v podobě bonboniéry

Tipy a trendy

Naproti čajovně je obývací pokoj spojený s jídelnou a ložnice rodičů majitelů.

Nástěnné dekorace jídelny mají tvar dlaždic v čínském stylu, které jsou hezkým propojením tradičního životního stylu a umění s tím moderním.

Foto: Ti Čuová

Plasticky tvarované obklady působí rozpohybovaným dojmem, stejně jako nábytek a lustr.

Obývací pokoj ve druhém nadzemním podlaží je pak zařízen jako soukromý prostor vyhrazený pro majitele a jejich děti. Je proto také vložen mezi hlavní ložnici domu a dětský pokoj. Čelo postele v ložnici majitelů je zdobeno vzory mraků.

Jak uzavírá architekt, propojení artefaktů, umění, atmosféry a přírody má účel povzbuzovat obyvatele vily k poetickému vidění života, uvolnění mysli a těla.

Anketa

Pořádáte rádi velké oslavy se spoustou hostů?
Ano, moc rádi.
9,6 %
Když to není moc často, pak ano.
21,6 %
Pokud můžeme, spíš se tomu vyhneme.
19,7 %
Ne, a proto je také nikdy nepořádáme.
49,1 %
Celkem hlasovalo 208 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám